Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ενα φεστιβάλ πτωχοκοµείο!

7:07 π.μ.


Αποστολή: ∆ηµήτρης ∆ανίκας

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4607661


Το γιγαντιαίο µπαλόνι ξεφούσκωσε.
Και στο ξεφούσκωµά του παρέσυρε τα πάντα και τους πάντες. Το 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι η µικρογραφία της µικρογραφίας της ελληνικής χρεοκοπίας
Φανταστείτε. Στο καθιερωµένο opening party στηνπροβλήτα, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια δεν έπεφτε καρφίτσα, κυκλοφορούσα – που λέει ο λόγος – µε το ποδήλατο!.. «Πέρυσι, α, πέρυσι. Τι ωραίες µέρες.Τα πιάτα ξεχείλιζαν. Και οι κυράτσες έλειωναν τα φιλέτα µε τις γόβες τους». Φέτος; Κεφτεδάκια κατεψυγµένα καιπολύ µας πάει. Εµβρόντητος έµεινε ο δικός σου από τη µαγική εικόνα. Μα πώς; Πού πήγε όλος αυτός ο κόσµος;


«Απλό», απαντούν οι εναποµείναντες στο φεστιβάλ. «Μέχρι και πέρυσι καλούσαµε έναν περίδροµο. Φίλοι, φέρτε φίλους, φάτε,φύγετε. Φέτος, µε το σταγονόµετρο. Γι’ αυτό διαµαρτύρονται οι συνδικαλιστές των σωµατείων». ∆ηλαδή; ξαναρωτάω. «∆ηλαδή µέχρι και το 2009 καµιά χιλιάδα νοµαταίοι, λάµβαναν πρόσκληση µε τα πάντα πληρωµένα. Τώρα τίποτα. Ποιοι δηλαδή; Σωµατεία του καλλιτεχνικού χώρου, παράγοντες και πάσης φύσεως κολαούζοι. Οι Αθηναίοι σε ολονύχτια γλέντια στη Θεσσαλονίκη. Τώρα no money, no τζάµπα».

Μπαίνω στο γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυν τήκαιπέφτω πάνω σ’έναν ξεπουπουλι ασµένο∆ηµήτρη Εϊπίδη. Με φρύδια και µαλλιά ανεβασµένα µου λέει: «∆εν αντέχω. Κάθε τόσο, ντριν το τηλέφωνο και κάποιος µου ζητάει τα λεφτά του πίσω». Ποια λεφτά; «Τα λεφτά που χρωστάει το φεστιβάλ από τα παλιά γλέντια».∆ανειστές πάσης φύσεως. «Το φεστιβάλ έχει φεσώσει τη µισή Θεσσαλονίκη». Ξενοδοχεία, εστιατόρια, τυπογραφεία. Ακόµα και µε 25.000 ευρώ τα κοµµωτήρια. Γιατί λέγεται – πράγµα που είναι αδύνατον να διασταυρώσεις – ότι πριν από δύο χρόνια µε το star system µαϊµού που είχε εγκατασταθεί στο φεστιβάλ, ο Ολιβερ Στόουν απαίτησε τρεις ιερόδουλες στο ξενοδοχείο!

«Μπορεί και περίπτερα». Κι εσύτι κάνεις; «Να σου πω. Αναγκάστηκα νακόψω ακόµα και τα δύοχιλιάρικα για τα εµφιαλωµένα νερά και τακουλούρια»! Κάπουεκεί, τα παίρνει στο κρανίο: «Ασε,µην τα βγάλω όλα στην φόρα».Να το κάνεις. Γιατί µε την απόκρυψη στη συνενοχή θα συνδράµεις. «Ξέρεις πόσο κόστισε ο Τακέσι Κιτάνο;» (ιάπων σκηνοθέτης) «Κάπου εκατόν είκοσι χιλιάρικα. Εφερε µαζί του ακόµα καιτον µεταφραστή του. Ηρθε, έφαγε, είπε ένα “Hi” και έφυγε. Βρήκα εισιτήρια των 4.700 ευρώ. Τι να σου λέω τώρα. Παραλίγο το φεστιβάλ να µη γίνει».Ετσι ο Εϊπίδης τα έκοψε όλα. Και το χειρότερο; Αντί οι «αντιεξουσιαστές» νααπαιτήσουν το νοικοκύρεµακαι να καταγγείλουν τη σπατάλη, συµµετείχαν στο τρικούβερτο γλέντι. Οπως µε τους λεβέντες της ΓΕΝΟΠ/∆ΕΗ.

