What I want in my pictures is not that they'll look like art objects. They are journalist pictures. All my pictures. No exceptions."
Τα λόγια πραγματικά περιττεύουν προσπαθώντας να γράψω δυο,τρία λόγια για το συγκεκριμένο φωτογράφο. Πρόκειται για ένα πολύ αμφιλεγόμενο φωτογράφο. Μου προκαλεί μια σύγχυση ενώ παράλληλα με γοητεύει. Ψάχνει εικόνες φτώχειας και ανθρώπινης δυστυχίας αλλά τις μεταφέρει με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμαιεύσει μηνύματα ζωής.
Ας αφήσω όμως τους μονολόγους κατά μέρος και ας ξεκινήσω τη σύντομή περιγραφή της ζωής αυτού του τόσο μεγάλου φωτογράφου. Παράλληλα, θα προσπαθήσω να στριμώξω σε αυτή και ορισμένες από τις αγαπημένες μου εικόνες.
Ο Sebastião Salgado γεννήθηκε το 1944 στην Aimorés της πολιτείας Minas Gerais, στην Βραζιλία, το έκτο παιδί και μόνο αγόρι σε μια οικογένεια με οκτώ παιδιά, ο γιος ενός κτηματία βοοειδών. Ο Sebastião Ribeiro Salgado έχει σπουδάσει οικονομικά στην Βραζιλία (1964-1967) και πήρε το MA στα οικονομικά στο 1968 από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και Vanderbilt University (ΗΠΑ). Το 1971, ολοκλήρωσε την παρακολούθηση μαθημάτων για τη διδακτορική του διατριβή στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και εργάστηκε ως οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (International Coffee Organization) μέχρι το 1973.
Μετά από τον δανεισμό μιας φωτογραφικής μηχανής από την σύζυγό του Lelia για ένα ταξίδι στην Αφρική, το 1973 αποφάσισε να στραφεί στην φωτογραφία και εντάχθηκαν στο φωτογραφικό πρακτορείο Sygma (1974-75). Στην συνέχεια ακολούθησε το πρακτορείο Gamma (1975-1979). Στη συνέχεια, εξελέγη ως μέλος του πρακτορείου Magnum Photos, και παρέμεινε από το 1979 μέχρι το 1994. Από τη βάση του στο Παρίσι καλύπτει νέα γεγονότα όπως πολέμους στην Αγκόλα και την Ισπανική Σαχάρα, τη λήψη των ισραηλινών ομήρων στο Entebbe, την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, και άρχισε επίσης να επιδιώκει πιο προσωπικά και εις βάθος έργα.
Για επτά χρόνια (1977-1984) γυρίζει την Λατινική Αμερική, επισκέπτεται απομακρυσμένα ορεινά χωριά για την παραγωγή των εικόνων του για την τελική έκθεση και έκδοση του βιβλίου - "the other Americas" (1986). Πρόκειται για μια εξερεύνηση σε πολιτισμούς και την πολιτιστική αντίσταση των Ινδιάνων και των απογόνων τους στο Μεξικό και τη Βραζιλία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 δούλεψε για δεκαπέντε μήνες, με τη γαλλική ομάδα Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Sahel της Αφρικής που είχε πληγεί από ξηρασία και δημιούργησε το "Sahel: L'Homme en Detresse" (Σαχέλ: Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κίνδυνο) (1986), ένα έγγραφο για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την αντοχή τους σε βαθύτατη οδύνη.
Δείτε φωτογραφίες
http://photogr.gr/articles/foreign-photographers/67-sebastiao-salgado
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου