Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ο Σάλιντζερ άφησε οδηγίες για μεταθανάτια έκδοση έργων του

12:41 π.μ.

Η εκδοτική παρουσία του αινιγματικού Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, του εμβληματικού συγγραφέα του “Φύλακα στη Σίκαλη”, που πέθανε το 2010 σε ηλικία 91 ετών μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί οριστικά, σύμφωνα με μια νέα ταινία κι ένα συνοδευτικό βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα με τον τίτλο “Σάλιντζερ”.
Τζ. ΣάλιντζερΤζ. ΣάλιντζερΑμφότερα περιλαμβάνουν λεπτομερείς ισχυρισμούς ότι ο συγγραφέας είχε αφήσει οδηγίες για την έκδοση τουλάχιστον πέντε νέων βιβλίων, ορισμένα εντελώς καινούργια και κάποια συνέχειες προηγούμενων έργων του, σε μια ακολουθία που σκόπευε να ξεκινήσει το συντομότερο το 2015.
Η μία συλλογή, που θα τιτλοφορείται “The Family Glass”, θα προσθέσει πέντε νέες ιστορίες σε μια σειρά ήδη δημοσιευμένων ιστοριών σχετικά με τη μυθιστορηματική οικογένεια Glass που αναφερόταν στο “Φράνι και Ζούι” και σε άλλα έργα του Σάλιντζερ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που αναφέρονται σε συνεντεύξεις και στην προεπισκόπηση του ντοκιμαντέρ και του βιβλίου που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Μια άλλη συλλογή θα περιλαμβάνει μια ανανεωμένη εκδοχή της γνωστής, αλλά ανέκδοτης ιστορίας “The Last and Best of the Peter Pans”, μαζί με νέες ιστορίες και υπάρχοντα έργα για τους μυθιστορηματικούς Caulfields, συμπεριλαμβανομένου του “Φύλακα στη Σίκαλη”.
Στα νέα έργα, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς, θα περιλαμβάνονται ένα γεμάτο ιστορίες “εγχειρίδιο” της θρησκευτικής φιλοσοφίας Βεντάντα στην οποία είχε εντρυφήσει ο Τζ. Σάλιντζερ, ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βασίζεται στον πρώτο του γάμο και μια νουβέλα με τις δικές του πολεμικές εμπειρίες.


