Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Θόδωρος Αγγελόπουλος: 40 χρόνια αναπαράσταση

8:42 π.μ.


Η Μελίνα Μερκούρη είχε δηλώσει κάποτε πως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει δικαιώσει με τον καλύτερο τρόπο την θέση της Μελίνας, διαγράφοντας μια μοναχική όσο και ασυμβίβαστη δημιουργική πορεία, που τον οδήγησε στην διεθνή αναγνώριση ως έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς, χαρίζοντας στον ελληνικό κινηματογράφο τις μεγαλύτερες διακρίσεις της Ιστορίας του. Όπως όλα τα μεγάλα έργα τέχνης, τα φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μακριά από την αβάσταχτη ελαφρότητα του φανταχτερού εφήμερου της τερατώδους σύγχρονης μαζικής κουλτούρας του οπτικοακουστικού, πλέουν μέσα στον χρόνο σαν Σοκουροφική Κιβωτός του Ελληνικού πολιτισμού, της Ελληνικής Ιστορίας της πιο βαθιάς Ελληνικής Παράδοσης, ανοικτά πάντοτε σε εκ νέου θεάσεις, αναγνώσεις, ερμηνείες. Κι όμως, σε μια σύγχρονη Ελλάδα που δείχνει να εστιάζει όλο και περισσότερο στο ασήμαντο, στο επιφανειακό ή ακόμα και στο γελοίο, το έργο της ατμομηχανής του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, περιορίζεται σε αραιές προβολές στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ η «θεσμική» αναγνώριση του δημιουργού από Κράτος και Πολιτεία, είναι συγκριτικά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη που έχει γνωρίσει αλλού, από χώρες που φαίνεται, πως (δυστυχώς για την Ελλάδα) εξακολουθούν να τιμούν όπως της αρμόζει την μεγάλη καλλιτεχνική προσφορά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την «Αναπαράσταση», τιμώντας και το σκηνοθέτη και την ταινία και δίνοντας τη δυνατότητα στους σινεφίλ να ξαναδούν την ταινία στη μεγάλη οθόνη, με τη συνεργασία του δημιουργού, διοργανώνουμε στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ από τις 16 έως και τις 22 Δεκεμβρίου μια εβδομάδα εκδηλώσεων και προβολών της σπουδαίας αυτής ταινίας.

http://www.politismos.com.gr/articulos.php?lang=gr&box=1&pos=3&id=265

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top