Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Cine Doc 2013 -2014: Χρυσή Αυγή, Χάνεκε, Φρόιντ

8:56 π.μ.

Με το ντοκιμαντέρ «The cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούσση που ακολουθεί μέλη της Χρυσής Αυγής κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους στην Αθήνα το 2012, αρχίζει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου το πρόγραμμα προβολών Cine Doc 2013 -2014.

Η προβολή θα γίνει στις 20.00 στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) και θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στον σκηνοθέτη, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά και το κοινό. Θυμίζουμε ότι το ντοκιμαντέρ, μια αποθέωση του ρατσισμού στην Ελλάδα  έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε θέμα σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Channel 4 στην Αγγλία. Επίσης, βραβεύθηκε στο φεστιβάλ του Σαράγιεβο.

Αμέσως μετά, την ίδια μέρα, σειρά έχει το ντοκιμαντέρ του Μάρκος Γκαστίν «Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού» στο οποίο ο σκηνοθέτης παρακολουθεί την εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων στις εκλογές του 2012.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως προκαλεί και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Michael H. Propfession: Director» του Υβ Μαντμαγιέρ, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα πορτρέτο του διάσημου αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε ο οποίος έχει καθιερωθεί στους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου. Οι ταινίες του «Λευκή κορδέλα» και «Αγάπη» απέσπασαν τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ η «Αγάπη» θριάμβευσε στα εφετινά Οσκαρ κερδίζοντας το ξενόγλωσσο. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Γαλλικού ινστιτούτου και των πρεσβειών Γαλλίας και Αυστρίας ενώ ο σκηνοθέτης θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του (βίντεο).

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου σειρά έχει τον «Οn the trail of Sigmund Freund» του Κόσκα Χέτζερ Μόλντεν, ένα 46 λεπτο ντοκιμαντέρ για τον πατέρα της ψυχανάλυσης και έναν από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Η γερμανική παραγωγή του 2006 περιέχει εκτός άλλων συνεντεύξεις ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τον Φρόιντ (αριστερά), όπως ο Γούντι Αλεν και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ενώ η κόρη και ο εγγονός του Φρόιντ (Αννα και Αντον) μιλούν επίσης. Την ταινία θα προλογίσει ο Νικόλαος Τζαβάρας διδάσκων αναλυτής και μέλος της διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρίας.

Τέλος μια ακόμη προβολή τον Νοέμβριο (Τετάρτη 13 του μηνός) θα μας μεταφέρει στο Καράκας της Βενεζουέλας του 1975, όταν ο τότε 36χρονος καθηγητής μουσικής και οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέπου αποφάσισε να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από την φτώχεια και την εγκληματικότητα μαθαίνοντάς τους δωρεάν κλασική μουσική. Την ταινία θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος ενώ μέλος των εσόδων της θα διατεθούν για την διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, τo CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον κινηματογράφο Δαναό, καθώς και σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τις προβολές ακολουθούν εκδηλώσεις που έχουν στόχο να φέρουν κοντά επαγγελματίες και θαυμαστές του ντοκιμαντέρ καθώς επίσης να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. 
 
TO BHMA

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top