Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τα μυστικά των κόμικς: ντετέκτιβ Φιλ Πωτ

9:47 π.μ.


Του Άρη Μαλανδράκη

Ο ντετέκτιβ Φιλ Πωτ εντοπίστηκε στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας! Για την ακρίβεια όχι ο ίδιος αλλά ο δημιουργός του, Παναγιώτης Μητσομπόνος. Σχεδιαστής και σεναριογράφος, τόσο του «Ντετέκτιβ Φιλ Πωτ» (σε άλμπουμ από τις εκδόσεις «Αίολος» -2005), όσο και της... βραδινής σειράς «Μετά τα μεσάνυχτα» (σε άλμπουμ από τις εκδόσεις «ΚΨΜ» - 2009), ο Παν. Μητσομπόνος ήταν καλεσμένος στο φεστιβάλ Μεσογειακών Κόμικς και Κινουμένων Σχεδίων «NUES», που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες (δες προηγούμενη αναφορά της στήλης). Εκεί, παρουσίασε στο κοινό το blog που έχει φτιάξει, καθώς και links των ιστοσελίδων άλλων σχεδιαστών, δίνοντας μια σφαιρική εικόνα των «ηλεκτρονικών» (και όχι μόνο) κόμικς στη χώρα μας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα... αγκάθια του επαγγέλματος, που δεν είναι λίγα -δυστυχώς। Μίλησε για εκδοτική κρίση που επικρατεί, παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία από τις (λιγοστές) νέες κυκλοφορίες και τους αριθμούς των πωλήσεων. Για το κλείσιμο περιοδικών με μακρόχρονη εκδοτική παρουσία, όπως η «Βαβέλ» (που έδωσε, πάντως, τη θέση της στο «Mov»), ή το ένθετο της Ελευθεροτυπίας «9». Από την άλλη, δεν παρέλειψε να επισημάνει την επιτυχημένη «μετανάστευση» νέων Ελλήνων δημιουργών σε Αμερική ή Γαλλία (Βασίλης Λώλος, Ηλίας Κυριαζής κ.ά.), καταλήγοντας με έναν αντίλογο (και πιθανή διέξοδο) στο πρόβλημα: την ψηφιακή τυπογραφία. Μια πραγματικά έξυπνη λύση στην οποία μπορεί να καταφύγει κάποιος σχεδιαστής, προκειμένου να τυπώσει με ελάχιστο κόστος ένα -μικρό- αριθμό αντιτύπων ή fanzines.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.dolce&id=4437

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top