Με μια γοητευτικά... αταίριαστη συνάντηση εγκαινιάζεται, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου η καινούργια σεζόν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Αυτήν του Κωνσταντίνου Βήτα και της ηλεκτρονικής ποπ μουσικής του με τα ηχοχρώματα των φυσικών οργάνων του ARTefacts Ensemble.
Πριν από δέκα χρόνια, μιλώντας για τη δουλειά του πάνω στις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κωνσταντίνος Βήτα έλεγε ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν "να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον". Σήμερα, ένα οργανικό σύνολο με παρόμοιες απόψεις έρχεται να μετασχηματίσει τις δικές του συνθέσεις. Όχι απλώς μεταγράφοντας κάποια κομμάτια του για φυσικά όργανα αλλά παρουσιάζοντας μια μεγάλη αναδρομή στη μουσική του, με απόλυτη ενορχηστρωτική ελευθερία.


Το ARTefacts Ensemble αποτελείται από έναν επταμελή βασικό πυρήνα και κύκλο συνεργατών από σπουδαίους σολίστ της νεότερης γενιάς, μέλη ορχηστρών και συνόλων. Αυτό που τους συνδέει, πέρα από τη φιλία, είναι οι κοινές αναζητήσεις πέρα από το "πρωτόκολλο" της κλασικής αίθουσας συναυλιών. Τόσο "πέρα" που... σκηνοθετούν ακόμη και τα διαλείμματα.
Ο Κ. Βήτα γεννήθηκε στη Μελβούρνη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε κιθάρα, αρμονία, ζωγραφική και ιστορία τέχνης. Το 1992 δημιούργησε την ηλεκτρονική μπάντα Στέρεο Νόβα, ενώ μετά τη διάλυσή της το 1996 ακολούθησε τη δική του μουσική πορεία. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες από τους χώρους της μουσικής, του θεάτρου και του χορού.
Στο συναυλιακό διήμερο στη Στέγη μαζί με τον Κωνσταντίνο Βήτα θα εμφανιστεί η Θεοδώρα Μπάκα, καθώς και το ARTefacts Ensemble με εικοσαμελή σύνθεση.
Στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης, που θα ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται ένα πολυήμερο αφιέρωμα στον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, ένας μουσικός διάλογος του θρύλου της κιθάρας Τζων Μακλάφλιν μαζί με τον Ζακίρ Χουσεΐν (τάμπλας), μια παράσταση φλαμένκο από τον Ισραέλ Γκαλβάν εμπνευσμένη από την εξολόθρευση των Τσιγγάνων από τους Ναζί, έκθεση του Γάλλου εικαστικού Κριστιάν Μπολτάνσκι με επίκεντρο το βλέμμα με το οποίο αντικρίζει τη σημερινή συγκυρία ο σύγχρονος Έλληνας, ενώ η Λένα Κιτσοπούλου γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει τη δική της Κοκκινοσκουφίτσα, με υπότιτλο: Το πρώτο αίμα...