Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

12+1 λόγοι για να πάμε στο θέατρο

9:11 π.μ.

http://www.tovima.gr/
Υπάρχουν πάντα λόγοι για να πάμε στο θέατρο. Παρά την κρίση - οικονομική και μη - ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί επιμένουν και προτείνουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο έργων, ελληνικών και ξένων, σύγχρονων και κλασικών. Με γνώμονα την ψυχαγωγία, τον προβληματισμό, το γέλιο ή τη συγκίνηση, το «Βήμα» προτείνει 12 + 1 λόγους γι' αυτή τη χρονιά.
 

1. Το ταξίδι του Οδυσσέα
Ομηρος και Μπομπ Ουίλσον. Η «Οδύσσεια» του Εθνικού Θεάτρου, σε συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro του Μιλάνου, αποτελεί το θεατρικό γεγονός της εφετινής χρονιάς. Το έπος του Οδυσσέα ιδωμένο μέσα από τη ματιά του αμερικανού σκηνοθέτη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στην Αθήνα (στις 26 Οκτωβρίου), πολλαπλασιάζουν το ενδιαφέρον του κοινού. Με έναν πολυπρόσωπο θίασο (ανάμεσά τους η Λυδία Κονιόρδου, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Σταύρος Ζαλμάς, ο Ακης Σακελλαρίου, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Κοσμάς Φοντούκης), η «Οδύσσεια» εγκαινιάζει την Κεντρική Σκηνή στο κτίριο Τσίλλερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

2. Εν αναμονή της «Ιλιάδας»
Ο Στάθης Λιβαθινός ξεκίνησε την προετοιμασία της «Ιλιάδας»: Μαζί με τη θεατρική του ομάδα άρχισαν τη δουλειά πάνω στο κείμενο του ομηρικού έπους, μια δουλειά που όπως το συνηθίζει διαρκεί αρκετούς μήνες μέχρι να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εχοντας στο πλάι του τον Δημήτρη Μαρωνίτη και τη μετάφρασή του, ο σκηνοθέτης κάνει πρόβες στο Συνεργείο μαζί (μεταξύ άλλων) με τον Δημήτρη Ημελλο, τον Νίκο Καρδώνη, τη Μαρία Σαββίδου, τον Βασίλη Ανδρέου, τη Νεφέλη Κουρή. Πού θα ανέβει; Ο χώρος δεν έχει βρεθεί ακόμα γιατί ο σκηνοθέτης δεν έχει ακόμα καταλήξει σε ποιον χώρο θα ταιριάζει η «Ιλιάδα».

3. Βουκολικό δράμα
Ο Νίκος Καραθάνος έχει τον δικό του τρόπο να βλέπει τα πράγματα. Τι θα κάνει λοιπόν με την «Γκόλφω» στο Εθνικό; Το δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, που αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893, είναι το υλικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ψάχνοντας να βρει τι απέμεινε από τότε ως σήμερα. Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Χριστίνα Μαξούρη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιάννης Βογιατζής, Αγγελος Παπαδημητρίου, Γιώργος Μπινιάρης και ο ίδιος ο σκηνοθέτης αποτελούν τον θίασο. Η πρεμιέρα στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ τον Μάρτιο του 2013.

4. Η πρόκληση του καινούργιου
Ο νέος σκωτσέζος συγγραφέας Ντι Σι Τζάκσον και το έργο του «Η ρομαντική μου ιστορία» είναι η επιλογή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η κωμωδία παίχτηκε και βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου το 2010 και έκτοτε έχει ταξιδέψει με επιτυχία ως την Αμερική και την Αυστραλία. Διαδραματίζεται σε εργασιακό περιβάλλον και καταπιάνεται με το ίδιο θέμα από δύο διαφορετικές πλευρές - του άνδρα και της γυναίκας. Με τον Μάκη Παπαδημητρίου και τις Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ. l Την ανερχόμενη (άπαιχτη στην Ελλάδα) αμερικανίδα συγγραφέα Σάρα Ρουλ θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας το έργο της «Ευρυδίκη» ή «Ενα μιούζικαλ στον Αδη». Με τους Κόρα Καρβούνη, Λαέρτη Μαλκότση, Κώστα Γάκη, Γιάννη Νταλιάνη κ.ά. Στα τέλη Νοεμβρίου στο θέατρο Πορεία.

