Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ο Λένιν και οι γυναίκες του

4:29 π.μ.

Γυναίκα, μητέρα και σύζυγος, γυναίκα κέντρο και στήριγμα της οικογένειας, γυναίκα αγωνίστρια_ ρόλοι διαφορετικοί που υμνούνται μέσα από τα έργα του Μάρκ Ντονσκόϊ θα προβληθούν από την New Star από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου αφρομής δοθείσης της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας (8 Μαρτίου).

Οι ταινίες «Η καρδιά της μάνας» (1966) και την «Πίστη της Μάνας» (1967) είναι αφιερωμένες στη μητέρα του Β. Ι. Λένιν, Μαρία Αλεξάντροβνά, ενώ η «Νάντια Κρούπσκαγια» (1974) πραγματεύεται την σύζυγό του. Και οι δυο γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Ο Ντονσκόι παρουσίασε το πορτρέτο της μητέρας του Λένιν μέσα από δυο ταινίες χωρίζοντας τις χρονολογικά, αλλά χρησιμοποιώντας τους ίδιους ηθοποιούς στους βασικούς ρόλους. Για τη  μητέρα του Λένιν, Μαρία Αλεξάντροβνα Ουλιάνοβα, την ηθοποιό Έλενα Φαντέγιεβα και τον Β.Ι. Λένιν, τον ηθοποιό Ρόντιον Ναχαπέτωφ.  

Στην τρίτη ταινία «Νάντια Κρούπσκαγια» (1974), ουσιαστικά  ολοκληρώνει κατά κάποιον τρόπο τη θεματική του γύρω από την οικογένεια Ουλιάνωφ, παρουσιάζοντας τη ζωή της μετέπειτα γυναίκας του Λένιν, Ναντιέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια, την οποία θα την ενσαρκώσει η ηθοποιός Ναταλία Μπελοχβοστίκοβα, ενώ τον Β.Ι. Λένιν ο ηθοποιός Αντρέι Μιαγκώφ.

Οι δυο γυναίκες έζησαν σε μια σκληρή ιστορική περίοδο στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου στην Τσαρική Ρωσία, που η θέση της γυναίκας ήταν υποβαθμισμένη και γεμάτη κακουχίες. Επέλεξαν να αγωνιστούν με την στάση τους απέναντι στην ίδια τη ζωή, παλεύοντας, συμβάλλοντας, υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.

Η κινηματογράφηση του Ντονσκόι για τη μητέρα και την  γυναίκα του Λένιν, γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ταυτιστεί κάθε γυναίκα που αγωνίζεται και αγωνιά για μια καλύτερη κοινωνία.

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης για όλες τις γυναίκες. Γνωστές και άγνωστες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την οικονομική και την κοινωνική τους απελευθέρωση, για την πραγματική τους ριζοσπαστικοποίηση και την αληθινή γυναικεία χειραφέτηση.

Στον κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ από Πέμπτη 06 Μαρτίου ως την Τετάρτη 12 Μαρτίου (γενική είσοδος 5€).

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top