Φέσι 6.100.000 ευρώ. ∆ηλαδή περίπου τα δύο τρίτα του κρατικού κορβανά για την (κινηµατογραφική) ανάπτυξη κατέληγαν στα κοµµωτήρια και την τριπλέτα του Ολιβερ Στόουν. Μόνο το ένα τρίτο για την παραγωγή. Απόδειξη; Οι δεκαµερίτες. Κάτι σαν συµβασιούχοι. Αγόρια και κορίτσια των δέκα ηµερών. Παιδιά για όλες τις δουλειές. Με µισθό από τριακόσια µέχρι και χίλια ευρώ. Πέρυσι, λοιπόν,ήταν εξακόσιοι δεκαµερίτες. Φέτος µόλις 140. Το µπαλόνι ξεφούσκωσε και ξέρασε. «Ασε» µου λέει ο Εϊπίδης. «Στα εγκαίνια µάς την έχουν στηµένη». Ποιοι; Οι απλήρωτοι. Και πράγµατι το ένα σύνθηµα ήταν «Αν δεν µας πληρώσετε, θα µπούµε στα ταµεία». Με πανό και ντουντούκα, έξω από το «Ολύµπιον». «Ενα χρόνο απλήρωτη εργασία κι εσένα το µόνο που σε νοιάζει να δεις καµιά ταινία». Το άλλο. Και όποτε έβλεπαν κάποιον επώνυµο «Λαµόγια», «Καθάρµατα», «Ουουουου». Τίνι τρόπω προσελήφθησαν; Οι περισσότεροι µε ραβασάκια παραγόντων.

Στην έναρξη δεν ήταν ούτε µισός υφυπουργός. Ουδείς. ∆υο κουβέντες είπε ο Εϊπίδης, τρεις ο αντιδήµαρχος του απερχόµενου Παπαγεωργόπουλου («αρµόδιος για την εορτή της Αµυγδαλέας» σχολίαζαν σαρκαστικά οι Θεσσαλονικείς) και µέσα σε τρία λεπτά τα φώτα έσβησαν και άρχισε η ταινία.

Παρασκήνιο

«Ποιοι είστε;», ρώτησε δηµοσιογράφος τον νεαρό που κραύγαζε «έξω, κλέφτες» στην είσοδο του «Ολύµπιον» πριν από την τελετή έναρξης. «Α, δεν ξέρω, εγώ είµαι απ’ την κατάληψη, ρώτα τους σκηνοθέτες»!

Η τελετή έναρξης διεκδικεί αρνητικό ρεκόρ διάρκειας. ∆ιήρκεσε (µαζί µε την προβολή του τρίλεπτου φιλµ) µόλις 17 λεπτά!

«Λέω να φύγω. Ούτε τα αεροπορικά, ούτε σουίτα, ούτε δώρα στο δωµάτιο βρήκα φέτος. Ούτε ένα πάρτι της προκοπής. ∆εν αξίζει φέτος το φεστιβάλ», µονολογούσε κινηµατογραφικός «παράγων» στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Η τέχνη του σήµερα είναι η αντίσταση», πρότειναν οι διαµαρτυρόµενοι. «Η τέχνη του χθες ήταν το τζάµπα και το γκλάµουρ», διαπίστωνε σινεφίλ. n Μετέθεσε για του χρόνου την παρουσία του στην τελετή έναρξης ο νεοεκλεγείς δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παραβρέθηκε όµως στα εγκαίνια της έκθεσης «Beyond Dress Codes» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – του οποίου υπήρξε από ιδρύσεως χορηγός.

Sold-out ήταν από χθες οι προβολές των 76 ταινιών του φεστιβάλ (µε 6 ευρώ, αντί των 7 πέρσι).

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top