Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ισλανδία: Στροφή της οικονομίας στις τέχνες και τον κινηματογράφο

10:03 π.μ.

Από τον τραπεζικό κλάδο που οδήγησε στη χρεοκοπία σε πιο παραδοσιακές βιομηχανίες


Η Ισλανδία αναφέρεται πολύ συχνά ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα στο χειρισμό της χρεοκοπίας και της γρήγορης ανάκαμψης. Διάσημοι οικονομολόγοι, όπως ο Πωλ Κρούγκμαν,  αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν αναφερθεί με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην ικανότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση της Ισλανδίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.


Η Ισλανδία έχει γίνει, εδώ και περίπου ένα χρόνο, πόλος έλξης για διάφορες κινηματογραφικές επιτυχίες του Χόλυγουντ, μεταξύ των οποίων η ταινία «Προμηθέας» του Ρίντλεϊ Σκοτ, αλλά και η ταινία «Noah» του Ντάρεν Αρανόφσκι.



Η προσέλκυση τέτοιων μεγάλων παραγωγών, έχει αποφέρει σημαντικά έσοδα στην οικονομία της χώρας. Όπως μεταφέρει χαρακτηριστικά σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η προσοχή που έχει δοθεί στην  τέχνη και τον κινηματογράφο, είναι μέρος μίας νέας στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, με σκοπό να μεταφέρει τον βασικό πυρήνα της οικονομίας της, από τον τραπεζικό κλάδο που οδήγησε στη χρεοκοπία του 2008, σε πιο παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

Τα άμεσα έσοδα που υπολογίζονται από την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ισλανδία, υπολογίζονται σε περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια, ενώ βεβαίως τέτοιες δραστηριότητες έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ευρύτερη οικονομία.

Ο Agust Einarsson, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bifrost  στην Ισλανδία, δήλωσε ότι δεν θα εκπλήσσονταν αν η βιομηχανία της τέχνης και του θεάματος εξελίσσονταν στη σημαντικότερη πηγή εσόδων για την Ισλανδική οικονομία μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια, φτάνοντας το 30% του ΑΕΠ.

Πολύ ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ισλανδίας υποστηρίζει τη βιομηχανία παραγωγής ταινιών ή τηλεοπτικών παραγωγών, επιδοτώντας το 20% του κόστους παραγωγής. Ο καθηγητής Einarsson υπολογίζει ότι από αυτή τη διαδικασία, το κράτος παίρνει πίσω από φορολογικά έσοδα 5 kronur για κάθε 1 kronur που ξοδεύει για τη χρηματοδότηση αυτών των παραγωγών.

Οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ισλανδία είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς προβλέπεται σχεδόν μηδενισμός του ελλείμματος για το 2013, ενώ επίσης το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξης 2,5% για φέτος, την ίδια ώρα που η Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,3%.


Δείτε επίσης παλαιότερο post για τη χρεοκοπία της Ισλανδίας.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top