Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Απονεμήθηκαν τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου των Η.Π.Α για το 2013

8:24 π.μ.

Απονεμήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου των Η.Π.Α. για το έτος 2013.

Ο 56χρονος συγγραφέας και μουσικός Τζέιμς ΜακΜπράιντ αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία της λογοτεχνίας (fiction) για το μυθιστόρημά του «The Good Lord Bird» (Riverhead).

Σε αυτό αφηγείται την περιπετειώδη ιστορία ενός μικρού σκλάβου από το Κάνσας που συνδέει τη ζωή του με τον Τζον Μπράουν (1800-1859), τον θρυλικό  αμερικανό αγωνιστή για την κατάργηση της δουλείας.

Ο ΜακΜπράιντ επικράτησε τελικώς σε μια βραχεία λίστα με μεγάλα ονόματα όπως ο Τόμας Πίντσον, ο Τζορτζ Σόντερς, η Τζούμπα Λαχίρι ακόμη και η νεότερη Ρέιτσελ Κούσνερ.

Ο 53χρονος Τζορτζ Πάκερ, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής του περιοδικού «The New Yorker», απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία non-fiction (μη-μυθοπλαστικό αφήγημα) για το βιβλίο του «The Unwinding: An Inner History of the New America» (Farrar, Straus and Giroux).  

Πρόκειται για μια ιστορία των Η.Π.Α - «μιας υπερδύναμης εν κινδύνω» - από το 1978 ως το 2012 μέσα από τις προσωπικές ιστορίες διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων - ενός εργάτη και ενός δισεκατομμυριούχου της Σίλικον Βάλεϊ επί παραδείγματι.

Το βραβείο ποίησης δόθηκε στη Μέρι Ζίμπιστ για τη δεύτερη συλλογή της «Incarnadine» (Graywolf Press) ενώ το αντίστοιχο στην κατηγορία παιδικής - εφηβικής λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην ιαπωνοαμερικανίδα Σίνθια Καντοχάτα για το βιβλίο της «The Thing About Luck» (Atheneum Books).

Σε έναν εξαιρετικό συγγραφέα, τον 82χρονο Έντγκαρ Λόρενς Ντοκτόροου, απονεμήθηκε το σημαντικό Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα για το 2013, ενώ τιμήθηκε και η 85χρονη συγγραφέας και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου για τη συνολικότερη προσφορά της στη λογοτεχνία. Την απονομή έκανε μάλιστα η νομπελίστρια συγγραφέας Τόνι Μόρισον.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top