Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Φώντας Λάδης: Σημασία έχει να ακούγεται ο στίχος και να εξυπηρετεί τους πολιτικούς αγώνες

8:59 π.μ.

Της Πόλυς Κρημνιώτη

Τόσα χρόνια μετά, οι στίχοι του Φώντα Λάδη επανέρχονται με τον πλέον τραγικό τρόπο στο προσκήνιο. Ο ίδιος δεν αιφνιδιάστηκε. "Πάντα πίστευα ότι ο φασισμός μπορεί να ξαναζωντανέψει και να απειλήσει αν δεν ξεριζωθούν οι κοινωνικές και οι πολιτικές αιτίες που τον γεννούν".

"Καλησπέρα σας, Μπρεχτ εδώ". Το χιούμορ ποτέ δεν έλειψε από τον Φώντα Λάδη και τα αυθόρμητα γέλια αμέσως μετά τους χαιρετισμούς δίνουν πολύ γρήγορα τη θέση τους σε μια ιστορία μακράς διάρκειας και με βαθιά αποτυπώματα στην κοινωνία.
"Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον". Ο εμβληματικός στίχος του έγινε σύνθημα και από τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη πέρασε σε εκατοντάδες χιλιάδες στόματα και επανέρχεται κάθε φορά που ο φασισμός βάζει στο στόχαστρο την κοινωνία μας. Έγινε όμως και αφορμή μιας ιδιότυπης "πλαστοπροσωπίας".


