Ορόσημο για τη διαστημική εξερεύνηση, εκτίμησε ότι θα είναι ο 21ος αιώνας, ο παγκοσμίου βεληνεκούς, Βρετανός επιστήμονας, Στίβεν Χόκινγκ και προειδοποίησε ότι "αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα 100 χρόνια", είναι "επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων, μακριά από τη Γη".
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, από το στούντιο του Channel 4, στην εκπομπή "Live from Space" (Ζωντανά από το Διάστημα), ο Χόκινγκ εκτίμησε ότι "σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι".


Υποστήριξε δε ότι το ίδιο θα γίνει και στον Άρη μέχρι το τέλος του αιώνα. "Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Γης.
Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια έτη, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Αν ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή" δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας.
Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, και συγγραφέας. Επιπλέον, είναι Επίτιμος Συνεργάτης της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και λήπτης του Προεδρικού μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χώκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κείμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.