Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η πλούσια ατζέντα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το Καλοκαίρι

7:49 π.μ.

Οπερα και Μπαλέτο, πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, παραγωγές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ένα μεγάλο συμπόσιο και πολλές παραστάσεις της "Οπερας της Βαλίτσας" σε απρόσμενους χώρους περιλαμβάνει η πλούσια - διαρκώς διευρυνόμενη όπως φαίνεται- "ατζέντα" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το Καλοκαίρι του 2014.
   
Οι δύο μεγάλες λυρικές παραγωγές της ΕΛΣ θα παρουσιαστούν όπως κάθε χρόνο στο Ηρώδειο, εφέτος, όμως, για πρώτη φορά ενταγμένες αμφότερες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρώτη απ΄αυτές΄ο "Ντον Τζιοβάννι" του Μότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά που ανεβαίνει με την συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών στις 11,13,14 και 15 Ιουνίου. Ακολουθεί ο "Οθέλλος" του Βέρντι σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία του διεθνώς καταξιωμένου Γιάννη Κόκκου στις 27,29,30 και 31 Ιουλίου.
    
Στο Καλλιμάρμαρο θα παρουσιαστεί η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή μπαλέτου που προγραμματίζει η Λυρική ύστερα από πολλά χρόνια. Ο λόγος για τον θρυλικό "Ζορμπά" του Μίκη Θεοδωράκη στην χορογραφία του Λόρκα Μασίν που θ΄ανέβει στις 29 Ιουνίου σ΄ένα εντυπωσιακό θέαμα- με χαμηλή τιμή εισιτηρίου ωστόσο- και  με τη συμμετοχή της ορχήστρας, της χορωδίας και, φυσικά, του μπαλέτου της ΕΛΣ.
     
Παράλληλα με τις μεγάλες παραγωγές, η ΕΛΣ, συνεχίζοντας την πολιτική της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, θα παρουσιάσει μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 8 Ιουλίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου (στους στύλους του Ολυμπίου Διός-είσοδος από Βασ. Ολγας) με τίτλο "Οπερα α λα Γκρέκα". Στην συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιαστούν άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις πλέον γνωστές όπερες του ρεπερτορίου, στην ελληνική γλώσσα, κάνοντας έτσι μια αναφορά στην ιστορία της ΕΛΣ, όπου ως τα μέσα της δεκαετίας του '70 όλα τα έργα παρουσιάζονταν μεταφρασμένα στα ελληνικά, πολλές φορές μάλιστα από σημαντικούς καλλιτέχνες.
      
Στην ίδια κατεύθυνση της εξωστρέφειας, η ΕΛΣ συνεχίζει την παρουσίαση των παραστάσεων της "Οπερας της Βαλίτσας" σε Δήμους της Αττικής με δωρεά από το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" στο πλαίσιο του προγράμματος "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος"
       
Οι θερινοί μήνες στο θέατρο "Ολύμπια" είναι αφιερωμένοι παραδοσιακά στην νεανική δημιουργία και την εκπαίδευση. Στις 20 και 22 Ιουνίου οι σπουδαστές-μονωδοί του Οπερα Στούντιο θα παρουσιάσουν το έργο του Μπαλτασάρε Γκαλούπι« Ενας άντρας για όλες». Στις 4 και 5 Ιουλίου η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει την ετήσια παρουσίασή της, ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου στην Ανοιχτή Πρόβα των Νέων Χορογράφων του Μπαλέτου της ΕΛΣ, επτά χορευτές παρουσιάζουν τις νέες τους χορογραφίες.

        
Τέλος, από την Σκιάθο, το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στις 6 Ιουλίου θα ξεκινήσει το ταξίδι της νέας όπερας του Γιώργου Κουμεντάκη «Η Φόνισσα» μ΄ένα συμπόσιο όπου θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίου, θεωρητικοί καθώς και συντελεστές του έργου, το οποίο θα παρουσιαστεί από την ΕΛΣ  τον προσεχή  Νοέμβριο. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, μάλιστα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και ν΄ακούσουν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το νέο έργο.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top