Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ραντεβού στους κήπους της Αθήνας

7:57 π.μ.

Νέο, ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων σε χώρους πρασίνου με κοινωνικό περιεχόμενο
 
Του Δημητρη Pηγοπουλου

Στις 21 Ιουνίου μερικές δεκάδες Αθηναίων είχαν μια ανεκτίμητη εμπειρία. Παρακολούθησαν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ερμηνεύει, ανάμεσα σε άλλα, αποσπάσματα από την «Κάρμεν» και την εισαγωγή από τον «Ναμπούκο» στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου. Απόλαυση. Την Κυριακή που μας έρχεται, στις 6 το απόγευμα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα βρίσκεται και πάλι στον Εθνικό Κήπο, αυτή τη φορά για να εγκαινιάσει ένα νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα ανάδειξης των χώρων πρασίνου της Αθήνας σε σημεία πολιτιστικής αναφοράς και κοινωνικής συναναστροφής.
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Κήποι της Αθήνας» και βασικός διοργανωτής είναι το αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο (Αthens art network) που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες ως μια πλατφόρμα δικτύωσης και εθελοντικής προσφοράς για καλλιτέχνες.


Συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τη διεύθυνση Πρασίνου και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και ένα πρώτο ίχνος για τις φιλοδοξίες του νεοσύστατου «Δικτύου» έδωσε τον Δεκέμβριο του 2011 η εικαστική δράση στις άδειες βιτρίνες κενών καταστημάτων και στις οποίες εγκαταστάθηκαν έργα φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η πρωτοβουλία ήταν τότε του εικαστικού και καθηγητή της ΑΣΚΤ Μάριου Σπηλιόπουλου, ο οποίος σήμερα ανήκει στον σκληρό πυρήνα του Δικτύου. «Υπάρχουν καλλιτέχνες που για να επιβιώσουν στρέφονται σε άλλες επαγγελματικές αναζητήσεις», μας εξηγεί ο κ. Μάριος Στρόφαλης από το αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο. «Την ίδια στιγμή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την τέχνη τους και ο εθελοντισμός είναι μια φόρμουλα που μπορεί να δουλέψει. Αρκεί να μη γίνεται άτσαλα και να οργανώνεται με τρόπο που θα μπορεί να έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να «προστατέψουμε» και να «οργανώσουμε» αυτή τη διάθεση. Ετσι συντονιζόμαστε με άλλες πρωτοβουλίες σε ένα πλαίσιο ανταλλακτικής λογικής. Μπορεί να μην πληρώνονται τα μέλη μιας μπάντας αλλά, για να σας δώσω ένα παράδειγμα, μπορεί να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη από τους Γιατρούς του Κόσμου με τους οποίους είμαστε σε επαφή».
Οσο για τους κήπους της Αθήνας, ο κ. Στρόφαλης πιστεύει ότι είναι ο ιδανικός δημόσιος χώρος για να συναντηθούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μεταξύ τους αλλά και με το κοινό. Το πρόγραμμα της Κυριακής εκτός από τη συναυλία της ΚΟΑ περιλαμβάνει και συνοδευτικό δρώμενο μιμικής και χορού από την ομάδα τσίρκου «Circus dayz'». Στην εκδήλωση θα είναι παρών ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών «Καλλίπολη» του Δήμου Αθηναίων από τις 4.30 μ. μ. για να συγκεντρώσει σχολικό υλικό και να το προωθήσει σε άπορες οικογένειες.
Την εναρκτήρια συναυλία του Εθνικού Κήπου θα ακολουθήσει στις 30 Σεπτεμβρίου σειρά εκδηλώσεων στο Πεδίον του Αρεως όπου θα εμφανιστεί και το σύνολο χάλκινων πνευστών της ΚΟΑ «Metallon».

Καθημερινή

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top