Ως γνωστόν, το πουλί της σοφίας πετά όταν έχει πλέον σουρουπώσει... Με αυτή τη ρήση του Χέγκελ κατά νου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα φιλοξενήσει σήμερα, από τις 7 το απόγευμα έως τις 2 τα ξημερώματα, τη Νύχτα της Φιλοσοφίας...
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης περισσότεροι από σαράντα Έλληνες και Γάλλοι φιλόσοφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συμμετέχουν, σε όλους τους χώρους του Ινστιτούτου της οδού Σίνα,  σε δρώμενα με κεντρικό θέμα τον Λόγο, την ποικιλομορφία της έννοιάς του, της έκτασής του και την ανάλυση όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του.


Παρακολουθώντας τη μορφή της εκδήλωσης όπως καθιερώθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2010, όπου διοργανώθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ecole Normale Supérieure, η "αθηναϊκή νύχτα της φιλοσοφίας" περιλαμβάνει ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες με θέματα όπως οι σχέσεις φιλοσοφίας και πολιτικής, η λογοτεχνία, η τέχνη κ.ά., προβολές ταινιών και σχολιασμό για τις προσωπικότητες των Emmanuel Levinas, Jean-François Lyotard και Samuel Beckett. Επίσης την ανάγνωση του έργου του Γοργία Ελένης εγκώμιον, μελοποιημένη ποίηση του Μichel Deguy, οπτικοακουστική εγκατάσταση, και πολλά άλλα δρώμενα που θα διαδέχονται το ένα το άλλο.
Στο Αμφιθέατρο "Θ. Αγγελόπουλος" του Ινστιτούτου, όπου ο διευθυντής του Olivier Descotes θα κηρύξει την έναρξη της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει η Νένα Βενετσάνου, σε μια συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα του Michel Deguy, ενώ στις 8.00 θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Ο φιλοσοφικός λόγος στον δημόσιο χώρο του σήμερα" και συμμετοχή των Αρ. Στυλιανού, Γ. Βέλτσου, M. Deguy και Ali Benmakhlouf. Μιάμιση ώρα αργότερα, με συντονιστή τον Ζάφο Ξαγοράρη, οι  M. Guérin, Martine de Gaudemar, Φ. Ζήκα και Ελ. Φιλιππάκη θα συζητήσουν με θέμα "Ο στοχασμός περί τέχνης και η τέχνη του στοχάζεσαι". Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση Schopenhauer από τον Θ. Πελεγρίνη, και στις 12.30 μία τρίτη συζήτηση, ανάμεσα στους Π. Πούλο, Philippe Sabot, Martin Rueff και Γ. Πρελορέντζο για τον φιλοσοφικό λόγο και τη σχέση του με τον λογοτεχνικό, με το ερώτημα: "Μια γαλλική ιδιαιτερότητα;"
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς θα προσφέρονται καφές, αναψυκτικά και ποτά...

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