Για πολλές δεκαετίες όσοι είχαν επαφή με τον Τζ.Σάλιντζερ έλεγαν ότι είχε συνεχίσει να γράφει ασταμάτητα, παρά το γεγονός ότι είχε σταματήσει να εκδίδει τα έργα του, όταν το “Hapworth 16, 1924” εμφανίστηκε στο The New Yorker. Ωστόσο κανένας μέχρι τώρα δεν είχε ισχυριστεί με τέτοια λεπτομέρεια ότι ο Τζ.Σάλιντζερ είχε αφήσει τόσο εκτεταμένα μεταθανάτια σχέδια εκδόσεων.
Ο γιος του Τζ.Σάλιντζερ, Μάθιου, και υπεύθυνος για την περιουσία του πατέρα του από κοινού με τη χήρα του συγγραφέα Κολίν Ο'Νιλ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια, το βιβλίο και την ταινία και δήλωσε ότι το ίδιο ισχύει και για την κ. Ο'Νιλ.
Σε μια προηγούμενη συνέντευξή του φέτος, ο Μάθιου Σάλιντζερ είχε δηλώσει ότι δυσπιστεί πως το σχεδιαζόμενο βιβλίο και ντοκιμαντέρ θα κατάφερναν να ενισχύσουν την κατανόηση του κοινού για τον πατέρα του, ο οποίος, ανέφερε, εμπιστευόταν τις προσωπικές του υποθέσεις σ' ένα μικρό κύκλο επτά ή οκτώ ανθρώπων.
Το ντοκιμαντέρ έχει σκηνοθετήσει ο Σέιν Σαλέρνο, ένας κινηματογραφιστής που αφιέρωσε εννέα χρόνια ερευνώντας και γυρίζοντας την ταινία που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 6 Σεπτεμβρίου. Το συνοδευτικό βιβλίο, που έχει συγγραφεί από κοινού με τον Ντέιβιντ Σιλντς θα εκδοθεί από τον οίκο Simon & Schuster στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Σαλέρνο υποστηρίζει ότι κατανόησε τα μεταθανάτια σχέδια έκδοσης του συγγραφέα σχετικά αργά στην πορεία της έρευνάς του. Το βιβλίο και η ταινία αποδίδουν το λεπτομερή σχεδιασμό της μεταθανάτιας έκδοσης σε δύο ανώνυμες πηγές, οι οποίες περιγράφονται ως “ανεξάρτητες και ξεχωριστές”. Ο κ. Σαλέρνο αρνήθηκε να πει περισσότερα, πέραν του ότι οι δύο άνθρωποι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους, αλλά γνώριζαν τα σχέδια.
“Η αξιοπιστία του τελευταίου κεφαλαίου” λέει ο κ. Σαλέρνο αναφορικά με μια τελική περίληψη των εκδοτικών προοπτικών του αποθανόντα συγγραφέα με τον τίτλο “Μυστικά”, βρίσκεται στις 571 σελίδες που προηγούνται. Σημειώνει τέλος ότι αρχικά είχε κάποια συνεργασία με ορισμένα μέλη της οικογένειας Σάλιντζερ, τα οποία στη συνέχεια απέσυραν την υποστήριξή τους από το εγχείρημα.
Το συνοδευτικό της ταινίας βιβλίο, 698 σελίδων, είναι γραμμένο σε στυλ προφορικής ιστορίας, με αποσπάσματα από δεκάδες ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη για το έργο.
Ο Τζόναθαν Καρπ, εκδότης του Simon & Schuster, δήλωσε σε μια συνέντευξή του το Σάββατο ότι το βιβλίο ήταν “ένας μεγάλος δημοσιογραφικός άθλος”, ενώ αναφορικά με τη “μεγάλη αποκάλυψη” των ανέκδοτων χειρογράφων δήλωσε “αν και όταν συμβεί αυτό, περιμένω ότι θα είναι ένα από τα σημαντικό εκδοτικά γεγονότα του έτους, αν όχι της δεκαετίας”.
Μαζί, το βιβλίο και η ταινία, παρέχουν μια εξαιρετικά λεπτομερή, αν και κάπως αντισυμβατική, περιδιάβαση στη ζωή ενός συγγραφέα που προσγειώθηκε με την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν από τους πρώτους που εισήλθαν στο στρατόπεδο θανάτου Kaufering IV ενώ υπηρετούσε με τις μονάδες αντικατασκοπείας, υπέστη νευρική κατάρρευση, στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ -μαζί με μια Γερμανίδα σύζυγο, τη Σίλβια Βέλτερ- όπου και βρήκε τη λογοτεχνική καταξίωση.
Μία από τις πιο δελεαστικές αποκαλύψεις των κκ Σαλέρνο και Σιλντς είναι οι εν πολλοίς άγνωστες λεπτομέρειες και φωτογραφίες για την πρώτη σύζυγο του Σάλιντζερ, Σ.Βέλτερ, μια Γερμανίδα πολίτη που τον παντρεύτηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, το 1945, ο Τζ.Σάλιντζερ εργαζόταν στην αντικατασκοπεία ερευνώντας Ναζιστές που κρύβονταν. Το βιβλίο περιλαμβάνει ύποπτες κινήσεις στη ζωή της Σ.Βέλτερ αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ήταν πληροφοριοδότης για τη Γκεστάπο, μια υποψία που πλανιόταν στους κύκλους του συγγραφέα μεταπολεμικά. Ο γάμος δεν είχε διάρκεια. Λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή των νεόνυμφων στη Νέα Υόρκη “βρήκε στο πιάτο της ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Γερμανία”.
Μια άλλη σχέση που περιγράφεται στο βιβλίο και την ταινία και θα προσφέρει αρκετή ίντριγκα σε όσους παρακολουθούν τη ζωή του Σάλιντζερ, είναι εκείνη που είχε με τη 14χρονη Τζιν Μίλερ. Γνωρίστηκαν μετά τον πόλεμο σ' ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της Φλόριντα. Για πολλά χρόνια αλληλογραφούσαν, περνούσαν χρόνο μαζί στη Νέα Υόρκη και είχαν τελικά μια σύντομη ερωτική συνεύρεση, την επομένη της οποίας, λέει σε μια συνέντευξη στο φιλμ η Μίλερ, ο Σάλιντζερ την εγκατέλειψε. Σύμφωνα με την ίδια πάντα, ήταν εκείνη που ενέπνευσε τη μικρή ιστορία της “Εσμέ” στον συγγραφέα.
Για τον Σέιν Σαλέρνο, η σχεδόν ταυτόχρονη κυκλοφορία του βιβλίου και της ταινίας είναι το αποκορύφωμα μιας αναζήτησης που τον απομάκρυνε από το κυρίως επάγγελμά του ως σεναριογράφο του Χόλιγουντ για ταινίες όπως το “Savages” και τις συνέχειες του “Avatar”.
“Θα έχει μια δεύτερη πράξη όπως κανένας άλλος συγγραφέας στην ιστορία, δεν υπάρχει προηγούμενο” λέει ο Σαλέρνο για τις επικείμενες εκδόσεις του Τζ.Σάλιντζερ.
Πηγή: New York Times
enet.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top