Κυριακάτικες προβολές με πολιτικό κινηματογράφο, διοργανώνουν από κοινού στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) η κινηματογραφική λέσχη της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Αύριο, πρώτη ημέρα του κύκλου προβολών, παρουσιάζεται η ταινία "Μνήμες Λεηλασίας" του Φερνάντο Σολάνας, παραγωγής 2004, ταινία που ανιχνεύει τα αίτια της χρεωκοπίας και αποκαλύπτει την εκμετάλλευση που υπέστη ο λαός της Αργεντινής από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Πώς είναι δυνατό σε μια χώρα τόσο πλούσια όσο η Αργεντινή, ο λαός να υποφέρει από εξαθλίωση;


Μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, αποκρατικοποίηση της οικονομίας και υψηλή ανεργία αποτελούν τους άξονες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Ο Σολάνας τιτλοφορεί χαρακτηριστικά ορισμένα από τα κεφάλαια της ταινίας του, «Η Δημοκρατική Υποβάθμιση», «Το Οικονομικό Μοντέλο», «Ιδιωτικοποιήσεις», «Πετρέλαιο», «Επιχειρήσεις και Μαφία», «Η Δύναμη της Μαφίας». Τα δύο τελευταία κεφάλαια της ταινίας εστιάζουν στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους: Το «Κοινωνική Γενοκτονία» ασχολείται με τις συνέπειες αυτού του μοντέλου λεηλασίας, με τα ανθρώπινα θύματα μιας αθόρυβης, καθημερινής βίας που δημιούργησε περισσότερους νεκρούς και μετανάστες απ' όσους η κρατική τρομοκρατία και ο πόλεμος των Μαλβίδων, της τελευταίας δικτατορίας της Αργεντινής.
"Η Αρχή του Τέλους" αναφέρεται στη λαϊκή αντίδραση σε αυτή τη μεγάλη κρίση που δημιούργησε η λεηλασία, που εξαφάνισε τη μεσαία τάξη και οδήγησε στη φτώχεια το 57% του λαού: πορείες, κινητοποιήσεις, εξεγέρσεις... Η ταινία συγκρίνει τα γεγονότα του 2001 με τις δύο πολύ σημαντικές και αξέχαστες εμφανίσεις του λαού της Αργεντινής στην ιστορία του 20ού αιώνα: την "Ημέρα Αφοσίωσης" (Día de la Lealtad - 17.10.1945), όπου πάνω από 300.000 διαδηλωτές στην Plaza de Mayo απαίτησαν και πέτυχαν την απελευθέρωση του Χουάν Περόν, και την επανάσταση των εργατών και των σπουδαστών της επαρχίας της Κόρδοβας (Cordobazo - 29.5.1969) που οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας του Onganía.
Στις 12 το μεσημέρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48). Ακολουθεί συζήτηση με τον Νίκο Σαββάτη. Γενική είσοδος 5 ευρώ.