Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ελευθερώστε τα βιβλία σας!

8:58 π.μ.



http://www.protagon.gr


της Αρτέμιδος Καπούλα

Το bookcrossing ή αλλιώς οι «απελευθερωτές βιβλίων» μπήκε στην ζωή μου ξαφνικά, μια μέρα που είχα θέσει στον εαυτό μου το μεγάλο ερώτημα: να κόψω το κάπνισμα ή το διάβασμα; Μην γελάτε, για μας τους καπνιστές αλλά παράλληλα και εραστές του βιβλίου που χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα για βιβλία, έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση το διάβασμα έχει γίνει ένας πανάκριβος εθισμός. Οι τιμές των βιβλίων παραμένουν υψηλές με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να πέφτουν συνεχώς αλλά δυστυχώς οι εκδοτικοί οίκοι δεν κάνουν καμιά κίνηση.

Έψαχνα λοιπόν τρόπους στο διαδίκτυο έτσι ώστε αυτή η ακριβή μου πλέον αγάπη να βρει καταφύγιο. Επισκέφθηκα τα περισσότερα site των δανειστικών βιβλιοθηκών από την Εθνική Βιβλιοθήκη (απαγορευτικοί οι όροι, μου θύμισαν την διαδικασία για να βγάλεις visa για Ηνωμένες Πολιτείες) μέχρι τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων που είναι μια καλή λύση. Το να εγγραφείς είναι μια απλή διαδικασία είτε ανήκεις στο Δήμο είτε όχι και διαθέτει 55.000 τίτλους βιβλίων. Το μόνο απαγορευτικό είναι οι ώρες λειτουργίας. Για μας τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που το νωρίτερο που φτάνουμε σπίτι μας είναι 6 το απόγευμα το ωράριο 09.00-19.00 είναι πρόβλημα.

Απογοητευμένη αλλά αποφασισμένη να μην το βάλω εύκολα κάτω, πάτησα στο Google «ανταλλαγή βιβλίων» και τότε το bookcrossing εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μου. Είναι ένας παγκόσμιος διαδικτυακός τόπος που όμως έχει και Ελληνικό forum. Υπάρχει σε 120 χώρες και τα μέλη του ξεπερνούν τις 850.000. Η ιδέα είναι απλή και για αυτό πανέξυπνη. Ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος με μια απλή εγγραφή, δημιουργεί ένα προφίλ και ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη για τα βιβλία που θέλει να «απελευθερώσει» ή για τα βιβλία που θα τον ενδιέφεραν να διαβάσει. Με λίγα λόγια, όλα αυτά τα βιβλία που κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης μας και άλλα μας ταξίδεψαν στον κόσμο της γνώσης ενώ άλλα αφέθηκαν ξεχασμένα χωρίς δεύτερη ανάγνωση (πολλά και χωρίς πρώτη) μπορούν να δοθούν σε άλλα μέλη που με την σειρά τους όταν τα διαβάσουν θα τα δώσουν σε νέους αναγνώστες. Έτσι έχουμε όλοι την ευκαιρία να διαβάσουμε βιβλία που δεν κατορθώσαμε να αγοράσουμε ποτέ ή να ενημερωθούμε για καινούργιες εκδόσεις και συγγραφείς από τα σχόλια που το κάθε μέλος μπορεί να αναρτήσει στο forum. Τα μέλη διοργανώνουν και συναντήσεις όπου όλοι οι βιβλιοφάγοι μπορούν να γνωριστούν από κοντά, να ανταλλάξουν βιβλία και απόψεις, να μιλήσουν για το κοινό τους πάθος. Η τελευταία συνάντηση έγινε στα τέλη του Μάρτη και την έχασα αλλά στην επόμενη είμαι σίγουρη ότι θα είμαι εκεί. Ήδη σκέφτομαι πια βιβλία που θέλω να απελευθερώσω γιατί η γνώση είναι πια ακριβή και συνάμα πολύτιμη για να την φυλακίσουμε στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

Το ελληνικό Forum του Bookcrossing.com
http://www.bookcrossing.com/forum/28

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top