Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

web radio

10:38 π.μ.

Τα web radio ξεφυτρώνουν πλέον σαν τα μανιτάρια, εκφράζοντας παρέες, ομάδες μουσικόφιλων, δημάρχους, πολιτικούς (χώρους ή άτομα), μέσα ενημέρωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πάει λέγοντας.
Η τεχνική ευκολία τού να στήσει κανείς έναν τέτοιο σταθμό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ποιοτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτά τα εγχειρήματα είναι χρήσιμα και πολλοί βλέπουν με αισιοδοξία το web 2.0 να δίνει νέα δυναμική στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τουλάχιστον η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) το έχει αντιληφθεί και εισπράττει ήδη δικαιώματα για τη χρήση μουσικής.
Από τους δεκάδες σταθμούς που εκπέμπουν με συνέπεια πρόγραμμα θα σταθούμε σε δύο, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους αλλά ενδεικτικούς των σημερινών πειραματισμών στην Ελλάδα.

· www.radiobubble.gr
Το Ράδιο Φούσκα, όπως το αποκαλούν οι φίλοι του, παραμένει το κατ' εξοχήν web 2.0 ελληνικό ραδιόφωνο. Το περιεχόμενο το διαμορφώνουν οι χρήστες του. Ο καθένας μπορεί να γράψει τη δική του εκπομπή και να την ανεβάσει στον ιστό ώστε να είναι διαθέσιμη για ακρόαση και download.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα διαδικτυακά ραδιόφωνα δεν στηρίζεται μόνο στη μουσική αλλά και στο λόγο των παραγωγών του, που διαφέρει από τα παραδοσιακά μέσα.
Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του έχει χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων πάρα πολλοί έχουν ανεβάσει έστω και μία-δύο εκπομπές. Καμιά 30αριά από αυτούς ανεβάζουν με συνέπεια εκπομπή ανά 1-2 βδομάδες. Αλλοι τόσοι περίπου είναι και οι παραγωγοί του κανονικού προγράμματος που εκπέμπει ζωντανά το Radiobubble κάθε Σαββατοκύριακο, τους τελευταίους μήνες.
Τις επόμενες μέρες ο σταθμός θα ξαναβγάλει καθημερινό πρόγραμμα, όπως παλαιότερα. Αυτή τη φορά ο «καναλάρχης» Αποστόλης Καπαρουδάκης και οι συνεργάτες της διαγαλαξιακής του κοινότητας θα εκπέμπουν από τη νέα τους έδρα, Ιπποκράτους 146 & Βατάτζη, στα Εξάρχεια.
Στο χώρο αυτό θα στεγάζεται το στούντιο αλλά και ένα καφέ μπαρ που μόλις άνοιξε και το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο συνάντησης και ζυμώσεων μεταξύ παραγωγών και επισκεπτών.

* poplie.eu

Τρεις φίλοι, ο Νίκος, η Κατερίνα και η Ζωή έστησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα ραδιόφωνο για ανθρώπους που τους αρέσει η μουσική και ήθελαν να εκπέμψουν τις δικές τους επιλογές. Στο εγχείρημα προστέθηκαν σύντομα πάνω από 30 παραγωγοί, κυρίως μπλόγκερ ή ερασιτέχνες της μουσικής αλλά και 2-3 που ασχολούνται πιο επαγγελματικά μαζί της, γράφοντας σε έντυπα.
«Η δημιουργία του σταθμού και η λειτουργία του μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα συμμετοχικής διαδικασίας. Αν και είμαστε ερασιτέχνες, προσπαθούμε να μην ακουγόμαστε έτσι», εξηγεί ο Νίκος. Ιδιαίτερα καλαίσθητο είναι και το site του σταθμού, που επίσης αποτελεί συλλογική δουλειά. Το artwork είναι δουλειά ενός από την παρέα, του narita, που δεν είναι web designer αλλά γιατρός.
Το πρόγραμμα του Poplie είναι ζωντανό και μπορεί κανείς να το ακούσει μόνο online. Μέχρι το μεσημέρι παίζει μουσικές επιλογές σαν ipod και μετά το μεσημέρι συνεχίζει με τους παραγωγούς του.

www.enet.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top