Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Αυλαία με το Longwave στο 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

8:56 π.μ.

 Του Γιώργου Ρούσσου

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του διοργάνωση το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει και σηκώνει την αυλαία του, σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου με ταινία έναρξης το Longwave / Les Grandes Ondes (a l’Ouest) του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 
Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, σύσταση νέων τμημάτων, διαγωνιστικό, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, συζητήσεις, masterclasses) και εικαστικές εκθέσεις, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί φέτος, από την Πέμπτη 17 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
 Ενταγμένο πλέον στην πράξη "Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή" (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής / ΠΕΠ Αττικής 2007-2013) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επανέρχεται.


Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου μας παρουσιάστηκε στην σχετική Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο σχετικό άρθρο - Ξεκινάει το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας - μπορείτε να δείτε το αναλυτικό μας Αφιέρωμα.
Με μια νότα αισιοδοξίας θα ανοίξει την αυλαία του το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την ταινία Les Grandes Ondes (a l'Ouest) / Longwave του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ (Lionel Baier).


Η ταινία που προβάλλεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας, είναι μια κωμωδία καταστάσεων που εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία της δεκαετίας του ’70 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Το "Les Grandes Ondes (a l'Ouest)", έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο.
Το φιλμ, είναι το δεύτερο από τα τέσσερα που σκοπεύει να γυρίσει ο σκηνοθέτης σε μια απόπειρα «συναισθηματικής χαρτογράφησης» της Ευρώπης. Το 2006 είχε προηγηθεί η Ανατολή, με το Comme des voleurs (à l'Est) / Stealth που αποτυπώνει ανάγλυφα το ελπιδοφόρο αίσθημα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου και ταυτόχρονα αντανακλά το αναρχικό, σουρεαλιστικό πνεύμα των γαλλικών και ιταλικών κωμωδιών της εποχής.


Με ένα καλοκουρδισμένο καστ να δίνει το ρυθμό και τις μελωδίες του Γκέρσουιν να υπαγορεύουν τον τόνο, ο Λιονέλ Μπαγιέ επιλέγει να μιλήσει για το δυσοίωνο παρόν της Ευρώπης υπενθυμίζοντάς μας το ευοίωνο παρελθόν της. Ή, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να θυμηθούμε από που ερχόμαστε και τι έχουμε κατακτήσει στη διαδρομή».
Το φιλμ μας μεταφέρει στην Πορτογαλία τον Απρίλιο του 1974. Δύο δημοσιογράφοι της Ελβετικής Ραδιοφωνίας βρίσκονται σε αποστολή. Συνοδευόμενοι από τον Μπομπ, έναν ηχολήπτη που κοντεύει στη σύνταξη, και το πιστό βανάκι του, πάνε να κάνουν ένα ρεπορτάζ για την οικονομική βοήθεια της Ελβετίας στην Πορτογαλία.


Φτάνοντας ωστόσο στην Πορτογαλία, τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα πνεύματα είναι οξυμένα ανάμεσα στη φεμινίστρια Ζυλί και τον παμπόνηρο πολεμικό ανταποκριτή Κωβέν. Ακόμα και η χαρωπή διάθεση του Πελέ, του νεαρού Πορτογάλου διερμηνέα, δεν αρκεί για να βελτιωθούν τα πράγματα, και η ομάδα αποφασίζει να γυρίσει πίσω.
Αλλά οι άνεμοι της Ιστορίας παρασύρουν το βανάκι στην καρδιά της Επανάστασης των Γαρυφάλλων κι όταν βρίσκεις στο διάβα σου τη δημοκρατία, πρέπει να την αρπάξεις...

TVXS

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top