Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο βασιλιάς είναι τραυλός!

2:50 π.μ.


Γράφει ο Δημήτρης Δανίκας

Η Βρετανική Σχολή. Μοναδική. Και στην υποκριτική τέχνη. Και τη σκηνοθεσία τη φλεγµατική. Ξεχάστε τη «Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς. Μπροστά στον «Λόγο του βασιλιά» µοιάζει µε επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς. Ενας πιτσιρικάς µε το όνοµα Τοµ Χούπερ και µε έναν καρπαζωµένο, από τον πατέρα του, βασιλιά µετατρέπει τον τραυλισµό σε χρυσάφι καθαρό!


Το ρισκάρω εκ του ασφαλούς. Αν δεν µπει στα ΟΣκαρ και κυρίως στην κατηγορία των ερµηνειών, θα παραδώσω και θα παραιτηθώ. Γιατί καθηλώθηκα από το πρώτο λεπτό. Και γιατί απροσµέτρητο το βάθος αυτής της µαύρης σαρκαστικής ψιλοβελονιάς που µέσα από τη στραµπουληγµένη γλώσσα ενός βασιλιά κάνει φέτες το κύρος, την εξουσία µιας ηµιθανούς αυτοκρατορίας.

Ο Αλµπερτ Φρέντερικ Αρθουρ. Ο επονοµαζόµενος Μπέρτι (Κόλιν Φερθ). Που λίγο πριν από την ενθρόνισή του ο πανούργος Ουίνστον Τσόρτσιλ του προτείνει «καλύτερα να σας ονοµάσουµε George the sixth. Η συνέχεια του πατέρα σας». Ο Μπέρτι λοιπόν (1895-1952) υπήρξε ο δευτερότοκος του Γεωργίου Ε' (Μάικλ Γκάµπον). Οµως ο πρωτότοκος ο Εδουάρδος Η' (Γκάι Πιρς) σκεφτόταν περισσότερο µε το κάτω παρά µε το πάνω κεφάλι. Ετσι καταλήγει στην αγκαλιά µιας κοσµοπολίτισσας αµερικανίδας µε το όνοµα Ουόλις Σίµπσον από τη Βαλτιµόρη. ∆ύο φορές παντρεµένη και ισάριθµες διαζευγµένη. Ασε που ο φον Ρίµπεντροπ, υπουργός εξωτερικών του Χίτλερ, της έστελνε κάθε µέρα ένα θηριώδες µπουκέτο µε κόκκινα τριαντάφυλλα. Πασίγνωστο κινηµατογραφικά, από «Τα αποµεινάρια µιας µέρας» του Τζέιµς Αϊβορι, το φλερτ µέρους, µεγάλους µέρους, της αγγλικής αριστοκρατίας µε τους ναζί. Ετσι το Συµβούλιο του Στέµµατος εκδίδει «απαγορευτικό» γιατον Εδουάρδο.

Ετσι εκείνος µετά χαράς υπογράφει την παραίτησή τουκαι έτσιο Μπέρτι σκαρφαλώνει στον θρόνο. Απότον ∆εκέµβριο του 1936 µέχρι το1952. Τον θάνατό του. Και έτσι η Ελισάβετ, το πρώτο από τα δύο κορίτσια του, λαµβάνει το σκήπτρο και από τότε στρογγυλοκάθεται στον θρόνο του Ηνωµένου Βασιλείου.

Αυτή η ιστορία εν συντοµία. Οµως τα ενδιάµεσα κενά, τα λευκά περιθώρια αυτών των σελίδων έχουν σηµασία. Γιατί ο Μπέρτι είναι τραυλός, κεκές κανονικός. Η αυτοκρατορική φωνή χωρίς φωνή. Αν είναι δυνατόν. Αυτοταπείνωση µε βασιλική βούλα και υπογραφή. Από εδώ αρχίζει ένα κατακλυσµιαίο, αόρατο σε πρώτη ανάγνωση, σερί σαρκασµού, ειρωνείας και βαθύτατης µελαγχολίας. Η λαίδη Ελίζαµπεθ (Ελενα Μπόναµ Κάρτερ) σύζυγος του Μπέρτι, µε το ψεύτικο όνοµα κυρία Τζόνσον αναγκάζεται να χτυπήσει την πόρτα ενός λογοθεραπευτή µε το όνοµα Λάιονελ Λογκ(Τζέφρι Ρας).

Ο οποίος εκτόςαπό Αυστραλός, δηλαδή υπήκοος β' κατηγορίας, είναι και εµπειρικός. «Να περάσει ο αντρούλης σας», της λέει αυτός. Ετσι στην ψύχρα. Σας είπα. Το φλεγµατικόχιούµορ αυτής της «κουτσοµπολίστικης», εκ πρώτης όψεως ιστορίας,χύνει δηλητήριο έχιδνας. «Μπαµπά», λέει και ο γιος του Λογκ, «βοήθησε αυτόν τον καηµένο». Μπαίνει ο καηµένος αντρούλης, δηλαδή ο δούκας της Υόρκης (αυτός ο επίσηµοςτίτλος) και ανοίγει την ταµπακιέρα του να καπνίσει τσιγάρο. «Απαγορεύεται το κάπνισµα εδώ», πετάγεται ο Αυστραλός. «Μα οι γιατροί µε συµβούλευσαν πως κάνει καλό». «Βλακείες», απαντάει ο Λογκ.

