Στον "πατέρα" του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (1813-1891), είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν», η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη.
Ο Θ. Χάνσεν γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Σε ηλικία 24 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου μελέτησε τη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Στα εννιά χρόνια της παρουσίας του στην πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου (1837-1846) διαμόρφωσε την αρχιτεκτονική γλώσσα που χαρακτήρισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, προσαρμόζοντας το ευρωπαϊκό ιδίωμα του νεοκλασικισμού στις τοπικές συνθήκες.
Το σημαντικότερο έργο του υπήρξε η ολοκλήρωση της λεγόμενης «αθηναϊκή τριλογίας», καθώς το 1859, και ενώ ήταν ήδη στη Βιέννη, προσκεκλημένος του Γ. Σίνα, με αφετηρία το κτήριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, σχεδίασε τα κτήρια της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης. Άλλα σημαντικά κτήρια που σχεδίασε είναι το Αστεροσκοπείο, το πρώτο του έργο επί ελληνικού εδάφους, το Ζάππειο, καθώς και αριθμός ανεκτέλεστων έργων.
Στη Βιέννη θα πολιτογραφηθεί Αυστριακός πολίτης και θα σχεδιάσει σειρά κτηρίων, όπως το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, την Ελληνική Εκκλησία, το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής κ.ά., διαμορφώνοντας ένα προσωπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Hellenische Renaissance» (Ελληνική Αναγέννηση).
Στην έκθεση του Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζονται περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα κυρίως από αυστριακά και δανέζικα μουσεία και αρχεία, κατά μεγάλο ποσοστό αδημοσίευτα. Περιλαμβάνει, επίσης, έπιπλα, αντικείμενα και φωτογραφίες του 19ου αιώνα.
Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανήκει στον καθηγητή Αρχιτεκτονικής Γεώργιο Α. Πανέτσο και την ιστορικό τέχνης Μαριλένα Κασιμάτη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 18 Ιανουαρίου.

Η ΑΥΓΗ