Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Λεηλασία ζωής στην Αθήνα του 2012

12:20 π.μ.

Πριν από λίγες μέρες άρχισαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με τίτλο «Ο εχθρός μου», ταινίας «σκληρής όσο και η εποχή μας», σύμφωνα με χαρακτηρισμό του ιδίου του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει να κάνει σινεμά μυθοπλασίας από την εποχή της «Πίσω πόρτας» στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Οντως, από την σύνοψή της και μόνον στο μυαλό έρχονται εικόνες από την σημερινή πραγματικότητα.



Ο Κώστας, κεντρικός ήρωας της ταινίας, είναι ένας 48χρονος γεωπόνος ο οποίος ζει μια συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο Ανδρέα και τη 14χρονη κόρη του Λουίζα. Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε.

Ωσπου κάποια στιγμή η λεηλασία του σπιτιού του από μια συμμορία θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητά της το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του.

«Πριν από δέκα χρόνια ζούσαμε στον Παράδεισο» δηλώνει ο κ. Τσεμπερόπουλος ενθυμούμενος παλαιότερες, πιο «αθώες» αθηναϊκές ταινίες του, όπως το «Αντε γεια» και η «Πίσω πόρτα». «Τώρα που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δεν μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ».

Παράδειγμα ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας σε σενάριο Γιάννη Τσίρου. Λέει ο σκηνοθέτης: «Οταν ο Κώστας (Μανώλης Μαυροματάκης) ήταν 20, σπούδαζε γεωπόνος ώστε να αλλάξει την οικονομία της χώρας του. Στα 30 έγινε για πρώτη φορά πατέρας και άνοιξε ένα γεωπονικό κατάστημα. Πλησιάζοντας τα 40 απέκτησε μια κόρη και αγόρασε μια μικρή μονοκατοικία, με δάνειο. Τώρα που είναι 50, έρπει στο πάτωμα του σπιτιού του, φιμωμένος και δεμένος σαν το σκουλήκι, ανίκανος να προστατεύσει την γυναίκα του, την κόρη του και τον γιό του από την ακραία βία τεσσάρων μασκοφόρων εισβολέων.»

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται φαίνεται να είναι αν αυτή η πληγωμένη οικογένεια θα βρει το κουράγιο να επουλώσει τις πληγές της και να γυρίσει σελίδα;

Εκτός από τον Μ. Μαυροματάκη στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Γάλλος, Αντώνης Καρυστινός, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Ηλίας Μουλάς και οι Vesela Kazakova, Tudor Chirila.
Λοιποί συντελεστές: Βαγγέλης Κατριτζιδάκης (διευθυντής φωτογραφίας), Γιώργος Μαυροψαρίδης (μοντάζ), Σπύρος Λάσκαρης (σκηνικά), Χριστίνα Χατζαρίδου (κοστούμια), Ακης Δαούτης (μουσική).

Παραγωγός είναι η Ελένη Κοσσυφίδου, στην συμπαραγωγή των Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ και NOVA.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top