Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ρώτα τον άνεμο

6:05 π.μ.

Τζων Φάντε: Ρώτα τον άνεμο

Mετάφραση: Τέος Ρόμβος

«Κάποια μέρα (στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στο κέντρο του Λος Άντζελες, όπου έβρισκα βιβλία και διάβαζα) κατέβασα ένα βιβλίο και το άνοιξα. Όρθιος του έριξα μια-δυο ματιές. Μετά σαν κάποιος που βρήκε χρυσάφι στο σκουπιδότοπο, το κουβάλησα σ’ ένα τραπέζι. Οι αράδες ξεδιπλώνονταν αβίαστα πάνω στη σελίδα, σ΄ όλο το εύρος της, σαν χείμαρρος. Η καθεμιά διέθετε τη δικιά της ενέργεια, όπως και αυτή που τη διαδεχόταν, κι όλες μαζί σκόρπιζαν πάνω στη σελίδα την αίσθηση ότι κάτι πολύτιμο είχε σμιλευτεί εδώ, Να, επιτέλους, ένας άνθρωπος που δεν είχε φοβηθεί τα συναισθήματα. Το χιούμορ και ο πόνος μπλέκονταν με μοναδική απλότητα. Όσο για την αρχή του βιβλίου, αυτή φάνταζε στα μάτια μου σαν εκπληκτικό, σαν θεόρατο θαύμα.
Είχα μια ταυτότητα για τη βιβλιοθήκη. Την έδωσα μαζί με το βιβλίο για να με χρεώσουν, και πήρα το βιβλίο στην κάμαρά μου, χώθηκα στο κρεβάτι μου και ρίχτηκα στο διάβασμα. Και ήξερα πολύ πριν το τελειώσω ότι εδώ πέρα είχα τον άνθρωπο που ανέπτυξε έναν ξεχωριστό τρόπο γραψίματος. Το βιβλίο λεγόταν ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ και ο συγγραφέας ήταν ο Τζων Φάντε, ο οποίος έμελλε να με επηρεάσει για όλη μου τη ζωή στο γράψιμο. Τέλειωσα το βιβλίο και αναζήτησα στη βιβλιοθήκη άλλα βιβλία του Φάντε. Βρήκα δύο και ήταν από την ίδια στόφα, βγαλμένα κι αυτά μέσα από τα σωθικά και την καρδιά του… 39 χρόνια αργότερα ξαναδιάβασα το ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ. Θέλω να πω, το ξαναδιάβασα φέτος και το βρήκα πάλι, όπως άλλωστε και τ΄ άλλα έργα του Φάντε, απαράμιλλο, όμως απ’ όλα τα βιβλία του αυτό είναι το αγαπημένο, γιατί σ’ αυτό πρωτανακάλυψα την μαγεία…
 Τσαρλς Μπουκόβσκι 1979
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο ή και να το κατεβάσετε  σε μορφή  pdf  εδώ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top