Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

"Ξαναθάβουν" τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Νεμέας! του Δημήτρη Χρήστου

7:56 π.μ.


Διαβάζοντας το πρωί της Τετάρτης την ανοιχτή επιστολή του Στέφεν Μίλερ για τον κίνδυνο απαξίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων της Νεμέας αγανάκτησα. Ο Αμερικανός αρχαιολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή του (από το 1973) στην ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών αυτής της ιστορικής και ευλογημένης ακόμα περιοχής, κάλεσε τους πάντες να βοηθήσουν να αποφύγει να "θαφτεί" αυτό το τεράστιο έργο ζωής που έφερε στο φως μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως μεταξύ άλλων το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Καλεί δε την πολιτεία και το σύνολο των φορέων της να μην επιτρέψουν την απόλυση των 7 εργαζομένων στους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο διότι μόνο με τρεις φύλακες τίποτα από όλα αυτά δεν θα είναι πια προσβάσιμο στο κοινό! 

 

Ο Στέφανος (πλέον) Μίλερ, τιμημένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για το έργο του και την προσφορά του στην πατρίδα μας, που πλέον είναι και δική του πατρίδα της οποίας είναι πολίτης, αγόρασε όλη την έκταση με δικά του περιουσιακά στοιχεία και χορηγίες αμερικανικών ιδρυμάτων για να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Νεμέας. Χάρισε ό,τι αγόρασε στο Ελληνικό Δημόσιο και έφτασε τον χώρο από μηδέν επισκέπτες το 1973, στους 50.000 το 2012! Και καταλήγει η επιστολή του: "Εάν οι επτά υπάλληλοι απολυθούν, μένουν τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν πλέον όλα κλειστά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή.

Η υπόθεση των εργαζομένων

Οι επτά εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας μετά τη λήξη της εξάμηνης σύμβασής τους τον Οκτώβριο του 2007 κρίθηκαν απαραίτητοι για τη λειτουργία των χώρων και του Μουσείου της Νεμέας, κερδίζοντας τα σχετικά ασφαλιστικά μέτρα και από τότε μέχρι σήμερα εργάζονται κανονικά. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης που εκδικαζόταν χθες προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να απολυθούν!
 

Μπλόκο στον Τατούλη

Επικοινώνησα με τον κ. Μίλερ και δώσαμε ραντεβού στην εμποροβιομηχανική έκθεση του Επιμελητηρίου Κορινθίας που άνοιξε τις πύλες της την Τετάρτη. Ήταν τα εγκαίνια. Ήταν εκεί βουλευτές, τοπικές αρχές και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Επέλεξα για το μπλόκο το περίπτερο που είχε στήσει ο Στέφανος Μίλερ με υλικό από τους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας. Είχε τυπώσει και λογότυπα σε μπλουζάκια και καπελάκια και εξέθετε βιβλία στα αγγλικά και τα ελληνικά. Περίμενα πότε θα περάσει από μπροστά ο περιφερειάρχης. Και όταν έφτασε τον... συνέλαβα. Έλα εδώ, κύριε Πέτρο μας, να ακούσεις τον καθηγητή. Το πηγαδάκι μεγάλωσε γρήγορα. Προστέθηκε και ο δήμαρχος Νεμέας. Το ερώτημα που τους έθεσα ήταν τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για τον τόπο τους. Μετά τις πρώτες δικαιολογίες πως το θέμα είναι του υπουργείου Πολιτισμού και του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος δεν βγαίνει σε κανέναν στο τηλέφωνο να συζητήσει για το θέμα (!!!), μου δήλωσαν ότι αν το υπουργείο, λόγω της λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα και λέει να σε όλα, όπως ο οι υπόλοιποι υπουργοί, επικαλεστεί την έλλειψη κονδυλίων για τους επτά εργαζόμενους, αυτοί δεσμεύονται πως θα κρατήσουν ως δήμος και περιφέρεια τους υπαλλήλους, ώστε να μην ερημωθεί ο χώρος. Περιμένουμε να το δούμε. Κατά σύμπτωση, από το υπουργείο πολιτισμού έχουν περάσει και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Πέρασαν, αλλά δυστυχώς δεν ακούμπησαν. Αυτοί αμύνονται περί πάρτης.
 

Οι οινοπαραγωγοί

Προσπάθησα να κινητοποιήσω και τον σύνδεσμο οινοποιών της περιοχής που θέλησε να συνδέσει τον οινοτουρισμό με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής φιλοδοξώντας να διπλασιάσει την τουριστική επισκεψιμότητα, εγχώρια και διεθνή, στην περιοχή, αξιοποιώντας τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες στις εκδηλώσεις "Οι δρόμοι του κρασιού" η επιτυχία ήταν αναπάντεχα εντυπωσιακή, αφού χιλιάδες επισκέπτες περπάτησαν τους αρχαίους δρόμους μέσα από τους περίφημους αμπελώνες του μοναδικού Αγιωργίτικου. Οι οινοπαραγωγοί ονειρεύονταν να κάνουν τη Νεμέα κάτι σαν μια νέα Τοσκάνη! Οφείλουν και αυτοί να αγωνιστούν. Ο Στέφανος Μίλερ μπήκε μπροστά. Υπάρχουν άλλοι πατριώτες σαν αυτόν, να υπερασπιστούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου τους; Περιμένουμε απαντήσεις.
 

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top