Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Active Member: Η μεγάλη γιορτή του χιπ χοπ στο Βοτανικό

8:03 π.μ.

Τo προσεχές Σάββατο το Πέραμα κάνει… κατάληψη στον Βοτανικό. Όχι, μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Στο καλό να πάει και δη στη μουσική. Οι Active Member, το δημοφιλέστερο low bap συγκρότημα γιορτάζει τα είκοσι και πλέον χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Τα κεράκια θα ανάψουν και θα σβήσουν στον Βοτανικό live Stage, σε μια συναυλία όπου αναμένεται να κρατήσει περισσότερες από 5 ώρες. Γνωστό άλλωστε αυτό για τους Active Member. Δεν είναι όλες πεντάωρες αλλά είναι χορταστικές. Και κάτι ακόμη.

Πιστό στο μότο του το συγκρότημα από το 1992 όπου και δημιουργήθηκε, «στηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου και τη ζωή μου με το λόγο μου»,στη σημερινή του μορφή το γκρουπ αποτελείται από τον Β.D.Foxmoor και την Sadahzinia. Αλλά, το προσεχές Σάββατο δεν θα είναι μόνοι τους. Καλεσμένοι θα είναι φίλοι τους, παλιοί και καινούργιοι, όπως ο Rodney P., ο Skitz, ο Jahcoustix, και ο Luka Lesson - προσωπικότητες που έχουν προσφέρει σημαντικές μουσικές και στιχουργικές στιγμές στην ίδια μουσική σκηνή με αυτή που προσφέρουν οι Active Member: τη σκηνή του hip hop.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για τους καλεσμένους.

Rodney P.:ο «νονός» του βρετανικού hip-hop, αυτός που πρώτος ράππαρε με αυθεντική λονδρέζικη προφορά, έχει συνεργαστεί με τους γίγαντες Skinnyman, Blak Twang και τους Nextmen, έχει περιοδεύσει με τους Dub Pistols και έρχεται για να γιορτάσει.

Jahcoustix: «νομάς», πολίτης του κόσμου, το 2013 γιορτάζει και αυτός δέκα χρόνια απόλυτης αφοσίωσης στη μουσική και έρχεται να παίξει με τους φίλους του και για τους φίλους του κουβαλώντας ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ και τη Reggae πλευρά της βραδιάς.

Luka Lesson: ελληνο-αυστραλός, ποιητής αλλά και στρατευμένος hip-hop καλλιτέχνης, ταγμένος να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στα δύο, θα μας μιλήσει- ή μήπως θα μας τραγουδήσει; - για αγάπη και θα μας οδηγήσει μέσα από τα αρχέγονα, προγονικά μονοπάτια στην κοινωνική αλλαγή.

Skitz: για τον hip hop star, δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική. Aυτός που ταίριαξε σε ένα άλμπουμ καλλιτέχνες όπως οι Skinnyman, Est'elle, Dynamite MC, Phi-Life cypher, Rodney P, Roots Manuva, που δημιούργησε, μαζί με τον κολλητό του Rodney P, εκπομπή ορόσημο για το hip- hop στο BBC, θα δώσει το παρών και στη μεγάλη γιορτή του hip hop στην Ελλάδα.

Και αν αυτά στα «τυπικά» της συναυλίας - γιορτής του προσεχούς Σαββάτου, ο BD Foxmoor, μας τα εξηγεί περισσότερο ουσιαστικά. «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποδώσουμε καλά την αίσθηση από τα πρώτα 20 χρόνια και ίσως προλάβουμε να δώσουμε ένα στίγμα από τη δεύτερη εποχή του γκρουπ, όπως εμείς τη σχεδιάζουμε. Επίσης μαζί μας θα βρίσκονται επί σκηνής κάποιοι φίλοι παλιοί και καινούριοι όπως οι Rodney P & Skitz από το Λονδίνο, ο Jahcoustix από Γερμανία, ο Luka Lesson από Αυστραλία κι ο καλός μου φίλος Νίκος Ξύδης (μαζί ξεκινάμε τώρα ένα πρότζεκτ που λέγεται Armat Spina Rosas)».

