Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

«Captain Phillips»: Ο Τομ Χανκς βάζει πλώρη για τα Όσκαρ

5:19 π.μ.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η νέα ταινία του Πολ Γκρίνγκρας, «Captain Phillips» έχει ως βασικό πλεονέκτημα το δραματικό της σενάριο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό, με τον Τομ Χανκς να είναι άκρως ικανοποιητικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Του Γιώργου Ρούσσου.

Δείτε το αποκλειστικό clip από το «Captain Phillips», που εξασφάλισε το tvxs.gr
 
Η κατάληψη του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Maersk Alabama από Σομαλούς πειρατές, είναι ο βασικός άξονας στον οποίο κινείται η νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum, The Bourne Supremacy).
 
Το φιλμ επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στον Captain Phillips (Tom Hanks) και τον Σομαλό ομόλογό του (Barkhad Abdi), που τον κρατάει όμηρο. Οι δυο τους θα εμπλακούν σε μια σκληρή αντιπαράθεση, 145 μίλια μακριά από τις σομαλικές ακτές και θα βρεθούν στο έλεος δυνάμεων που δεν μπορούν να ελέγξουν.


 
Ο δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ Tom Hanks (Forrest Gump, Cast Away) υποδύεται πειστικά τον δραματικό ρόλο του καπετάνιου, που προσπαθεί να σώσει τόσο το πλοίο του, όσο κυρίως την ασφάλεια του πληρώματος του, πριν βρεθεί να κινδυνεύει θανάσιμα η σωματική του ακεραιότητα...
 
 
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το «Captain Phillips» διηγείται μια πολύπτυχη ιστορία σύγχρονης πειρατείας που συγκλόνισε την Αμερική το 2009, αφού πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κατάληψης αμερικανικού πλοίου που σημειώθηκε τα τελευταία διακόσια χρόνια.


 
Από τις πρώτες της σκηνές, η ταινία πλέκει έναν πυκνό ιστό ανάμεσα σε δυο αντιπάλους που βρίσκονται σε διαφορετικές γωνίες του πλανήτη, αλλά τελικά μοιάζουν να εξυπηρετούν το ίδιο σκληρό σύστημα.
 
Στη μία πλευρά ένας συνηθισμένος Αμερικανός που τρέφει ανησυχίες για το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών του (50 νέοι για μια θέση εργασίας, όπως λέει χαρακτηριστικά), από την άλλη, ένα ρακένδυτο πλήθος από Σομαλούς ψαράδες που παλεύουν για μια θέση στην επιχείρηση πειρατείας η οποία στήνεται μπροστά στα μάτια μας.


 
Με την κάμερα στο χέρι και μια δυσοίωνη ατμόσφαιρα να κλιμακώνεται σταδιακά, οι χαρακτήρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, τόσο από τις δικές τους λανθασμένες κινήσεις όσο και από το κλειστοφοβικό περιβάλλον του ωκεανού, που μειώνει αισθητά τις επιλογές τους...
 
Ο Γκρίνγκρας σκηνοθετεί με ακρίβεια και κόβει την ανάσα, κυρίως γιατί καταφέρνει να μας μεταδώσει τους ασφυκτά στενούς χώρους και την τελεσίδικη κατάσταση που μοιάζει να χειροτερεύει σε κάθε σκηνή.


 
Η ταινία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της μέχρι το τέλος, το οποίο κορυφώνεται με την ικανοποιητική ερμηνεία του Tom Hanks. Παράλληλα η συνύπαρξη του διάσημου ηθοποιού με τους πρωτοεμφανιζόμενους και άπειρους Σομαλούς είναι υποδειγματική.
 
Μια συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία, με πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις. Η ιστορία ξεκινάει στο Βερμόντ, εκεί όπου ο καπετάνιος αποχαιρετά την οικογένεια του για να σαλπάρει με ένα φορτηγό πλοίο, που μεταξύ άλλων μεταφέρει  επισιτιστική βοήθεια.


 
Την ίδια στιγμή, στη Σομαλία, ένας πρώην ψαράς ο Muse, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην προσπάθεια πειρατείας ενός πλοίου. Σκοπός του να κερδίσει λύτρα για το πλήρωμα και το φορτίο που μεταφέρει, εγκλωβισμένος κι ίδιος σε ένα σύστημα που τον εκμεταλλεύεται.
 
«Υπάρχουν πολλές καλές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας που ασχολούνται με θέματα εθνικής ασφάλειας και τρομοκρατίας, αλλά ήθελα αυτή η ταινία να φωτίζει μια πιο ευρεία διαμάχη, τη διαμάχη ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες» σχολιάζει ο σκηνοθέτης.


 
«Η σύγκρουση μεταξύ του Phillips, που ανήκει στο ρεύμα της παγκόσμιας οικονομίας και των πειρατών, που δεν ανήκουν, μου έδωσε την εντύπωση του φρέσκου, του νέου και του πρωτοποριακού. Η αναμέτρηση του Phillips και του Muse είναι μια συναρπαστική πολιορκία εν πλω, αλλά και κάτι που απευθύνεται στις δυνάμεις που καθορίζουν τον κόσμο σήμερα. Πάντα πίστευα ότι μια ιστορία πρέπει να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ακαταμάχητη και συγκλονιστική, αλλά παράλληλα να προκαλεί τη σκέψη», συνεχίζει ο Πολ Γκρίνγκρας.
 
Με μεγάλη θητεία στα ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης έχει δείξει και στο παρελθόν το έντονο ενδιαφέρον του για ιστορίες που ασχολούνται με την επικαιρότητα. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα το "Bloody Sunday" που αφορά σε μια ειρηνική διαδήλωση που κατέληξε σε τραγωδία, το "Πτήση 93", που καταγράφει τα συμβάντα μιας από τις μοιραίες πτήσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και το "Green Zone" για τον πόλεμο στο Ιράκ.


 
Παράλληλα όμως, ο Γκρίνγκρας έχει στο βιογραφικό του και τη σκηνοθεσία μεγάλων εμπορικών επιτυχιών, όπως το "Τελεσίγραφο του Μπορν" και "Στη Σκιά των Κατασκόπων". Στο επίκεντρο της νέας του δημιουργίας ήταν η απόφαση να μην αφηγηθεί μια θριαμβευτική ιστορία, όπως είχε αναμεταδοθεί στις εφημερίδες. Ο ίδιος, αναφέρει χαρακτηριστικά:
 
«Ήθελα να είμαι ακριβής. Ήθελα να αποδώσω την αλήθεια και την αμεσότητα του περιστατικού, όπως συνέβη. Αυτό απαιτεί πολλή δουλειά στο στάδιο της προετοιμασίας. Πάντα πίστευα ότι από τη σύλληψη μέχρι το γύρισμα και το τελικό στάδιο, πρέπει να αγωνιστείς για να κερδίσεις την προσοχή του κοινού. Δεν πρέπει να την έχεις δεδομένη».


 
Το "Captain Phillips" είναι η νέα ταινία του Πολ Γκρίνγκρας, που έχει την τύχη να έχει ως πρωταγωνιστεί ένα μεστό Τομ Χανκς σε έναν από τους πλέον χαρακτηριστικούς ρόλους της πλούσιας καριέρας του. Η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top