Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε επανέκδοση η ταινία του Φώτου Λαμπρινού "Αρης Βελουχιώτης - Το Δίλημμα"

2:43 π.μ.



Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το ιστορικό-πολιτικό ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Αρης Βελουχιώτης- Το Δίλημμα», κυκλοφορεί ξανά στις αίθουσες από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Προβλήθηκε πρώτη φορά το 1981, πριν ακόμα αναγνωριστεί επίσημα η εθνική αντίσταση και πριν το κάψιμο των φακέλων της Ασφάλειας. Στον ενάμιση μόλις μήνα προβολής του, σε 36 κινηματογράφους σε όλη την Ελλάδα, έκοψε περίπου διακόσιες χιλιάδες εισιτήρια.

Η ταινία ξετυλίγεται γύρω από την ιστορία του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, (ψευδώνυμο του Θανάση Κλάρα), πρόσωπο που συμπυκνώνει την επική κορύφωση και ταυτόχρονα το τραγικό τέλος της Εαμικής Αντίστασης.

Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο του γενικού γραμματέα του ΕΑΜ, Θανάση Χατζή, «Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε».

Το σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου(1941-45) «δένει»με μαρτυρίες ανθρώπων, που βίωσαν τα γεγονότα και κάποιοι απ΄αυτούς έπαιξαν σημαντικό ρόλο, τηρώντας από νωρίς κριτική στάση.

Το 1981, ζούσε ακόμα και καταθέτει την μαρτυρία του στον φακό του Φώτου Λαμπρινού, ο Θανάσης Χατζής. Επίσης, το ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας του ΕΑΜ, Λευτέρης Αποστόλου. Οι καπετάνιοι του ΕΛΑΣ Γ.Χουλιάρας (Περικλής) , Δημητρός, Θ. Γκένιος - Λασσάνης, Τάσος-Μπουκουβάλας, Β.Παπαδάκης-Λευτεριάς, ο Φώτης Πανάγος, αντάρτης του ΕΛΑΣ, ο ταξίαρχος και αρχηγός της Βρετανικής αποστολής 'Εντι Μάγιερς, ο Κώστας Δεσποτόπουλος , νομικός σύμβουλος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ο Σταύρος Κανελλόπουλος, μέλος της γενικής γραμματείας του ΕΑΜ, καθώς και ο επικεφαλής του 2ου Γραφείου της γερμανικής Μεραρχίας «Εντελβάϊς» στην Ήπειρο, Χανς Ρουντφουκς.

«Το Δίλημμα» γυρίστηκε το 1981 στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας -στους τόπους όπου έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης- και οι συνεντεύξεις κινηματογραφήθηκαν, είτε στον τόπο που συνδέεται άμεσα με την κάθε συγκεκριμένη μαρτυρία, είτε στους χώρους που έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης.

Στην ανεκτίμητη «κιβωτό μνήμης» που έχει δημιουργήσει στα 40 χρόνια της κινηματογραφικής του καριέρας, ο Φώτος Λαμπρινός, γιος του στελέχους του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού, Γιώργη Λαμπρινού, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα ντοκιμαντέρ «100 ώρες του Mάη» (1963 -το συνυπογράφει με τον Δήμο Θέο), «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη» (1980), «Το πανόραμα του Αιώνα» (1984), «Δοξόμπους» (1987), «Πανεπιστήμιο Αθηνών» (1988) , έως το πρόσφατο ντοκυμαντέρ «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» (2008).

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top