Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Το έργο, η ζωή και η πολιτική δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη γίνονται ταινία από το Στέλιο Χαραλαμπόπουλο

5:50 π.μ.

Κατά την διάρκεια των ερευνών που ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος έκανε αναζητώντας στοιχεία  για την ζωή και το έργο του του Γρηγόρη Λαμπράκη _το θέμα του ντοκιμαντέρ που αυτή την εποχή γυρίζει_  εντελώς τυχαία βρήκε ένα ανέκδοτο φιλμ από την Α' Μαραθώνια πορεία (22 Απριλίου 1963). Το σπάνιο αυτό υλικό είχε τραβήξει με ερασιτεχνική κάμερα ο συναγωνιστής του Λαμπράκη, Γιώργος Γέρος. «Το φιλμ δείχνει τον Γρηγόρη Λαμπράκη να περπατά ξεδιπλώνοντας το πανό με την επιγραφή ΕΛΛΑΣ και το σήμα αφοπλισμού δεξιά και αριστερά» αναφέρει ο σκηνοθετης για το πλάνο «από το οποίο απομονώθηκε και η γνωστή φωτογραφία του Λαμπράκη ενώ κατεβαίνει από τον Τύμβο με το πανό "σαν Εσταυρωμένος"».



Ωστόσο, η «Υπόθεση Λαμπράκη» που τόσο άψογα είχε περάσει στο σινεμά από τον Κώστα Γαβρά στο «Ζ», δεν θα είναι αποκλειστικώς το θέμα του ντοκιμαντέρ του Χαραλαμπόπουλου, σκηνοθέτη γνωστού στον χώρο του ντοκιμαντέρ από τα «Ημερολόγια Καταστρώματος -Γιώργος Σεφέρης», το «Ι. Μόραλης» και κυρίως «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη». Ο σκηνοθέτης θελει κυρίως να φωτίσει τις λιγότερο γνωστές πλευρές της προσωπικότητας και της δράσης του Λαμπράκη.

Για την ακρίβεια, στο καινούργιο ντοκιμαντέρ του που δεν έχει προς το παρόν τίτλο, ο Χαραλαμπόπουλος ενδιαφέρεται για τον Βαλκανιονίκη Λαμπράκη στο άλμα εις μήκος, τον γιατρό Λαμπράκη, υφηγητή μαιευτικής -γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλά και ενδοκρινολόγο, τον βουλευτή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς Λαμπράκη και τον Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης Λαμπράκη.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top