Κυριακή 30 Μαΐου 2010

O «φωτογράφος» Ντένις Χόπερ

7:04 π.μ.


Εχθές έφυγε ένας μεγάλος ηθοποιός, ένας μεγάλος σκηνοθέτης, ένα μεγάλος σεναριογράφος, ένας εικονοκλάστης. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας σύμβολο της δεκαετίας του 1970 «Ξέγνοιαστος καβαλάρης» (1969), άφησε την τελευταία του πνοή εχθές το πρωί σε ηλικία 74 χρονών λόγω περιπλοκών από καρκίνο στον προστάτη. Εχθές έφυγε όμως επίσης ένας μεγάλος φωτογράφος. Την δεκαετία του 1960 ο Ντένις Χόπερ κουβαλούσε πάντοτε μαζί του μια κάμερα. Στα γυρίσματα, σε γεύματα, σε γκαλερί, σε πολιτικές διαδηλώσεις.

Φωτογράφησε ηθοποιούς, καλλιτέχνες, ροκ σταρ, τις κοπέλες του, αλλά και περαστικούς, και απαθανάτισε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της δεκαετίας. Εκπρόσωπος μιας ατίθαση γενιάς, αλλά και μιας πολιτικής επανάστασης, ο Χόπερ είχε αυτό που δεν έχουν πολλοί φωτογράφοι, πρόσβαση. Ανάμεσα στα είδωλα του, η Τίνα Τέρνερ, ο Άντι Γουόρχολ, ο Πωλ Νιούμαν, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα, στο Μοντγκόμερι, στην Αλαμπάμα. Οι φωτογραφίες του είναι σαν μυθιστόρημα, διηγούμενες ταυρομαχίες στην Τιχουάνα, πάρτι στο Λος Άντζελες, ταξίδια σε αχανή τοπία, περίπατους σε ερήμους, και βουτιές σε πισίνες στο Χόλιγουντ.

Η κινηματογραφική ματιά του Χόπερ διεισδύει στις ψυχές των ταξιδευτών που συνάντησε στην ζωή του, άλλοτε νηφάλιος άλλοτε με ένα ουίσκι στο χέρι, αναζητώντας πάντοτε την επόμενη αποκάλυψη μέσα στον θόρυβο μιας εικόνας. Στο δικό του ταξίδι πήγε στην κόλαση και γύρισε πίσω, όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος. Οι φωτογραφίες, του θύμιζαν πώς και εκείνος δεν ήταν παρά περαστικός από τη ζωή, όπως και όλοι οι άλλοι που είχε «παγώσει» μέσα σε μια στιγμή. «Ελπίζω πώς αυτές οι φωτογραφίες θα έχουν αντίκτυπο μια ημέρα. Και οι άνθρωποι θα τις βλέπουν και θα θυμούνται».

http://www.protagon.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top