Κυριακή 2 Μαΐου 2010

«Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής μας» ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ «MY OWN SACRAMENT»

6:59 π.μ.


http://www.dhmoths.gr

Ρεπορτάζ: Στέλιος Αναστασιάδης

Πέντε μαθητές από την Ανατολική Αττική κατάφεραν να προκριθούν στο φετινό SCHOOLWAVE, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο «Θέατρο Βράχων». Κάτοικοι των Γλυκών Νερών, Παλλήνης και Γέρακα, οι Γιώργος Λιδάκης (κιθάρα), Θάνος Σωτηρίου (φωνητικά και στίχοι), Δημήτρης Λιάκος (μπάσο), Γιάννης Τσούτσιας (ρυθμική κιθάρα) και Τάσος Μορφόπουλος (ντραμς) μιλάνε σήμερα στο «ΔΗΜΟΤΗ» για την επιτυχία τους, τα μελλοντικά τους σχέδια και φυσικά για το μουσικό τους σχήμα «MY OWN SACRAMENT» που κινείται σε ήχους σκληρού πανκ και μέταλ.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η συμμετοχή στο schoolwave;
Γ.Τ. Είναι αρκετά σημαντική. Όχι ότι θα την «ψωνίσουμε» αλλά μας δίνεται μια ευκαιρία να αναδειχτούμε.
Θ.Σ. Να σου πω την αλήθεια, αυτό που νιώθουμε είναι ότι πάμε να παίξουμε στο schoolwave πρώτα για τον ήχο και δεύτερον για να… βουλώσουμε κάποια στόματα. Μας έχουν κρίνει όλοι προς το χειρότερο.
Το είχατε βάλει στόχο να πετύχετε τη συμμετοχή σας ή ήρθε τυχαία;
Θ. Σ. Είναι κάτι που το θέλαμε από πέρσι. Είχαμε στείλει και τότε ένα demo μας στην επιτροπή αλλά κοπήκαμε. Ήταν όμως φυσιολογικό καθώς ήμασταν ένα συγκρότημα τριών μόλις μηνών.
Γ. Τ. Ναι, είχαμε μόνο δύο τραγούδια. Αυτό μας έδωσε όμως την ευκαιρία και το πείσμα να βελτιωθούμε. Αν δεν… φας σκατά δεν μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω.
Θ.Σ. Εκτός από αυτό πετύχαμε και το στόχο φέτος, του «Battle of the bands» ενός διαγωνισμού που γίνεται στο «ΑN Club». Έχουμε φτάσει στον τελικό -θα γίνει στις 17 Ιουνίου- και θέλουμε να τον κερδίσουμε. Το έπαθλο είναι video clip κι εκατό ώρες ηχογράφησης, πράγμα το οποίο για μας είναι πολύ σημαντικό.
Γ.Λ. Παίζουν τα πάντα ρόλο εκεί. Τι ρούχα φοράς, πώς θα συνεννοηθείς με το κοινό, οι κινήσεις σου στη σκηνή. Δ.Λ. και φυσικά η μουσική... μην ξεχνιόμαστε

Τι αντιπροσωπεύει το όνομα του συγκροτήματός σας;
Το sacrament σημαίνει θρησκευτικό μυστήριο, ιεροτελεστία. Αποφασίσαμε να ονομάσουμε έτσι το συγκρότημά επειδή είναι κάτι δικό μας, κάτι που γουστάρουμε. Εκφραζόμαστε απίστευτα μέσα από αυτό. Παίζουμε επειδή αγαπάμε τη μουσική... επειδή θέλουμε να δείξουμε αρκετά πράγματα στο κοινό και με αυτόν τον τρόπο το καταφέρνουμε.

Πόσα τραγούδια έχετε γράψει συνολικά; Σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε κάποια δισκογραφική δουλειά;
Έχουμε γράψει αρκετά κομμάτια, αλλά θα βγάλουμε ένα demo με τα καλύτερά μας. Αν τα προσέξεις, θα δεις ότι το πρώτο κομμάτι με το τελευταίο έχουν τεράστια διαφορά μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει επειδή βελτιωνόμαστε συνεχώς. Πιστεύουμε ότι το επίπεδο είναι πολύ καλό.
Με ποια ζητήματα καταπιάνεστε στα τραγούδια σας;

Θ.Σ. Αυτό αφορά κυρίως εμένα, γιατί εγώ γράφω τους στίχους. Στα τραγούδια εντάσσω κάποιους φόβους που έχω. Ανησυχίες, ξεσπάσματα… Δεν έχω ζήσει πολλά όμως, για να μπορώ να ανταπεξέλθω στα απαιτούμενα. Να γράφω δηλαδή τέλειους στίχους όπως γίνεται στα μεγάλα συγκροτήματα.