Ο στίχος του Λάδη αποδόθηκε στον Μπρεχτ και ο φουριόζος τρόπος με τον οποίο διατρέχει, πλέον, τις ζωές μας το Διαδίκτυο δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για την νέα πατρότητά του. Ακόμα και ο γ.γ. του ΚΚΕ έπεσε θύμα της "παραπληροφόρησης" κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στον "στίχο του Μπρεχτ που μεταφράστηκε από τον Φώντα Λάδη" σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Τελικά προχθές το βράδυ ελύθη η "παρεξήγησις" και ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Φεστιβάλ Νέων του Σύριζα, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους αποδίδοντας τα του Λάδη στον Λάδη και σε κανέναν άλλο.
"Στην αρχή ένιωσα κολακευμένος να αποδίδουν τον στίχο μου στον Μπρέχτ, άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει είναι να ακούγεται ο στίχος και να εξυπηρετεί τους πολιτικούς αγώνες. Το ίδιο έχει γίνει και με πολλά άλλα τραγούδια μου, την 'Τσιμινιέρα', 'Το δέντρο' κ.ά. Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται κάθε φορά ο ποιητής", μας λέει ο Φώντας Λάδης. Άλλωστε οι επαρκώς ενημερωμένοι γνώριζαν καλά και την πατρότητα του συγκεκριμένου στίχου όπως και όλα τα "Τραγούδια της Λευτεριάς", τον κύκλο δηλαδή του Θάνου Μικρούτσικου που συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο τραγούδι "Ο Φασισμός". Στην Κύπρο μάλιστα, το ΑΚΕΛ έχει κυκλοφορήσει και μπλουζάκια με τον στίχο, τον οποίο αποδίδει στον δημιουργό του.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1978 από τη "Λύρα" με ερμηνεύτρια την αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη. Στην πρώτη πλευρά του περιείχε την ενότητα "Πέντε τραγούδια του Φώντα Λάδη", που εκτός από το επίμαχο συμπλήρωναν τα τραγούδια "Χιλή", "Τσε Γκεβάρα", "Κύπρος" και "Αφρική". Για τη δεύτερη πλευρά του δίσκου ο Θάνος Μικρούτσικος επέλεξε τραγούδια σε στίχους Αναγνωστάκη, Ρίτσου, Αλκαίου και ένα σε στίχους Μπρεχτ, το "Άννα, μην κλαις".
Ούτε ο Φώντας Λάδης μπορεί να εξηγήσει από πού και πώς ξεκίνησε το μπέρδεμα. Τι σημασία έχει άλλωστε. Για τον ποιητή έχει περισσότερο νόημα ότι "το τραγούδι λόγω στίχων του όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε ολοζώντανο. Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δεκάδες διαφορετικά βίντεο κλιπ, μερικά από τα οποία παραπέμπουν άμεσα στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής".
Οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν σε μια σειρά 40 ποιημάτων που έγραψε ο Φώντας Λάδης τη δεκαετία του '70 με τον τίτλο "Καθημερινός φασισμός", που πρόκειται να κυκλοφορήσει, για πρώτη φορά, μέχρι τα Χριστούγεννα σε έναν τόμο από τις εκδόσεις "Μετρονόμος". Τα ποιήματα αναφέρονται στη δική μας χούντα, στα πραξικοπήματα της Λατινικής Αμερικής και κυρίως στη δράση των νεοφασιστών στη χώρα μας, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. "Ήταν η εποχή με τις βομβιστικές επιθέσεις των νεοφασιστών και τον ενεργό ρόλο του Μιχαλολιάκου, ο οποίος παραπέμφθηκε και σε δίκη", λέει. "Συμπλήρωσα σιγά-σιγά αυτή την ενότητα, ο Γιώργος Τσαγκάρης συνέθεσε τη μουσική, αλλά όλες οι εταιρίας που απευθυνθήκαμε τότε αρνήθηκαν να τα εκδόσουν. Ο Πατσιφάς μάλιστα κόντεψε να πάθει συγκοπή όταν είδε τους στίχους. 'Φτάνει πια, κύριε Λάδη, με τα πολιτικά', μου φώναξε, 'θα με βάλετε σε μπελάδες'".
Τόσα χρόνια μετά, οι στίχοι του Φώντα Λάδη επανέρχονται με τον πλέον τραγικό τρόπο στο προσκήνιο. Ο ίδιος δεν αιφνιδιάστηκε. "Πάντα πίστευα ότι ο φασισμός μπορεί να ξαναζωντανέψει και να απειλήσει αν δεν ξεριζωθούν οι κοινωνικές και οι πολιτικές αιτίες που τον γεννούν", λέει και διευκρινίζει: "Στην εποχή μας είναι ξεκάθαρο ότι τα Μνημόνια, η φοβερή λιτότητα, η φτωχοποίηση και ο υποβιβασμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την πλευρά της συγκυβέρνησης είναι οι βασικές αιτίες που ξαναζωντάνεψαν σε τέτοιο βαθμό το θηρίο".
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστρια της Χρυσή Αυγή, επισημαίνει: "Δυστυχώς φτάσαμε στις τελευταίες εξελίξεις αφού πρώτα θρηνήσαμε θύματα και χρόνια ολόκληρα φασιστικής ασυδοσίας. Ένα αντιφασιστικό μέτωπο είναι πάντα εφικτό και αναγκαίο, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει υποστολή του αντιμνημονιακού αγώνα, γιατί για να εξαλειφθεί ώς το βάθος ο νεοναζισμός πρέπει να κοπούν -τουλάχιστον ώς ένα βαθμό- και οι ρίζες του. Τη δημοκρατία την υπερασπιζόμαστε και τη θέλουμε για να έχει ο καθένας τις απόψεις του και όχι για να 'ομονοήσουμε' προς χάριν ενός αφηρημένου 'αντιφασισμού'. Η δημοκρατία μάς επιτρέπει να υποστηρίζουμε διαφορετικές απόψεις για τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα και τελευταίος κριτής είναι ο λαός. Η Αριστερά πάντα υπερασπίστηκε τη δημοκρατία. Ας ελπίσουμε ότι και οι αντίπαλοί της θα τη σεβαστούν εξίσου".
Όπως σαφώς το έχει γράψει στον στίχο του, "τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον".

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top