Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ο Ολυμπος... μετακόμισε στη Νέα Υόρκη

12:03 π.μ.

Για την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η διανομή της δεύτερης κινηματογραφικής ταινίας «Πέρσι Τζάκσον», που είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων τουΡικ Ραϊόρνταν με γενικό τίτλο «Ο Πέρσι Τσάκσον και οι Ολύμπιοι». Βιβλία και ταινίες είναι εμπνευσμένα από τους θησαυρούς της ελληνικής μυθολογίας, τους οποίους ο τεξανός συγγραφέας αξιοποίησε δημιουργικά «μεταφέροντάς» τους στη σύγχρονη εποχή.

Στο πρώτο βιβλίο γνωρίζουμε τον Πέρσι, ένα δωδεκάχρονο αγόρι από τη Νέα Υόρκη με δυσλεξία και σύνδρομο διάσπασης της προσοχής, το οποίο ανακαλύπτει ότι τελικά δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, αλλά γιος ενός θεού του Ολύμπου και μιας θνητής. Είναι δηλαδή ημίθεος… Ακόμη χειρότερα, οι ολύμπιοι θεοί (οι οποίοι στις αρχές του 21ου αιώνα ζουν στον… 600ό όροφο του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης) είναι θυμωμένοι μαζί του. Τέρατα τον παίρνουν στο κατόπι γιατί η κλοπή της ράβδου της αστραπής του Δία καθιστά τον Πέρσι κύριο ύποπτο. Η κλοπή αυτή έχει σπείρει διχόνοια ανάμεσα στους θεούς και ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος διαγράφεται στον ορίζοντα.

Στο δεύτερο βιβλίο πολλά στοιχεία αντλούνται από την «Οδύσσεια» του Ομήρου: από τη συνάντηση του Πέρσι με την Κίρκη μέχρι τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, αλλά και τον πέπλο που υφαίνει ο Γκρόβερ. Και, όπως στο πρώτο βιβλίο, τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται σε μια συναρπαστική αφήγηση γεμάτη σασπένς, περιπέτεια και χιούμορ, με νέους ήρωες έτοιμους να ψυχαγωγήσουν τον νεαρό αναγνώστη αλλά και να τον εξοικειώσουν με την άφθαρτη μαγεία των ελληνικών μύθων.

Ολα για τον γιο του
Ο Πέρσι Τζάκσον «γεννήθηκε» από την προσπάθεια του Ρικ Ραϊόρνταν να αφηγηθεί τους ελληνικούς μύθους στον γιο του Χέιλι ο οποίος είχε προβλήματα δυσλεξίας και ελλειμματικής προσοχής. Ο Χέιλι αγαπούσε πολύ την ελληνική μυθολογία, αλλά έβρισκε τα σχολικά βιβλία βαρετά. Ετσι, ο πατέρας του αποφάσισε να του αφηγηθεί με τον δικό του τρόπο τους μύθους και, όταν το υλικό αυτό εξαντλήθηκε, άρχισε να δημιουργεί καινούργιες ιστορίες με ήρωες - θεούς, ημίθεους και τέρατα - από την ελληνική μυθολογία.

Κάπως έτσι προέκυψε ο Πέρσι Τζάκσον και οι περιπέτειές του. Μετά τον Χέιλι ήρθε η σειρά ενός μεγάλου μέρους του αμερικανικού αναγνωστικού κοινού να αγαπήσει τον Πέρσι Τζάκσον. Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι» με τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κλοπή της αστραπής». Οι κριτικοί άρχισαν να μιλούν για «νέο φαινόμενο Χάρι Πότερ» με ελληνικό θέμα και το βιβλίο έμεινε για παραπάνω από 48 συνεχείς εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα: No1 μπεστ σέλερ στους «Times» της Νέας Υόρκης και στο «Publishers Weekly».

Ως σήμερα έχει πουλήσει 7.000.000 αντίτυπα μόνον στις ΗΠΑ, τα δικαιώματα έκδοσης του βιβλίου έχουν πωληθεί σε περισσότερες από 17 χώρες και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πάπυρος. Η επιτυχία του σήμανε την έναρξη έκδοσης μιας σειράς βιβλίων που ολοκληρώνονται σε πέντε τόμους: «Ο Πέρσι Τζάκσον και η Θάλασσα των τεράτων», «Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κατάρα του Τιτάνα», «Ο Πέρσι Τζάκσον και η Μάχη του Λαβύρινθου» και «Ο Πέρσι Τζάκσον και ο Τελευταίος Ολύμπιος». Οι εκδόσεις Πάπυρος ανέλαβαν την έκδοσή τους.

Οσο για την ταινία «Πέρσι Τζάκσον», γυρίστηκε από τον Κρις Κολόμπους (σκηνοθέτη των δύο πρώτων ταινιών «Χάρι Πότερ») με τον Λόγκαν Λέρμαν στον ρόλο του Πέρσι Τζάκσον. Μάλιστα μερικοί από τους συντελεστές, όπως ο Πιρς Μπρόσναν και ο Στιβ Κούγκαν (Κένταυρος Χείρωνας και Αδης αντιστοίχως) βρέθηκαν στην Ελλάδα για τη διεθνή προώθησή της. Η δεύτερη ταινία, σε παραγωγή Κολόμπους, σκηνοθετήθηκε από τον Θορ Φρέουντενθαλ - και πάλι με τον Λέρμαν ως Τζάκσον.

Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 23 Αυγούστου 2013

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top