Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μίκης Θεοδωράκης «Οι χειρότερες στιγμές μου ήταν ευτυχισμένες»

10:35 π.μ.


Σε ένα βιβλίο - ποταμό, ο μεγάλος έλληνας συνθέτης ξεδιπλώνει, με τη βοήθεια του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του και τις μύχιες σκέψεις του

Τις πρώτες του εικόνες στη ζωή, ο Μίκης Θεοδωράκης τις περιγράφει ως εξής: «Γεννήθηκα στη Χίο. Οταν ήμουν 40 ημερών πήγαμε στη Λέσβο. Εκεί ζήσαμε πολύ, πολύ ωραία χρόνια. Νοικιάζαμε ένα εξοχικό σπίτι το καλοκαίρι, το οποίο ήτανε κοντά στη θάλασσα, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, στη Βαριά. Κατέβαινες την κατηφόρα, έπειτα ήταν ένας χωματόδρομος και μετά η θάλασσα, η χαρακτηριστική ωραία θάλασσα της Μυτιλήνης με τα μαύρα φύκια και τα λιθάρια. Απέναντι ήταν η Μικρά Ασία. Το πέλαγο εκεί έχει υπέροχο χρώμα. Είναι γαλάζιο βαθύ. Η μαγεία ήταν όταν έσκαγε από τη δεξιά μεριά το «Αλμπέρτα», το επιβατηγό πλοίο, κάτασπρο, το οποίο περνούσε ας πούμε στα 200 μέτρα, πήγαινε στη Μυτιλήνη κι έφευγε πάλι. Αυτό το πλοίο - θυμάμαι ακόμα τ' όνομά του ύστερα από 70 χρόνια - ήτανε κάτι το μαγικό. Η θάλασσα ήταν κάτι το μαγικό. Η ομορφιά αυτή με πλήγωνε. Οταν βλέπεις κάτι πολύ ωραίο, αισθάνεσαι σαν μια μαχαιριά μέσα σου. Ισως ο άνθρωπος να είναι σαν ένα πεύκο που όταν το μαχαιρώσεις θα βγει ρετσίνι. Σαν ένα πεύκο ένιωθα κι εγώ, αλλά οι μαχαιριές οι δικές μου ήταν από την πολλή την ομορφιά».

Το βιβλίο «Μίκης Θεοδωράκης. Η ζωή μου» το έγραψε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος -στην Ελλάδα και τη Γαλλία - Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Είναι προϊόν πολλών συναντήσεών του με τον συνθέτη και βγήκε σε μια πρώτη εκδοχή το 2007, από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Τώρα επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, εμπλουτισμένο με κείμενα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Κώστα Γαβρά και του Ζωρζ Μουστακί για τον Μίκη, καθώς και με μια συνέντευξή του στον Γιώργο Αρχιμανδρίτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Le Monde» το 2010.

Αναλυτικά http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4680818

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top