«Μαόλοι τους είναι Ιππότες».

«Τότε είναι βλάκες επισήµως».

Αυτό το εκ πρώτης όψεως, µελαγχολικό και γραφικό περιστατικό στη ζωή ενός βασιλιά, καταλήγει σε στριπτίζ µοναδικό. Γιατί η πάθησητου Μπέρτι δεν είναι οργανική. Ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε τραυλός. Απλώς από παιδί είχε µετατραπεί σε ζωντανό ταµπούρλο ενός βάναυσου µπαµπά. «Μου έδεσαντον αριστερό µου χέρι για να γράφω µε το δεξί και µου είχαν τοποθετήσει µεταλλικούς νάρθηκες στα γόνατα». Στραµπουληγµένος ο διάδοχος, στραµπουληγµένος ο θρόνος, στραµπουληγµένη η αυτοκρατορία. Απόδειξη; Η Ινδία και το Πακιστάν το 1948 και έναν χρόνο αργότερα η Ιρλανδία αποκτούν την ανεξαρτησία τους. Ο τραυλός Γεώργιος, το ζωντανό σύµβολο αυτής της πτώσηςτης βρετανικής αυτοκρατορίας. Αυτό, στο βάθος, το νόηµα της ταινίας. Προσέξτε τους επάλληλους κύκλους. Ενας τραυλός πρίγκιπας καταλήγει από σπόντα βασιλιάς. Το τέλος της αποικιοκρατίας και η αποκάλυψη του αληθινού ρόλου της βασιλείας. Γιατί ο βασιλιάς είναι ηθοποιός. Γι' αυτό πρέπει να λέει σωστά τα λόγια του. Γι' αυτό µαθαίνει ορθοφωνία.

Ο Λάιονελ Λογκ, ο θεραπευτής από την Αυστραλία, είναι κάτι σαν υποβολέας αυτού του πρωταγωνιστή ενός θιάσου βασιλικού. «Εχω εξουσία; Οχι. Ο κόσµος πιστεύει ότι µιλάω εκ µέρους του αλλά εγώ δεν µπορώ να µιλήσω». Σκηνοθέτες και παραγωγοί αυτής της βασιλικής παράστασης, το κατεστηµένο του κράτους. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, ο αρχιεπίσκοπος και οι τραπεζίτες. Αυτοί το πραγµατικό χέρι που υπογράφει την παραίτηση του µελλοθάνατου Γεωργίου Ε'. Αυτοί «παραιτούν» τον Εδουάρδο. Αυτοί παραδίδουν το σκήπτρο στον τραυλό Μπέρτι. Αυτοί γράφουν τον βαρυσήµαντο βασιλικό λόγο για την κήρυξη πολέµου κατά της Γερµανίας,όταν το καλοκαίρι του 1939 τα τεθωρακισµένα του Χίτλερ εισβάλλουν στην Πολωνία. Γι' αυτό ο Μπέρτι είναι τραυλός, καταπιεσµένος και επιθετικός. Γιατί ούτε άνθρωπος απλός και θνητός. Ούτε βασιλιάς µε ρόλο βασιλικό. Ενα ζωντανό διακοσµητικό στοιχείο. Ενα πράγµα. Ο φυλακισµένος του Μπάκιγχαµ Πάλας.

Μια µαριονέτα. Εξαιρετικό!

Ο Τοµ Χούπερ διαχειρίστηκε τις σχέσεις µε υποδόριο, βρετανικό φλέγµα πρώτης ποιότητας. Ταυτόχρονα από αυτό το περιστατικό καταφέρνει, επίσης υπόγεια, να αποκαλύψει το πραγµατικό πρόσωπο της Εξουσίας. Γι' αυτό δεν υπάρχει ίχνος γκλαµουριάς. Γι' αυτό ο καηµενούλης ο βασιλιάς είναι εγκλωβισµένος σε άδεια δωµάτια, εντελώς λιτά. Γι' αυτό ο φωτισµός είναι χαµηλός. Γι' αυτό ένας εµπειρικός Αυστραλός, γιοςκάποιου ασήµαντου ζυθοποιού, τον κατεβάζει στα δικά του µέτρα. Και γι' αυτό η ρήση «Φτωχός και ευχαριστηµένος ίσον ευτυχισµένος». Και τέλος, η µονοµαχία των δύο µεγάλων ερµηνευτών. Ο Κόλιν Φερθ αποφεύγει και το καταφέρνει να µιµηθεί τον τραυλό. Να τον γελοιοποιήσει δηλαδή και να γίνει γραφικός. Ο κόµπος στο στοµάχι. Υστερα να τον πνίγει στο λαιµό. Ο κόµπος είναι εσωτερικός.

Γι' αυτό θυµώνει και γι' αυτό στους κατώτερούς του είναι καταπιεστικός.

Από την άλλη, ο Τζέφρι Ρας χωρίς ίχνος µανιέρας. ∆ωρικός, σαρκαστικός, υποδειγµατικός. Με απλά λόγια, µια ταινία απολαυστική. Και για την πλοκή της και για τιςερµηνείες της και για τον πανούργο σχολιασµό της.


ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top