Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Όσα σέρνει η σκούπα του πολυνομοσχεδίου

8:12 π.μ.

skoupaΤελικά δεν κατατέθηκε χτες, όπως είχε ανακοινωθεί, το περίφημο πολυνομοσχέδιο, το οποίο επιδιώκει να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση. Αφού απαλείφθηκε η αντισυνταγματική διάταξη που καταργούσε τις προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, το νομοσχέδιο-σκούπα, όπως έχει επίσης αποκληθεί, (πρέπει να) κατατέθηκε σήμερα το πρωί και υποτίθεται ότι πρέπει να ψηφιστεί ως την Κυριακή. Συνεχίζεται δηλαδή η τακτική της λειτουργίας του Κοινοβουλίου υπό έκτακτες (και οριακά συνταγματικές) συνθήκες, πότε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πότε με διαδικασίες κατεπείγοντος, που και τα δυο είναι μέτρα που θα έπρεπε να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, όπως γίνεται επί τρικομματικής. Αλλά εμείς εδώ δεν συνταγματολογούμε, αφορμή παίρνουμε από το νομοσχέδιο-σκούπα, για να δούμε πόσα σέρνει η σκούπα, να λεξιλογήσουμε δηλαδή πάνω σε αυτή τη λέξη.
Γιατί όμως ονομάστηκε “σκούπα” το πολυνομοσχέδιο; Ακριβώς επειδή περιέχει ποικίλες ετερόκλιτες διατάξεις, από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών ως τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κι από το άνοιγμα επαγγελμάτων ως τα χαράτσια στα ακίνητα. Όπως λοιπόν η σκούπα μαζεύει κάθε λογής αντικείμενα, όσα βρίσκει στο πέρασμά της, έτσι και αυτό το νομοσχέδιο. Παρατηρώ πάντως ότι στα σύγχρονα λεξικά μας δεν έχει λεξικογραφηθεί αυτή η σημασία της λ. σκούπα, αν και αναφέρεται η (κατά κάποιο τρόπο) παρεμφερής “επιχείρηση-σκούπα”, όταν δηλαδή η αστυνομία προχωράει σε εκκαθάριση μιας περιοχής από τα “ενοχλητικά” στοιχεία.  Αλλά και στο ποδόσφαιρο σε ορισμένα συστήματα υπάρχει ένας αμυντικός παίκτης που παίζει ελεύθερος, πίσω από τους άλλους, σε ρόλο σκούπας, όπως φαίνεται καθαρά και στην αγγλική ονομασία του (sweeper), για να μαζεύει τις χαμένες μπαλιές. Στα ελληνικά τον λέμε πιο συχνά λίμπερο. Σκούπα, βλέπω στο slang.gr, είναι στην ορειβατική αργκό ο έμπειρος ορειβάτης που βρίσκεται στο τέλος της ομάδας, για να βοηθάει όσα μέλη της ομάδας καθυστερούν ή έχουν πρόβλήματα. Κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις καταστάσεις είναι ότι η σκούπα σαρώνει ό,τι βρίσκει μπροστά της.
Από τη σκούπα φτιάχτηκε και το ρήμα “σκουπίζω” που βέβαια, όπως προχωράει η γλώσσα, χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις όπου δεν χρησιμοποιούμε σκούπα -ευτυχώς δεν βρέθηκε ακόμα κανείς γλωσσαμύντορας να μας πει ότι είναι λάθος να λέμε “σκουπίζω τα δάκρυά μου” αφού τα σκουπίζουμε με μαντίλι και όχι με σκούπα! Και από το ρήμα σκουπίζω προέκυψαν και στα σκουπίδια, τα οποία, και πάλι, δεν είναι μόνο όσα μαζεύουμε με τη σκούπα αλλά όλα τα απορρίμματα. Και μέσα στα χρόνια άλλαξαν και οι σκούπες, όλο και λιγότερο χρησιμοποιούνται οι παλιές οι φτιαγμένες από σκουπόχορτο, μέσα στο σπίτι κυρίως η ηλεκτρική σκούπα ακούγεται, που βέβαια δεν σαρώνει αλλά ρουφάει και δεν έχει ανάγκη από το φαράσι.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top