Είκοσι χρόνια γιορτάζει φέτος η Art-Athina, το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στη χώρα μας, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, και ετοιμάζεται πυρετωδώς να ανοίξει τις πύλες της, στο Κλειστό Π. Φαλήρου, από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου, με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με το παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
Πάνω από 800 καλλιτέχνες, από τέσσερις ηπείρους, σε πείσμα των καιρών, θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, ενώ η ταυτόχρονη παρουσία ελληνικών και ξένων αιθουσών τέχνης, καλλιτεχνών, μουσείων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του συνόλου του εικαστικού χώρου της χώρας.


Παράλληλα, η έκθεση θα συνοδεύεται από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και εκθέσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών, τα Symposia, όπου επιμελητές και κριτικοί τέχνης συζητούν τη μεθοδολογία και τις προκλήσεις του επαγγέλματός τους εστιάζοντας στις Μπιενάλε και τα «μουσεία» του σήμερα. Στο Platforms Project περισσότεροι από 550 καλλιτέχνες χαρτογραφούν τις καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης καλλιτεχνών με μη εμπορικό χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, ο Μάνος Στεφανίδης θα παρουσιάσει μέσα από ντοκουμέντα και εικόνες το πανόραμα της γκαλερί "Δεσμός", επισημαίνοντας την έλλειψή του σε μια εποχή που το αγοραίο πνεύμα κυριαρχεί, ενώ ο Δημήτρης Αληθεινός, ιστορικό μέλος της οικογένειας του "Δεσμού", θα συμμετάσχει με μια παρέμβαση-έκπληξη.

Η ΑΥΓΗ