Μπορείτε να φέρετε κάποιο παράδειγμα;

Γ.T. Έχουμε ένα κομμάτι που λέγεται «voice of desperation ». Και μόνο από τους στίχους που έχει, ξεσπάς.
Θ.Σ. Είναι κραυγή απόγνωσης για τη σημερινή κοινωνία. Ο τρόπος που φέρεται, για το πως θέλεις εσύ να αντιδράσεις, το ότι δεν αντέχεις... Γενικά έτσι είναι τα περισσότερα κομμάτια μας. Εκτός από το τελευταίο στο οποίο η μουσική μας αγριεύει πολύ. Εκεί αγρίεψα και εγώ τους στίχους. Λέγεται «Νo replacement for what they lost» και μιλάει για τα πράγματα που χάνεις στη ζωή και για το θάνατο. Αυτά που χάνεις δεν μπορείς να τα ξανακερδίσεις ούτε με δεύτερη ευκαιρία, ούτε με τίποτα.

Σας απασχολούν δηλαδή τα όσα συμβαίνουν γύρω σας...

Θ.Σ. Μας απασχολούν, μας απασχολούν. Έχω γράψει ένα κομμάτι το οποίο μιλάει για τις αδικίες που βλέπουμε στην κοινωνία. Το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, στην Ελλάδα ειδικά, είναι τεράστιο. Ένας άνθρωπος μπορεί να δουλεύει πάρα πολύ και από το αίμα αυτουνού να «τραφεί» κάποιος άλλος.
Οπότε θα έχετε άποψη και για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην εκπαίδευση…
Γ.Λ. Φυσικά κι έχουμε! Δ.Λ. Με την τροποποίηση της βάσης του δέκα, δίνονται παραπάνω ευκαιρίες...
Θ.Σ. Δεν είναι όμως ότι σου δίνονται απλόχερα, διότι τώρα τα θέματα των πανελληνίων θα δυσκολέψουν. Δεν θα σου χαρίσουν τη σχολή. Κάθε συν έχει κι ένα πλην και το αντίθετο.
Δ.Λ. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα που βουλιάζει, έτσι; Εχει βουλιάξει βασικά ήδη!
Θ.Σ. Δεν μπορείς να στηριχτείς σε μια χώρα που δίνει το πέντε τις εκατό στην Παιδεία ζήτημα είναι αν το δίνει και αυτό - όταν άλλες χώρες δίνουν το έντεκα και το δώδεκα.
Δ.Λ Έκαναν περικοπές στην Παιδεία και από θέματα άμυνας και πολεμικού εξοπλισμού δεν έκαναν καμία περικοπή. Δεν γίνονται αυτά!

Καταφέρνετε να συνδυάσετε τις πρόβες με τα μαθήματα;

Γ.Ζ. Αυτό είναι ένα μεγάλο… ανέκδοτο.
Θ.Σ. Εγώ τα ψιλοκαταφέρνω. Βασικά θα μπορούσα να τα κατάφερνα καλύτερα, αλλά δεν ασχολούμαι και τόσο. Για τις ώρες που αφιερώνω όμως και για τα δύο, είναι καλό το επίπεδό μου. Και στο σχολείο και στη μουσική.
Γ.Τ. Εγώ έχω πέσει με τα μούτρα στην κιθάρα. Το έχω πάρει απόφαση είναι αυτό που θέλω να κάνω.
Τ.Μ. Εγώ με τα μαθήματα δεν ασχολούμαι καθόλου.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις θα ρίξετε βάρος; Ποιες σχολές σας ενδιαφέρουν;

Δ.Λ. Φυσικά, γιατί είναι η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον μας.
Θ.Σ. Αυτές καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη ζωή σου, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Εγώ σκέφτομαι τη σχολή Ικάρων, αλλά αν πετύχω αυτό θα έχει επιπτώσεις στο συγκρότημα. Οπότε σκέφτομαι κάτι με το οποίο θα μπορώ να ανταπεξέλθω και στο συγκρότημα. Σπουδές γύρω από τα οικονομικά ίσως.
Γ.Τ. Εγώ θέλω να δώσω για το μουσικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Αν δεν τα καταφέρω θα πάω για ηχοληψία.
Στις συναυλίες σας πόσος κόσμος έρχεται συνήθως;
Κοίτα, έχουμε παίξει και σε συναυλία με κοινό δύο άτομα! Υπάρχει όμως, κόσμος που μας στηρίζει και ακολουθεί το συγκρότημα σε κάθε συναυλία. Στον τελικό του «ΑN Club» υπολογίζουμε να μαζέψουμε όλοι μαζί, περισσότερα από 150 άτομα.

