Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Χαρτογραφώντας την ιστορία

12:48 π.μ.

«Οι χάρτες, μέσο και αποτέλεσμα επιστημονικής καταγραφής, τεχνικής δεξιότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης, λειτούργησαν και λειτουργούν, εδώ και αιώνες ως “εργαλείο” αποτύπωσης του φυσικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού “γίγνεσθαι” ενός τόπου. Η μελέτη των στοιχείων των χαρτών οδηγεί στην αποκρυπτογράφηση της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους, στην ανασύσταση πολιτισμών και στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντίληψης γι’ αυτό που μπορεί να ονομαστεί “χώρος μέσα στο χρόνο”». Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γεωγραφίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Κατσίκης, στον πολυσέλιδο και πολυτελή κατάλογο μιας ενδιαφέρουσας έκθεσης που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ.Θεοχαράκη. Πρόκειται για 200 περίπου πρωτότυπους παλαιούς χάρτες που ανήκουν στη συλλογή του καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου. Με τίτλο «Στα ίχνη της Αρχαιογνωσίας και της Ιστορίας», η περιοδεύουσα έκθεση που επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Νατάσα Καστρίτη παρουσιάζει σπάνιους χάρτες του ευρύτερου ελλαδικού χώρου μέσα από επτά ενότητες. Η χαρτογραφία του χερσαίου, του νησιωτικού και του παράκτιου χώρου, συμπληρώνεται από θαυμάσια δείγματα ιστορικής, θρησκευτικής και σατιρικής χαρτογραφίας από την Αναγέννηση μέχρι τον περασμένο αιώνα.


Τους χάρτες φιλοτέχνησαν μεγάλοι τεχνίτες του είδους, με αρχαιότερο τον Gerardus Mercator (1512-1594) καθώς και τους Abraham Ortelius(1527-1598), Petrus Plancius(1552-1622). Ξεχωριστή θέση έχει η παρουσίαση ενός από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού: η Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος που οραματίστηκε και σχεδίασε(καίτοι μη χαρτογράφος) ο Ρήγας Φεραίος το 1797, στη Βιέννη . Δώδεκα φύλλα σε ανάπτυξη συνθέτουν αυτό τον –εντυπωσιακών διαστάσεων- χάρτη, που παραχωρήθηκε από το Sylvia Ioannou Foundation για τις ανάγκες της έκθεσης. «Παρά τις ατέλειες της γεωγραφικής ακρίβειας που αναδύονται από την επισκόπηση των παλαιών χαρτών, δεν παύουν να αποτελούν θαυμαστά μνημεία γνώσης και πληροφόρησης», επισημαίνει ο κάτοχος της συλλογής, καθηγητής Παναγιώτης Ν. Σουκάκος. «Ιδιαίτερα σε ορισμένους από τους ιστορικούς και θρησκευτικούς χάρτες, και ακόμα περισσότερο στους σατιρικούς, η σημειολογία που ανακαλύπτεται και προκύπτει αποτελεί ισχυρή δικαιολόγηση για συνεχή μελέτη και σπουδή, με χωρίς αμφιβολία σημαντική επιστημονική ωφελιμότητα. Η γλώσσα των χαρτών έχει πολλά να πει και ακόμη περισσότερο να αποκαλύψει σε σχέση μα τα ιστορικά και θρησκευτικά δρώμενα που πραγματεύεται».   

Info
«Παλαιοί Χάρτες του ΕυρύτερουΕ λλαδικού Χώρου… στα Ίχνη της Αρχαιογνωσίας και της Ιστορίας»

ΠΟΥ: Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ. 210-3611206)
ΠΟΤΕ: 7 – 23 Σεπτεμβρίου
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 6 €, 3 €(μειωμένο)

Πηγη Protagon

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top