Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου - Τσίτος – Λάνθιμος με πιθανότητες

6:57 π.μ.

Οι ταινίες «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου (ένθετη φωτογραφία)
και «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 47 από τις οποίες μέσω νέας ψηφοφορίας, έξι θα πάρουν υποψηφιότητα για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2012.

Οι τελικές υποψηφιότητες όλων των κατηγοριών θα ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού φεστιβάλ της Σεβίλλης.

Διακεκριμένες και οι δυο ελληνικές ταινίες που βρίσκονται στην λίστα των 47: η μεν του Λάνθιμου στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας απέσπασε το βραβείο σεναρίου, η δε του Τσίτου στο περσινό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας (Αντώνης Καφετζόπουλος)..

Σκληρός ωστόσο ο συναγωνισμός καθώς ανάμεσα στις 47 ταινίες θα βρούμε τον εφετινό Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών «Amour» του Μίχαελ Χάνεκε (Αυστρία/ Γερμανία/ Γαλλία), την εφετινή Χρυσή Αρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» των αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (Ιταλία), τον περσινό Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας «Φάουστ» του Αλεξάντρ Σοκούροφ (Ρωσία), την «Barbara» του Κρίστιαν Πέτζχολντ (Γερμανία), το «Angel's share» του Κεν Λόουτς (Αγγλία/ Γαλλία/ Βέλγιο/ Ιταλία), το «Κάποτε στην Ανατολία» του Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν (Τουρκία), τους «Αθικτους» των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολαντενό (Γαλλία),  το «Shame» του Στιβ Μακ Κουίν (Αγγλία), τον «Θεό της σφαγής» του Ρόμαν Πολάνσκι (Γαλλία/ Πολωνία/ Γερμανία/ Ισπανία) και το «Σώμα με σώμα» του Ζαν Οντιάρ (Γαλλία) που σε λίγες μέρες θα ανοίξει το φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα.

Οι 47 ταινίες που απαρτίζουν την λίστα προέρχονται από 31 χώρες. Τις προσεχείς εβδομάδες τα 2.700 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ψηφίσουν για την σύνθεση των υποψηφιοτήτων.

Θυμίζουμε τέλος ότι στο περασμένο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, η ταινία του Γιώργου Ζώη «Τίτλοι τέλους» (ένθετη φωτογραφία) κέρδισε την υποψηφιότητα για τα Ευρωπαϊκά βραβεία κινημαογράφου στις μικρού μήκους.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top