Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Δικαιώθηκε ο Μάρκες για τα δικαιώματα του «Χρονικού»

10:09 π.μ.


Δεν είναι σπάνιες οι κατηγορίες κατά συγγραφέων ότι σφετερίζονται ιδέες άλλων, ότι κλέβουν, με εισαγωγικά ή μη. Η κατηγορία που αντιμετώπισε ωστόσο ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (φωτογραφία) είναι μάλλον ασυνήθιστη: κατηγορήθηκε, το 1994, ότι «έκλεψε» όχι ένα βιβλίο αλλά τη ζωή κάποιου! Ο οποίος κάποιος ζητούσε να αναγνωριστεί ως συν-συγγραφέας του επίδικου βιβλίου, όπως και να λάβει - ως συνέπεια του πρώτου αιτήματος - και το 50% των πνευματικών δικαιωμάτων…

Ο λόγος για τον Μιγκέλ Ρέγιες Παλέντσια, ο οποίος υποστήριξε ότι ο βασικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», ο Μπαγιάρντο Σαν Ρομάν, ήταν βασισμένος στη ζωή του.
Ο Μάρκες δεν το αρνήθηκε αυτό. Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1981 και ήταν πράγματι εμπνευσμένο από μια πολύκροτη υπόθεση στην Κολομβία του 1951. Στο μυθιστόρημα, ο Σαν Ρομάν - ένας πλούσιος Κολομβιανός στον οποίο ο Παλέντσια αναγνωρίζει τον εαυτό του - παντρεύεται την Αντζελα Βικάριο, μια όμορφη νέα, την οποία όμως έστειλε αμέσως πίσω στην οικογένειά της μόλις ανακάλυψε ότι δεν είναι παρθένα. Η οικογένεια την υποχρέωσε να κατονομάσει τον «διακορευτή», τον οποίο κατόπιν σκότωσαν τα μεθυσμένα αδέλφια της με πολλαπλές μαχαιριές. Η δίκη αυτή ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες. Η απόφαση δικαίωσε τον νομπελίστα συγγραφέα λέγοντας ότι «ο κ. Παλέντσια δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει διηγηθεί την ιστορία όπως τη διηγήθηκε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ούτε να χρησιμοποιήσει τη λογοτεχνική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε».

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top