5. Καρυοφυλλιά vs Φιλαρέτης
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Φιλαρέτη Κομνηνού θα παίζουν εναλλάξ τον ίδιο ρόλο στο «Κίεβο», το σύγχρονο έργο του 42χρονου ουρουγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο, που ετοιμάζει η Ελένη Σκόττη στο θέατρο Επί Κολωνώ σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Οι δύο πρωταγωνίστριες θα ερμηνεύσουν την Ιρέν, μια γυναίκα που είναι (ίσως) απόγονος της τσεχοφικής Λιούμποβα του «Βυσσινόκηπου», μια γυναίκα που διασχίζει τους αιώνες και από τον 19ο αιώνα τη συναντούμε στην αυγή του 21ου. Πρωτότυπος συνδυασμός!

6. Σινεμά επί σκηνής
«Κράμερ εναντίον Κράμερ» και «Οι ζωές των άλλων»: δύο μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες μεταφέρονται σε αθηναϊκές θεατρικές σκηνές, η πρώτη στο Εμπορικόν και η δεύτερη στο Θησείον. Σε διασκευή της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία της Ελένης Σκόττη, το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» ξαναζωντανεύει με τον Δημήτρη Αλεξανδρή και τη Μαρία Ζορμπά στους ρόλους του Ντάστιν Χόφμαν και της Μέριλ Στριπ.
l Οσο για τις «Ζωές των άλλων», το θεατρικό έργο του Αλμπερτ Οστερμάγερ που γνωρίσαμε μέσα από την ταινία του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ, θα το μεταφέρει στη σκηνή η Αλίκη Δανέζη-Knutsen (τη γνωρίσαμε από το «Festen»), σε μετάφραση της Ερις Κύργια. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Αννα Μάσχα, ο Μανώλης Μαυρομματάκης και ο Φάνης Μουρατίδης.

7. Ο Μπρεχτ και ο Μπρεχτ
Η «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» και ο «Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν», δύο έργα του Μπέρτολντ Μπρεχτ, θα ανέβουν στην Αθήνα. Το πρώτο υπογράφει ο Νίκος Μαστοράκης και θα το ανεβάσει στο Ακροπόλ με πρωταγωνιστές τη Βίκυ Βολιώτη και τον Αιμίλιο Χειλάκη. Πρόκειται για την εκσυγχρονισμένη εκδοχή της ιστορίας της Ζαν Ντ' Αρκ μεταφερμένη στο Σικάγο του 1929, ενώ ανήκει στα ελάχιστα παιζόμενα έργα του γερμανού δημιουργού. Το ίδιο ισχύει και για τον «Καλό άνθρωπο του Σε Τσουάν», έργο που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με τη Στεφανία Γουλιώτη να ερμηνεύει τον διπλό δύσκολο ρόλο.

8. Η μάνα και η κόρη
Εδώ και δυόμισι χρόνια συζητείται το ανέβασμα της παράστασης «Δεν μ' αγαπάς - Μ' αγαπάς», που βασίζεται στο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου με θέμα την αλληλογραφία της κόρης Μαργαρίτας Καραπάνου με τη μητέρα Μαργαρίτα Λυμπεράκη. Μια αλληλογραφία προσωπική, δύσκολη, βαθιά συναισθηματική, αλλά και λογοτεχνική. Ο Πέτρος Ζούλιας ανέλαβε να επεξεργαστεί το υλικό και να συνθέσει την παράσταση που, όπως όλα δείχνουν, θα ανέβει τελικά με τη Ρένη Πιττακή και την Πέγκυ Τρικαλιώτη στους δύσκολους ρόλους μάνας και κόρης. Στο θέατρο Βασιλάκου, σε μια παραγωγή του Ακροπόλ.

