Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ύδρα, Καρδαμύλη, Κέρκυρα: Τόποι μιας δημιουργικής φιλίας

7:29 π.μ.

Την ιστορία μιας φιλίας τριών δημιουργών, μέσα από τους τόπους στους οποίους έζησαν, συναντήθηκαν και δημιούργησαν, αφηγείται η έκθεση που φιλοξενείται από αύριο στο ισόγειο της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, στην οδό Κριεζώτου.
Η έκθεση που πραγματοποιείται από το Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να τιμηθούν τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου, προσεγγίζει, μέσα από πίνακες, σχέδια, φωτογραγίες, επιστολές και άλλο αρχειακό υλικό, τη στενή φιλία που ανέπτυξε ο Γκίκας με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ και τον Άγγλο ζωγράφο Τζον Κράξτον από τα μέσα της δεκαετίας του '40. Έκτοτε διατήρησε στενή σχέση μαζί τους, όπως επιβεβαιώνει και η εκτενής μεταξύ τους αλληλογραφία.
Κοινοί και οι τόποι που στέγασαν την πολύχρονη φιλία τους: Στο σπίτι του Γκίκα στην Ύδρα, όπου έμεινε το 1954 και το 1955, ο Φέρμορ έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του Μάνη. Και ο Κράξτον αποτύπωσε το τοπίο της Ύδρας το 1959, ενώ όταν το αρχοντικό καταστράφηκε από πυρκαγιά, το 1961, βρέθηκε εκεί προκειμένου να συγκεντρώσει ό,τι είχε διασωθεί από τις φλόγες.
Αλλά και η Καρδαμύλη, το σπίτι που έχτισε ο Φέρμορ, αποτέλεσε τόπο συνάντησης των τριών δημιουργών από τη δεκαετία του '60, καθώς και το σπίτι των Γκίκα στην Κέρκυρα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και προτάσεις του Φέρμορ για το σπίτι της Κέρκυρας, έργα του Γκίκα για τη διακόσμηση της οικίας στην Καρδαμύλη, επιστολές, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες αποτελούν το κεντρικό θέμα της έκθεσης, ενώ πλαισιώνονται από σχέδια του Γκίκα και του Κράξτον.
Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα αφιερωμένη στον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, στην οποία θα λάβουν μέρος φίλοι και συνεργάτες, μελετητές και ιστορικοί τέχνης για να τιμήσουν τον μεγάλο δημιουργό και το έργο του στη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία, προσεγγίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του δράσης μέσα από μελέτες ή προσωπικές αναμνήσεις.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Ιανουαρίου 2015, ενώ σύντομα αναμένεται και έκδοση της πλήρους αλληλογραφίας του Γκίκα με τον Φέρμορ, με επιμέλεια της Ιωάννας Προβίδη, που θα κυκλοφορήσει από το Μουσείο Μπενάκη.

Η ΑΥΓΗ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top