Με τον BD Foxmoor είναι δύσκολο να μιλήσεις μόνο για μουσική. Γέννημα θρέμμα στο Πέραμα, ακτιβιστής, με την ερμηνεία που δίνουν στη λέξη οι πράξεις του, έχει βάλει τη σφραγίδα του όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην κοινωνία που ζεί και δημιουργεί. Αρα, η μια συζήτηση περί κρίσης δεν θα μπορούσε να λείπει. «Μαύρη αφήγηση ενός λαού. Που μόνο αυτό του έλειπε για να απογίνει. Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι το τέλος που μας τάξανε ακόμα αργεί». Και η κουβέντα οδηγείται στους μετανάστες: «οι ταλαίπωροι της ιστορίας. Το άλλοθι για τους ηλίθιους να συνεχίζουν να υπάρχουν. Η αφορμή να βγάλει αυτή η σάπια κοινωνία ότι παρωχυμμένο έκρυβε μέσα της. Εύχομαι σ' όλους τους κάποτε να βρουν απαγκειο σε κάποιο φιλόξενο κι ανθρώπινο μέρος μακρά από δω, απ ΄τη χώρα της απάθειας».

Μια «χώρα της απάθειας» όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος στην οποία ζει και δημιουργεί. Και κυρίως δεν δείχνει να βαριέται. «Ευτυχώς όχι ακόμα. Έχω κουραστεί από τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους αλλά όχι από το βάθεμα μου στα πράγματα.
Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε αυτό που έρχεται, πρέπει να παραμείνουμε λίγο απόμερα απ' όλους. Μετά πάλι θα το μοιραστούμε με όλους». Ένα μοίρασμα που υπάρχει με τους φίλους των Active Member από το 1992. Εξηγεί γιατί: «Η φυσιολογική ροή που είχαν τα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια νομίζω πως βοήθησαν να γίνει αυτή η σχέση δυνατή. Είναι κάτι πραγματικά μαγικό κι έτσι η όποια ανάλυση θα ήταν αχρείαστη. Μας φτάνει που συμβαίνει».

Η τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά των Active Member είναι το «Αρσενάλι». Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι μάλλον η πιο ολοκληρωμένη σε αίσθηση.«Πραγματικά τ' οπλοστάσιο μας που εδώ και χρόνια φυλάμε ότι όμορφο συναντήσαμε αυτά τα 20 χρόνια. Υπάρχει όμως και η συνέχεια του, σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη».

Και τα σχέδια για τους Active δεν σταματούν ποτέ: «μετά την "μεγάλη νύχτα" στο Βοτανικό, κάνουμε με τον Luka lesson ένα οδοιπορικό που θα λέγεται «κασκαρίκα» και θα γίνει ντοκυμαντερ για την Aυστραλία. Εκεί θα κάνω κι εγώ για πρώτη φορά spoken word.. Μέσα στον Ιούνιο θα παίξουμε την τριλογία από τα la bruja
muerta με μεγάλη ορχήστρα εγχόρδων και συνεχίζουμε το καλοκαίρι με συναυλίες Αctive Μember αποκορύφωμα ένα διήμερο που θα γίνει στη Τεχνόπολις 4 & 5/9.»

Ο επίλογος ανήκει στον BD Foxmoor και το Πέραμα:

Πέραμα

Η μεγάλη αντίφαση που ζω, πια.
Μεγάλη αντίφαση ο πρόσφυγας δε βρίσκει μέρος,
νιος άθελά μου σύρθηκα και τώρα νοιώθω γέρος.
Θέλω να φύγω από 'δω και το πασχίζω,
μα κάθε φορά τα ίδια σαν κατηφορίζω.
Πέφτω και σταματάω πάντα στις ίδιες ξέρες
και έρχονται μπροστά μου κάποιες θαυμάσιες μέρες
δακρυσμένες και να μου λένε στις φευγάλες,

μη μας αφήσεις μόνες μας εδώ με τις κουφάλες.
Ρε 'σεις τους λέω βαρέθηκα, κανείς δε σας θυμάται
σαν φαντάσματα κάθε γωνιά γυρνάτε
είδατε αυτούς που φύγαν βρήκαν τ' όνειρό τους
κι αυτοί που μείναν ζήσανε κάθε μαρτυρικό τους.

Άμε στο διάλο από 'δω κάθε φορά τα ίδια
έφευγα με χαμόγελο κι έχω σμιχτά τα φρύδια
αν ξεθυμάνουν μέσα μου κι όλοι οι χαλασμοί μου
την ξέρω απ' όλους πιο καλά την κατάληξή μου.

Θα γίνω νοικοκύρης αστός και κακομοίρης
κι εσύ η νοσταλγία μου θα 'ρθεις κοντά να γύρεις
κι όταν θα θέλω πάλι να φύγω να κρυφτώ
θα σε ρωτάω που να πάω να σωθώ.


Info
Αγορά εισιτηρίων on line
Σάββατο 27 Απρλίου
Διεύθυνση: Βοτανικός Live Stage (Ιερά οδός & Σπύρου Πάτση)

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top