9. Πολύωρος Γιαν Φαμπρ
Ο Γιαν Φαμπρ επιστρέφει στη χώρα μας με δύο παραστάσεις που δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για τα έργα «The power of theatrical madness» (1984) και «This is Theatre like it was to be expected and foreseen» (1982) και θα τα παρουσιάσει τον Νοέμβριο, μαζί με την ομάδα του, Troubleyn Ensemble, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας). Τριάντα χρόνια μετά, ο 54χρονος σήμερα βέλγος δημιουργός ρίχνει μια νέα ματιά στα δύο αυτά έργα, με τα οποία περιοδεύει από το περασμένο καλοκαίρι. Να τονίσουμε ότι ο Φαμπρ και η ομάδα του προσφέρουν αφιλοκερδώς τις παραστάσεις που θα δοθούν στις 14, 15/11 («The power of...», διάρκειας τεσσάρων ωρών) και στις 18/11 με το οκτάωρο «This is Theatre...».

10. Λονδίνο - Αθήνα «ζωντανά»
Αρωμα Λονδίνου θα συνεχίσει να πνέει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς η σύνδεση Αθηνών - Λονδίνου παραμένει ενεργή: σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (ΝΤ Live) την 1η Νοεμβρίου θα ζωντανέψει ο σαιξπηρικός «Τίμων ο Αθηναίος» (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) σε σκηνοθεσία του Νίκολας Χάιτνερ, με τους Πολ Μπένταλ, Μάρτιν Τσάμπερλεϊν κ.ά. Οι παραστάσεις του NT Live θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

11. Αδειες καρέκλες
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και η Ολια Λαζαρίδου μοιράζονται τους ρόλους του Γέρου και της Γριάς στις «Καρέκλες» του Ιονέσκο, παράσταση που σκηνοθετεί ο Ευριπίδης Λασκαρίδης. Το θεατρικό μονόπρακτο, γραμμένο το 1951, πρωτοανέβηκε πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι, όπου ζούσε πλέον ο ρουμάνος συγγραφέας, και εκδόθηκε το 1954. Οι δύο ήρωες γεμίζουν με καρέκλες τον χώρο για ένα κοινό που ποτέ δεν θα έρθει να ακούσει τον Ρήτορα-Ομιλητή. Φίλοι και γνώριμοι από παλιά, οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στη μεγάλη οθόνη («Το στίγμα», «Τεριρέμ», «Ολγα Ρόμπαρντς», «Παραγγελιά») και στη μικρή οθόνη («Προδοσία»), ενώ θεατρικά βρέθηκαν στη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίπο σε σκηνοθεσία Μάουρο Μπολονίνι, με την Ελλη Λαμπέτη.

12. Chicago... η Αθήνα
Το μιούζικαλ του Μπομπ Φόσι που ξεκίνησε την πορεία του στο Μπρόντγουεϊ το 1975 παραμένει ζωντανό - και ας κοντεύει να κλείσει τα 40. Με πολλές και διαφορετικές εκδοχές στο ενεργητικό του, το «Σικάγο» πρόσθεσε το 2002 και την ταινία του Ρομπ Μάρσαλ με τη Ρενέ Ζελβέγκερ, την Κάθριν-Ζέτα Τζόουνς και τον Ρίτσαρντ Γκιρ, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ κέρδισε και Οσκαρ. Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλλάς ο Σταμάτης Φασουλής, που γνωρίζει πολύ καλά το είδος, θα το ανεβάσει προς τα τέλη Οκτωβρίου (η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 27/10). Το πρωταγωνιστικό τρίγωνο αποτελούν η Σμαράγδα Καρύδη, η Τάνια Τρύπη και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Μαζί τους η Μαρινέλλα σε ρόλο δεσμοφύλακα.

13. Κατάλληλο για ανηλίκους
Με τη «Μικρή γοργόνα» και «Το νησί των θησαυρών» επιστρέφει, έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα, ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο παιδικό θέατρο. Η «Μικρή γοργόνα» αποτελεί τη νέα παραγωγή της Μικρής Πόρτας της Ξένιας Καλογεροπούλου - πρόκειται για τη διασκευή που έχει κάνει στο παραμύθι ο Μάικ Κένινγκ. Η Μαρία Σκουλά και ο Γιώργος Χρυσοστόμου μοιράζονται τους βασικούς ρόλους στο θέατρο Πόρτα.
l Το «Νησί των θησαυρών», που θα ανέβει στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής (από τον προσεχή Δεκέμβριο) είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Παίζουν οι σταθεροί συνεργάτες του σκηνοθέτη (που έκανε και τη δραματουργική επεξεργασία), δηλαδή οι Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου κ.ά.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top