Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα πρόσωπα που θα συζητηθούν το 2010

11:54 π.μ.

Ένα κύμα που συνεχώς μεγαλώνει και αυτοτροφοδοτείται… Μια νέα γενιά που σπρώχνει μπροστά και ψάχνει. Οι παλιότεροι που σαστισμένοι υποχωρούν διαμαρτυρόμενοι. Το κάδρο αλλάζει κι όταν αυτή η κατάντια που ζούμε –και πιστοποιεί με τον πιο απάνθρωπο τρόπο ότι οι μεταπολιτευτικές γενιές τα έκαναν σκατά– τελειώσει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Όσοι ζουν στο τώρα και δεν μακαρίζουν το έντεχνο, τα ταβερνάκια, τον Θεοδωράκη, το «ένδοξο παρελθόν», τη vintage αισθητική, την αναβίωση των πάντων, τις διασκευές τραγουδιών, τα remakes, τον Αγγελόπουλο και τις χίπικες διακοπές στις Κυκλάδες της δεκαετίας του ’80, όσοι δεν έζησαν λάθρα και προσκολλημένοι στο άρμα της εξουσίας
που υποτίθεται πως πολέμησαν, γνωρίζουν ήδη γι’ αυτό το κύμα: στη μουσική, στο σινεμά, στο θέατρο, στις καλλιτεχνικές δράσεις. Κάθε μέρα προστίθενται και νέα πρόσωπα, ο ανταγωνισμός ανεβάζει διαρκώς τον πήχη, τα νέα παιδιά έχουν πολλές ικανότητες, δεν έχουν κόμπλεξ και στεγανά, παίζουν, τραγουδάνε, χορεύουν, ανοίγουν τα φτερά τους για το εξωτερικό, ψάχνονται και δεν κωλώνουν εύκολα. Αναζητώντας διαρκώς αυτό που συμβαίνει τώρα, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς. Σε καλλιτέχνες που έχουν ήδη τη δική τους ιστορία, που παρακολουθούν τι συμβαίνει, που είναι ανοιχτοί στο νέο, που μπορούν να δουν πίσω από την πρώτη εντύπωση, να εκτιμήσουν το ταλέντο, την τεχνική, τις δυνατότητες, την πολυμορφία, και τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν ή να μας γράψουν για κάποιο νέο συνάδελφό τους.

Νίκος Δαβέττας Συγγραφέας

Μόλις τελείωσα το «Κάτι θα γίνει, θα δεις» του Χρήστου Οικονόμου, σκέφτηκα πως καιρό είχα να διαβάσω ένα βιβλίο που οι ήρωές του δεν ζουν στο Κολωνάκι ή στα Εξάρχεια, αλλά στη Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό και στα Μανιάτικα. Κατορθώνει να δημιουργήσει στέρεους ήρωες, χωρίς μελοδραματισμούς και πολιτικές αναλύσεις, και να σε συγκινεί με την ωμή πραγματικότητα ανθρώπων που ζουν στη Β΄ Πειραιώς, που παλεύουν, θυσιάζουν πολλά, για να κερδίσουν τελικά μια θέση στην ουρά του ταμείου ανεργίας. Όλα αυτά τα «πολύ αριστερά» περιγράφονται με λογοτεχνία και όχι με πολιτική, κι αυτοί οι τύποι που δεν έχουν και πολλά να πουν, δεν έχουν ούτε λεφτά, ούτε διαβάσματα, ούτε τίποτα σοφιστικέ, γίνονται πραγματικοί λογοτεχνικοί ήρωες και οι ιστορίες τους είναι εν δυνάμει σενάρια για ταινίες του Φασμπίντερ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/winter-guide-2011/next-big-thing-11

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top