"Είμαι ακόμα παγωμένος", μας λέει ο Γιάννης Αγγελάκας, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Ο γνωστός δημιουργός συμμετείχε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη Τετάρτη. Στην προκειμένη περίπτωση, είχε έναν ακόμη λόγο να δώσει το αντιφασιστικό του "παρών". Ο Παύλος Φύσσας, ράπερ με αντιφασιστική δράση, γνωστός με το όνομα Killah P στη χιπ χοπ σκηνή, είχε διασκευάσει το εμβληματικό τραγούδι του "Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ", βάζοντας τη δική του πινελιά. Ο Γιάννης Αγγελάκας έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό και με απόλυτη σαφήνεια απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Να τι μας λέει σήμερα:
"Είμαι ακόμα παγωμένος απ' αυτό που συνέβη, παρ' ότι ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ο τρόπος με τον οποίο αποδεχτήκαμε ως κοινωνία ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, το οποίο πολύ ύπουλα στηρίχτηκε και από την εξουσία και από τα μέσα ενημέρωσης, εκεί οδηγούσε.
Ντρέπομαι που ζω σε μια χώρα όπου το 15%, όπως μας λένε οι σφυγμομετρήσεις, είναι ψηφοφόροι αυτού του μορφώματος.


Έχω την αίσθηση, όμως, ότι μετά τη δολοφονία πέσαν κάπως οι μάσκες. Ο τρόπος να πολεμηθεί αυτό το μόρφωμα δεν είναι η βία. Όπως λέω εδώ και χρόνια, δεν πρέπει να παίξουμε στο πεδίο τους, στο πεδίο της σωματικής αντιπαράθεσης και της σωματικής βίας αλλά με ψυχραιμία και ορθό λόγο να τους αφήσουμε να αποκαλυφθούν πλήρως ως παρακρατική οργάνωση και να πείσουμε την κοινωνία για την εφιαλτική τους υπόσταση. Γιατί αυτά τα μορφώματα, έτσι κι αλλιώς, μέσα σε τέτοιες δηλητηριασμένες εποχές γιγαντώνονται.
Γι' αυτό πήγα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Θα προτιμούσα, όμως, ο κόσμος να είναι ακόμα πιο ήρεμος, πιο μαζικός και χωρίς εντάσεις να διαδηλώσει τα αντιφασιστικά του αισθήματα. Είμαι σίγουρος ότι αν όλοι μας δράσουμε έτσι, σε λίγο θα έχουν εξαφανιστεί".
Π.Κρ.