Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Οταν η κρίση χορεύει

3:55 π.μ.

χαρά και η θέληση αρκούν άραγε για να κάνουν τη φαντασία μας πραγματικότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας; Ο Σύνδεσμος Χορού και οι ομάδες που τον αποτελούν (Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα, Φοra) απαντούν καταφατικά. Οχι με λόγια, αλλά με πράξεις. 'Η μάλλον, με μια πρωτότυπη παράσταση στο πλαίσιο της οποίας θα βρεθούν από κοινού στη σκηνή παιδιά δημοτικού σχολείου, άτομα άνω των 50 ετών, μετανάστες, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στον χορό. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση δωρεάν (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 210 3418.579) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στον Ταύρο, την Κυριακή των Βαΐων, στις 12 το μεσημέρι.



Πρωταγωνιστές σε αυτή την παράσταση με μορφή community dance (χορός για την κοινότητα) είναι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των δήμων Μοσχάτου - Ταύρου, Καλλιθέας και όλων των περιοχών του κέντρου της Αθήνας οι οποίες πλήττονται από τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης. Οσο για τον σκοπό της πρωτοβουλίας, δεν είναι παρά να αποδείξει έμπρακτα ότι μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια είναι δυνατόν να προκύψει ένα αξιόλογο και δυναμικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ο τίτλος της πρωτοβουλίας - η οποία πρωτοεφαρμόστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και φαίνεται ότι ριζώνει στην Αθήνα - είναι χαρακτηριστικός: 9+1 («μεταφράζεται» σε εννέα πρόβες και μία παράσταση). Ο τρόπος δουλειάς παρουσιάζει ενδιαφέρον. Στις έξι πρώτες πρόβες η καθεμία από τις ομάδες δημιούργησε μία δεκάλεπτη χορογραφία. Στη συνέχεια, μέσα σε τρεις ημέρες, οι χορογραφίες ενώθηκαν δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη παράσταση. Συνδετικό κρίκο αποτέλεσε μια κινητική φράση η οποία χρησιμοποιήθηκε μέσα στο έργο με τρόπο ξεχωριστό. Στο σύνολό τους οι ομάδες - οι οποίες διακρίνονται για την πολυμορφία τους αλλά έχουν ως κοινό στοιχείο την έρευνα - χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του αυτοσχεδιασμού με σκοπό να αξιοποιήσουν τις ιδέες αλλά και τη δημιουργικότητα του κάθε συμμετέχοντος.

Στην παράσταση η ομάδα Πρόσχημα της Μαρίας Κολιοπούλου εστιάζει στο σώμα και στην ιδιαίτερη δυνατότητα έκφρασης και συναίσθησής του, αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδικότητα του καθενός μέσα από την ομαδική συνύπαρξη. Η ομάδα Amorphy της Τζένης Αργυρίου, στην οποία συμμετέχουν άτομα άνω των 50 ετών, προσπαθεί να αναδείξει την ομορφιά του σώματος στο οποίο έχει αποτυπωθεί ο χρόνος και κουβαλά τη μνήμη σαν βουβή σχέση με το παρελθόν και την παράδοση. Μια διαφορετική «νότα» από το χοροθέατρο Νταλίκα της Βάσως Γιαννακοπούλου, η οποία δουλεύει με παιδιά δημοτικού σχολείου: εν προκειμένω αξιοποιεί τον ενθουσιασμό και την όρεξή τους για τη δημιουργία μιας χορογραφίας που θα βοηθήσει τους μικρούς πρωταγωνιστές να αναπτύξουν τόσο την αντίληψη του σώματός τους όσο και τον συντονισμό με την υπόλοιπη ομάδα.

Στο τελευταίο έργο της με τίτλο «Τετραφωνία» και θέμα τα αποτυπώματα επιστρέφει η ομάδα Lemurius της Κατερίνας Σκιαδά και του Νίκου Δραγώνα. Με τον τρόπο αυτόν προσφέρεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν το ίδιο δημιουργικό μονοπάτι με τους χορευτές της ομάδας στη χορογραφία της παράστασης. Οι συμμετέχοντες της ομάδας Φοra της Μέντης Μέγα, τέλος, πραγματοποιούν, με τη βοήθεια της κίνησης και του λόγου, μια συνειρμική περιήγηση της περιοχής του Ταύρου, με αφορμή την αστική μορφολογία και την ιστορία της περιοχής.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top