Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο αποχαιρετισμός του «στρατιώτη»

8:24 π.μ.


Το διάσημο μυθιστόρημα του Λουί Περγκό «Ο πόλεμος των κουμπιών» έγινε ξανά ταινία από τον σκηνοθέτη Γιαν Σαμιουέλ

Tο πρώτο πράγμα που πεθύμησα την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, βγαίνοντας από την αβάν πρεμιέρ του νέου «Πολέμου των κουμπιών» του Γιαν Σαμιουέλ, ήταν μια ελληνική ταινία απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το «Δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη, ό,τι πιο αισθαντικό έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου γύρω από την παιδική ηλικία.

Στο «Δέντρο που πληγώναμε» η επιστροφή στο παρελθόν, σ’ ένα μαστιχοχώρι της Χίου στην αυγή του ’60, έχει γεύση πίκρας. Μια νοσταλγία, σαν αποτύπωμα της χαρακιάς που άφηνε ο σχολικός χάρακας στα τρυφερά χέρια, αλλά και σαν μυσταγωγία. Η δυστυχία γίνεται συγκοινωνούν δοχείο με την ευτυχία σε μια φαντασιακή Ελλάδα ανάμεσα στη σκληρή γη και στο δυνατό φως του ήλιου. Μια ρευστή και φευγαλέα έκφραση της ομορφιάς...

Στον «Πόλεμο των κουμπιών», που θα μπορούσε να εκληφθεί κι ως μια διακριτική αντιπολεμική αλληγορία, ο Σαμιουέλ προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγματα για να παρεισφρήσει σ’ έναν κόσμο λογοτεχνικά δομημένο: στο μυθιστόρημα του Λουί Περγκό που πρωτοκυκλοφόρησε το 1912 κι έγινε η σεναριακή βάση και για την ομότιτλη ταινία του Ιβ Ρομπέρ το 1962. Στην αρχή είναι αμήχανος, λες και το εννοεί πραγματικά πως τούτος ο πόλεμος θα ’ναι μια ταινία δράσης. Στο πιο κρίσιμο σημείο, όμως, αντιλαμβάνεσαι γιατί αποφεύγει να υπερεκθέσει νοσταλγικά στο φως ένα από τα διασημότερα γαλλικά μυθιστορήματα γύρω από την παιδική ηλικία. Τα σύννεφα ενός αληθινού πολέμου, των Γάλλων στην Αλγερία, εμφανίζονται στον ορίζοντα του παιδιού.

Αναλυτικά http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100017_18/09/2011_456257

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top