Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ενα φεστιβάλ «ανοιχτό» σε όλα!

5:19 π.μ.

του Γιάννη Ζουμπουλάκη

Με πάνω από 70 ταινίες, με Masterclass, εργαστήρια  επώνυμους καλλιτέχνες και για πρώτη φορά τόσους πολλούς καλεσμένους σκηνοθέτες, το Outview Film Festival που εφέτος κλείνει τα οκτώ χρόνια του, αποτελεί ένα ιδιαίτερο δρώμενο της Αθήνας.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δηλώνουν ότι το φεστιβάλ που θα πραγματοποηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (15- 25 Μαίου) «μένει αφοσιωμένο πρωτίστως στην ποιότητα των ταινιών που φιλοξενεί και ασκεί πολιτική σε μια χώρα που δυστυχώς ακόμα επιμένει να θεωρεί τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό μη αποδεκτό

Το σλόγκαν άλλωστε του φεστιβάλ «δεν πολιτεύεται, αλλά ασκεί πολιτική μέσα από την τέχνη» (καθότι το φεστιβάλ  συμπίπτει με τις εκλογές) τα λέει όλα: είναι ένα «δάνειο» της φράσης του Αύγουστου Κορτώ «δεν πολιτεύομαι, θα μείνω αφοσιωμένος στον άντρα και στα βιβλία μου» που μέσα στην τρέχουσα χρονιά πυροδότησε έναν ακόμα δημόσιο «μίσους λόγο». Ηταν ένας χαιρετισμός προς την δικαστική έκβαση που ο ίδιος προκάλεσε.

Το «Eastern Boys» του Ρομπέν Καμπιγιό (Γαλλία, 2013), μια ιστορία που αναφέρεται στην εκπόρνευση αγοριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο Παρίσι είναι η ταινία έναρξης του φεστιβάλ ενώ το «Ιn the name of» (Πολωνία, 2013) της  Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα που αφορά την περίπτωση ενός ομοφυλόφιλου ιερέα, υπεύθυνου της ενορίας ενός μικρού χωριού στην Πολωνία θα κλείσει την διοργάνωση στην Κυριακή 25 Μαίου.

Ανάμεσα στις στιγμές του φεστιβάλ που προκαλούν ενδιαφέρον  είναι η προβολή της ταινίας «Valentine Road» (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ) μια αποκάλυψη της ομοφοβίας, του σεξισμού, του  ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμό (bullying) που επικρατεί στην αμερικάνικη καθημερινότητα, η προβολή της ταινίας «Stranger by the lake« του Αλέν Γκιροντί που προβλήθηκε με επιτυχία στο περσινό φεστιβάλ των Κανών  και η προβολή του ντοκιμαντέρ "Gore Vidal: United Stated of Amnesia" ένα πορτραίτο του συγγραφέα Γκορ Βιντάλ, ζωντανού θρύλου του Αμερικάνικου Φιλελευθερισμού.

Η κριτική επιτροπή του εφετινού φεστιβάλ απαρτίζεται από τους σκηνοθέτες Χρήστο Βούπουρα, Χρήστο Δήμα, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Μέμη Κούπα και τον συγγραφέα Κορτώ.


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top