Τα ακούσματά σας προέρχονται από κάποιο συγκεκριμένο είδος;
Θ.Σ. Προσπαθούμε να έχουμε πάρα πολλά ακούσματα. Φαντάσου ότι με την ποπ μουσική δεν έχουμε καμία σχέση. Ακούω όμως, διάφορους καλλιτέχνες της για να μπορώ να προσαρμοστώ στη χροιά και το πάθος που δίνει ο καθένας τους. Το κάθε είδος μουσικής είναι πολύ σεβαστό.
Δ.Λ. Δεν θέλουμε να κρίνουμε κάποιον για αυτό που παίζει, ούτε για την προσπάθειά του.
Θ.Σ. Όπως κάνουν άλλοι σε εμάς. Επειδή μας έχουν κρίνει πολύ και ξέρουμε το πόσο δύσκολο είναι αυτό όταν γίνεται, δεν θέλουμε να το κάνουμε εμείς στους άλλους.
Ακούτε δηλαδή και σκυλάδικα...
Θ.Σ. Τα σκυλάδικα είναι μια άλλη υπόθεση... (γέλια). Είμαστε σε μια χώρα στην οποία κυριαρχεί το λαϊκό, το σκυλάδικο... κυριαρχεί και το ρεμπέτικο, αλλά αυτό το σεβόμαστε όλοι μας. Τα λόγια του είναι ψυχής. Αυτοί οι άνθρωποι έγραφαν για πράγματα που ένιωθαν και όχι πράγματα που πουλούσαν. Δεν είναι όπως σήμερα, που τα τραγούδια λένε όλα τα ίδια. «Σε αγαπάω», «μου λείπεις», «σε θέλω» κι «έλα να κάνουμε σεξ».
Δ.Λ. Όλα τα εμπορικά τραγούδια έχουν ημερομηνία λήξης. Χάνονται σε βάθος χρόνου. Με τα ρεμπέτικα δεν είναι έτσι.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μουσική;
Θ.Σ. Ναι, το βλέπουμε κι έτσι. Πολλές φορές μετά από τις συναυλίες, ανεξάρτητα με το αν έχουν πάει καλά ή όχι, ρωτάω συνέχεια το υπόλοιπο συγκρότημα αν θα κάνουμε τίποτα επαγγελματικό.
Η απάντηση όλων είναι: «ναι, φυσικά». Όχι επειδή θέλουμε να βγάλουμε χρήματα, αλλά επειδή είναι κομμάτι της ζωής μας. Το μεγαλύτερο κομμάτι του καθενός.

Έχετε επιδιώξει τη συνεργασία με κάποιο μαγαζί;
Όχι ακόμα. Είναι από τα μεγαλύτερα μειον του συγκροτήματος. Μόλις ολοκληρώσουμε όμως το demo, εννοείται ότι θα χτυπήσουμε πολλές πόρτες. Κι εννοείται ότι, του χρόνου σκοπεύουμε για κάτι παραπάνω. Θέλουμε να παίξουμε στο φεστιβάλ του Wacken, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Είναι από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που γίνονται, στο οποίο έχουν παίξει πολύ μεγάλα ονόματα.

Οι γονείς σας τι λένε για όλα αυτά.
Δ.Λ. Εμένα προσωπικά μου έχουν σπάσει τα νεύρα... Πραγματικά, μου έχουν σπάσει τα νεύρα και τσακωνόμαστε κάθε φορά όταν πλησιάζουν οι συναυλίες.
Θ.Σ. Ναι, γιατί όταν δίνουμε συναυλία μπορεί και να λείπουμε ένα ολόκληρο δωδεκάωρο από το σπίτι. Στους γονείς αυτό φαίνεται τραβηγμένο, αλλά για εμάς είναι κάτι το φοβερό.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top