Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Το Νομπέλ λογοτεχνίας στην Καναδή Άλις Μονρό

6:43 π.μ.

Στην Καναδή Αλις Μονρό απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2013 όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ.

«Πιθανότατα δεν θα συνεχίσω να γράφω» είχε πει σε συνέντευξή της, τον περασμένο Ιούνιο στο Τορόντο, η Καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό, νικήτρια του Βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας 2013. Κάτι λιγότερο από έξι μήνες μετά η 82χρονη δημοφιλής διηγηματογράφος τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση.

«Πολύ ενθουσιασμένη και τρομερά έκπληκτη» δήλωσε η νομπελίστρια σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTV του Τορόντο. «Ήξερα ότι ήμουν υποψήφια, ναι, αλλά δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσα να πάρω το βραβείο».


Η αιτιολογία της βράβευσης ήταν σύντομη. Το βραβείο τής απονέμεται «για τη δεξιοτεχνία της στη μικρή φόρμα του σύγχρονου διηγήματος», όπως ανακοίνωσε ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ. «Μιλά για οικουμενικά αισθήματα καθημερινών ανθρώπων» είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα. «Eίναι μια συγγραφέας η οποία αποτυπώνει θαυμάσια την ανθρώπινη ύπαρξη» σχολίασε. «Πιστεύετε ότι θα σταματήσει να γράφει, όπως ανακοίνωσε εφέτος;» τον ρώτησαν. «Το Βραβείο Νομπέλ είναι μεγάλη χαρά και τιμή αλλά αν αυτό θα την παρακινήσει να συνεχίσει το γράψιμο είναι δική της απόφαση», απάντησε ο γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας.

Διηγηματογράφος η οποία καλλιεργεί συστηματικά και με συνέπεια τη μικρή φόρμα, σε συνέντευξή της στον βρετανικό «Guardian» πριν από μια δεκαετία και πλέον ρωτήθηκε γιατί δεν έχει γράψει ποτέ μυθιστόρημα. «Δεν μπορώ να το κάνω ακόμη» απάντησε «και, πιστέψτε με, προσπαθώ διαρκώς. Κάθε φορά που ολοκληρώνω μια συλλογή διηγημάτων σκέφτομαι ότι τώρα είναι η ώρα να καταπιαστώ με τη μεγάλη αφήγηση» συνέχισε. «Μερικές φορές βλέπω τα μυθιστορήματα που γράφουν άλλοι και διαπιστώνω ότι πολλά είναι σύντομα. Αν μπορώ να εκτείνω ένα διήγημα σε 60 σελίδες, σίγουρα δεν θα είναι πολύ δύσκολο να γράψω και ένα σύντομο μυθιστόρημα. Αλλά δεν μου βγαίνει»

Η Άλις Μονρό γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο «Man Booker International» για το σύνολο του έργου της. Στα διηγήματά της διερευνά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, τη ζωή στις μικρές πόλεις και τα παιχνίδια της μνήμης.

Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στην πατρίδα της, το «Governor General's Literary Award», ενώ έχει λάβει και το βραβείο «Rea» για την προσφορά της στο διήγημα.

Το 2012 εξέδωσε την 14η συλλογή διηγημάτων της υπό τον τίτλο «Dear Life». Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν δυο βιβλία της: «Μ' αγαπάει δεν μ' αγαπάει» (2003) και «Πάρα πολλή ευτυχία» (2010) από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».Διήγημά της με τον τίτλο «Η αρκούδα» περιλαμβάνεται και στον συλλογικό τόμο «Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε» (Libro, 2009) με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Από τον Τσέχοφ στη Μονρό».

Είναι η 13η γυναίκα που τιμάται με το Βραβείο Νομπέλ από την ίδρυση του θεσμού και η πρώτη Καναδή που φέρνει το Νομπέλ στη χώρα της.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top