Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η Ιστορία πίσω από τη μάσκα των Anonymous

12:16 μ.μ.

Ο Guy Fawkes (1570-1606), γνωστός επίσης και ως Guido Fawkes, γεννήθηκε στο York της Αγγλίας και ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μίας ομάδας Καθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας (Gunpowder Plot) στις 5 Νοεμβρίου του 1605.
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Ιακώβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Westminster, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο.


Η Συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α’ και στα σκληρά μέτρα του Προτεστάντη βασιλιά εις βάρος των Καθολικών. Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και μέχρι το Μάρτιο του 1605 είχαν συγκεντρώσει 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν στις 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων Και της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ωστόσο, κάποιοι συνωμότες ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, των οποίων η ζωή θα κινδύνευε. Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, δημιουργώντας όμως υποψίες και δίνοντας την αφορμή για να ξεκινήσουν οι έρευνες στο κτίριο.
Η συνωμοσία ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ο Guy Fawkes συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου και μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπολοίπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Όλοι τους πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια, κατηγορήθηκαν για προδοσία και για απόπειρα δολοφονίας και έπειτα από δίκη κατά την οποία καταδικάστηκαν, εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού και διαμελισμού στις 31 Ιανουρίου 1606.
Σε ορισμένες χώρες η επέτειος αυτής της αποτυχημένης απόπειρας γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου σαν Νύχτα του Guy Fawkes (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night).
Από το όνομα του Guy Fawkes προέκυψε η λέξη "guy". Στην επέτειο της 5ης Νοεμβρίου το έθιμο απαιτούσε το κάψιμο στην πυρά ενός ομοιώματος του Fawkes, γνωστό ως "guy", με αποτέλεσμα η λέξη να χρησιμοποιείται σαν όρος για “κάποιο πρόσωπο με αλλόκοτη και εκκεντρική εμφάνιση”.
Η απόπειρα του Guy Fawkes ενέπνευσε πολλά στιχάκια εκείνης της εποχής, όπως το εξής:
"Remember, remember, the fifth of November;The Gunpowder treason and plot!For I see no reason why the gunpowder treason should ever be forgot.”
Oι συνωμοσίες εναντίον της ζωής του Βασιλιά Ιακώβου Α’ αποτέλεσαν επίσης έμπνευση για το έργο Macbeth του William Shakespeare.
Ο John Lennon στο άλμπουμ του John Lennon/Plastic Ono Band του 1970 χρησιμοποιεί ως τελευταίο στίχο το "Remember, remember, the 5th of November" στο τραγούδι με τίτλο Remember και αμέσως μετά τους στίχους αυτούς ακούγεται μία έκρηξη.
Η ιστορία του Guy Fawkes αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικ των Alan Moore και David Lloyd - V for Vendetta, κεντρικός ήρωας της οποίας είναι ο V, που φοράει μια μάσκα του Guy Fawkes. Αποτελεί πρότυπό του και σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου ενός μελλοντικού Λονδίνου, επιχειρώντας να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος φασισμού και τυραννίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Διασκευή αυτού του κόμικ είναι και η ομώνυμη ταινία του 2006 σε σκηνοθεσία του James McTeigue (The Matrix). Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Hugo Weaving (ο γνωστός κακός στην τριλογία των Matrix) και η Natalie Portman (βραβευμένη με Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία “Μαύρος Κύκνος”).
The Arkan Project

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top