Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Επέτειος 50 χρόνων του εκδοτικού οίκου Θεμέλιο

9:32 π.μ.

Στα 50 χρόνια των εκδόσεων Θεμέλιο είναι αφιερωμένο το περιοδικό «Αρχειοτάξιο» (τεύχος 14)  των Α.Σ.Κ.Ι.  και γενικότερα στη σχέση της αριστεράς με τον εκδοτικό κόσμο για την περίοδο 1950- 1974.
Στην παρουσίαση του τεύχους ο εκδότης του Θεμέλιου Θόδωρος Μαλικιόσης αποκάλυψε  ότι το 2013 θα γιορταστούν τα 50 χρόνια του εκδοτικού οίκου με πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις.
Ανάμεσά τους θα διοργανωθεί η  Γ΄ Βδομάδα Σύγχρονης Σκέψης, ως συνέχεια των δύο προδικτατορικών Βδομάδων, θα εκδοθεί το τελευταίο βιβλίο του Χόμπσμπαουμ με τίτλο «Θρυμματισμένοι καιροί. – κοινωνία και πολιτισμός τον 20ο αιώνα» ενώ θα επιδιωχθεί να γίνει κι ένα συνέδριο για το έργο του.


Ο Θ. Μαλικιόσης μνημόνευσε ιδιαίτερα τη συμβολή στα εκδοτικά πεπραγμένα της αριστεράς του Μίμη Δεσποτίδη, ιδρυτικού στελέχους του Θεμέλιου και του ιστορικού Φίλιππου Ηλιού.
Για τον Μίμη Δεσποτίδη μίλησε και η Άλκη Ζέη, της οποίας το βιβλίο «Το καπλάνι της βιτρίνας» ήταν ένα από τα τρία πρώτα βιβλία που εκδόθηκαν από το Θεμέλιο. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς θυμήθηκε τον εκδότη Φίλιππο Βλάχο των εκδόσεων Κείμενα και τη συμβολή του στην εκδοτική δραστηριότητα στη διάρκεια της δικτατορίας.
Ο τυπογράφος Μπάμπης Κοβάνης μίλησε για τον ειδικό ρόλο των τυπογράφων και τις σχέσεις τους με τους συγγραφείς ενώ ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης αναφέρθηκε γενικά στο πλήθος των ερωτηματικών που έχει προκαλέσει στον ιστορικό το περίπλοκο των σχέσεων της αριστεράς με τον εκδοτικό κόσμο.  
Στο τεύχος του Αρχειοτάξιου υπάρχουν κείμενα για τους ιστορικούς οίκους του Κέδρου, του Κάλβου, του περιοδικού Αντί, των κινεζόφιλων Ιστορικών Εκδόσεων κ.τ.λ. Μήνυμα του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά διαβάστηκε στην εκδήλωση που στην κατακλείδα του τόνιζε ότι «αυτή η ιστορία συνεχίζεται».

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top