Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Σφιγμένα τα λουριά

10:04 π.μ.


«Ο Θεός βοηθός!»

Η φράση του νέου, από εφέτος, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη δεν μπόρεσε να περάσει απαρατήρητη κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του προγράμματος της 51ης διοργάνωσης, η οποία αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου. Το φεστιβάλ είναι καταχρεωμένο, με το «δυσβάσταχτο, εφιαλτικό ποσόν των 6.200.000 ευρώ» είπε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος θεωρεί άθλο το ότι η εφετινή διοργάνωση μπόρεσε να υλοποιηθεί. Οπως χαρακτηριστικά είπε, το ποσόν που εφέτος παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν 1.250.000 ευρώ, την ώρα που πέρυσι η διοργάνωση χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ με 4.500.000 ευρώ.

Η λιτότητα που έχει πλέον επιβληθεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας του έλληνα πολίτη ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε καταντήσει μια σπάταλη διοργάνωση. Στο πλαίσιο των περικοπών της εφετινής διοργάνωσης ανήκουν βέβαια οι φιλοξενούμενοι και κυρίως τα μεγάλα ονόματα που ανέβαζαν στα ύψη τον προϋπολογισμό.

Πάντως, το φεστιβάλ αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλικό απέναντι σε όλους, αφού το εισιτήριο εφέτος μειώνεται σε 6 ευρώ και η είσοδος σε ανέργους, φοιτητές και συνταξιούχους θα είναι δωρεάν. «Πρέπει να συντηρήσουμε το φεστιβάλ με την ενεργή συμμετοχή μας» δήλωσε ο κ. Εϊπίδης.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλον τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, ένα νέο βραβείο που αντιστοιχεί σε 5.000 ευρώ. Ανάμεσα σε αυτές τις ταινίες συγκαταλέγονται και οι δύο ελληνικές, το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του τελευταίου Φεστιβάλ της Βενετίας) και η «Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα. Θα δοθούν πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή, η οποία επίσης είναι μειωμένη σε αριθμό αφού έως σήμερα ήταν εννεαμελής. Εφετινός πρόεδρος θα είναι ο κριτικός κινηματογράφου Μιχάλης Δημόπουλος που επί σειρά ετών υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Οι έλληνες της διοργάνωσης

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ελληνική παρουσία, το 51ο Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 23 παραγωγές του 2010 _ γυρισμένες τόσο σε φιλμ όσο και σε ψηφιακό φορμά. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer και είναι οι εξής: «Από θαύμα» του Μαρίνου Καρτίκη, «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς» της Στέλλας Αρκέντη, «Canal d' amour» του Κώστα Νταντινάκη, «Show bitch» του Νίκου Ζερβού, «Πικρό χιόνι» του Γιώργου Αγαθονικιάδη, «Al Cimiya: Η τέχνη της Μαύρης Γης» του Παναγιώτη Τσικρικά, «Subconscious» του Χρήστου Πετρόπουλου, «Ψύχος» του Γιώργου Πιτσάκη, «Φίοντορ, ο παίκτης» του Γιάννη Σολδάτου, «Μοντεβίδεο» του ΚΙΝΕ, «Τρίτη» του Νίκου Κορνήλιου, «37 μνήμες» του Αγγελου Σπάρταλη, «Ο μοναχικός αστακός» του Γιώργου Μπακόλα, «Τα σκυλιά» του Ντίνου Θεοδοσίου, «Θετικές ιστορίες» των Αθανάσιου Τότσικα, Δημήτρη Αντζού, Δημήτρη Μπαβέλα, Δημήτρη Παπαθανάση και Χάρη Σταθόπουλου, «45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη, «Artherapy» του Νίκου Περάκη, «Επικίνδυνες μαγειρικές» του Βασίλη Τζελεμέγκου, «Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη, «Το πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζήμα. Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας οι ελληνικές ταινίες που βραβεύθηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.

Σουσάνε Μπίερ,

Ζάγκρεμπ και ο Χρυσός Φοίνικας

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στη δανέζα δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της φιλμογραφίας της, καθώς και την τελευταία της ταινία με τίτλο «In a better world» (2010), που αποτελεί και την επίσημη συμμετοχή της Δανίας για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» ξεχωριστή θέση κρατά το αφιέρωμα στη σχολή κινουμένων σχεδίων του Ζάγκρεμπ, ενώ ένα ακόμη ενδιαφέρον αφιέρωμα φαίνεται να είναι εκείνο στον Ταϊλανδό Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν, του οποίου η τελευταία ταινία «Uncle Boonmee who can recall his past lives» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών. Ο Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν έχει αναδειχθεί ως ο πιο καταξιωμένος ανεξάρτητος κινηματογραφιστής της Ταϊλάνδης, καθώς και ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς εκπροσώπους του παγκόσμιου σινεμά.

Εμφαση, τέλος, δόθηκε στα τμήματα «Ημέρες ανεξαρτησίας» και «Ανοιχτοί ορίζοντες», που αναμένεται να είναι από τα δημοφιλέστερα της διοργάνωσης με ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών.

Στις τιμητικές εκδηλώσεις, οι οποίες επίσης έχουν μειωθεί, το φεστιβάλ τιμά εφέτος τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη (1923-2010) και τον κριτικό κινηματογράφου-διανομέα Γιώργο Τζιώτζιο (1954-2010).

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 12 Δεκεμβρίου στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας της πλατείας Αριστοτέλους, στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, αλλά και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η αυλαία θα ανοίξει με την ταινία «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ, στην οποία ο Τζέιμς Φράνκο υποδύεται τον νεαρό αναρριχητή Αρον Ράλστον που πριν από επτά χρόνια παγιδεύτηκε σε σχισμή βράχου στη Γιούτα, με αποτέλεσμα να μείνει αβοήθητος επί 127 ώρες.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=370360&dt=29/11/2010#ixzz16st1c95Q

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top