Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Αναδρομικό αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

6:47 π.μ.

Ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 9 έως τις 19 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί σχεδόν ολόκληρη η φιλμογραφία του σημαντικού σκηνοθέτη.

«Να με λέτε Ηλία. Ηλία με έλεγε η μάνα μου. Θυμώνω όταν οι Αμερικανοί με λένε Ελία», παρότρυνε τους δημοσιογράφους το 1990, όταν είχε έρθει στην Αθήνα με την ευκαιρία της έκδοσης της αυτοβιογραφίας του «Μια ζωή».

Ο Καζάν υπήρξε σπουδαίος σκηνοθέτης, αλλά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η συνεργασία του με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί του να μπουν στη «μαύρη λίστα» και να μην μπορούν να εργαστούν στις ΗΠΑ.

Στην έναρξη του αφιερώματος την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία Βίβα Ζαπάτα (1952).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δεκαπέντε ταινίες του Ηλία Καζάν, δέκα από τις οποίες θα προβληθούν σε αποκατεστημένα φορμά. Πολλές από τις ταινίες του Ηλία Καζάν θα προλογίσουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς, ψυχαναλυτές, όπως οι Τάσος Γουδέλης, Επαμεινώνδας Θεοδωρίδης, Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, Βένια Βέργου κ.ά.

Οι ταινίες του Καζάν που θα προβληθούν είναι οι: Ένα Δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, Συμφωνία κυρίων, Μπούμερανγκ!, Πανικός στους δρόμους, Λεωφορείον ο Πόθος, Βίβα Ζαπάτα, Άνθρωπος σε τεντωμένο σκοινί (Δραπέτες του κόκκινου τρόμου), Το λιμάνι της αγωνίας, Ανατολικά της Εδέμ, Μια μορφή μέσα στο πλήθος, Λάσπη στ' αστέρια, Πυρετός στο αίμα, Αμέρικα-Αμέρικα, Ο συμβιβασμός, Ο τελευταίος μεγιστάνας.

Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Γράμμα στον Ηλία (2010) σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε - Κεντ Τζόουνς.

Θα προβληθούν, επίσης, οι ελληνικές ταινίες 1922 του Νίκου Κούνδουρου (1978) και Νύφες του Παντελή Βούλγαρη (2004), ως χαρακτηριστικά παραδείγματα επιρροής του Ηλία Καζάν σε άλλους έλληνες δημιουργούς.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ηλίας Καζάν: δημιουργός και επαναστάτης», η οποία θα γίνει στην Ταινιοθήκη την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στις 19:30, με στόχο την ανάλυση του πολύπλευρου έργου του Ηλία Καζάν.

Εισιτήρια / Κάρτες Διαρκείας
Τιμή εισόδου: 5 ευρώ ανά προβολή
Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: 35 ευρώ
Κάρτα μειωμένη για όλο το αφιέρωμα: 15 ευρώ. Η κάρτα αυτή ισχύει για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών.
Newsroom ΔΟΛ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top