Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η ασφυκτική απειλή του ολοκληρωτισμού στην ελληνική δημοκρατία: με αφορμή την παύση των παραστάσεων του Corpus Christi

8:15 π.μ.


Την Τετάρτη 31η Οκτωβρίου 2012, το θέατρο Χυτήριο ανακοίνωσε ότι
σταματάει τις παραστάσεις του έργου CorpusChristi υπό το καθεστώς
απειλών παραθρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής έξω από το θέατρο με στόχο την παρεμπόδιση της παράστασης αλλά και απειλών εναντίον της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των συντελεστών της.
Τελικά το εγχείρημα αυτής της ιδιότυπης συμμαχίας παραθρησκευτικού και νεοναζιστικού ολοκληρωτισμού πέτυχε. H παράσταση σταμάτησε. 
Η τρομοκρατία νίκησε τη δημοκρατία. 


Ο σκοταδισμός νίκησε την ελευθερία της έκφρασης και της τέχνης. Το ελληνικό κράτος αμέριμνο παρακολουθεί τον εκφασισμό των σωμάτων ασφαλείας του, τα οποία φυσικά δεν σκέφτηκαν ποτέ να προβούν στην αυτονόητη πολιτειακή υποχρέωση των διωκτικών αρχών σε μια δημοκρατία: να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη δυνατότητα των συντελεστών του έργου να κάνουν τη δουλειά τους ασφαλείς. Η πολιτική ηγεσία δεν έπραξε το δημοκρατικό της καθήκον  –να διασφαλίσει την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση– τη στιγμή που ήταν προφανές ότι μείζον τμήμα των μηχανισμών ασφαλείας θεωρούσε ότι η δουλειά τους ήταν (να αφήσουν) την παράσταση να κατέβει.

Η στέρηση του δικαιώματος μερικών  συμπολιτών μας να δούνε το -όποιο- έργο δεν αφορά μόνο αυτούς. Αφορά τις θεμελιακές προϋποθέσεις της ανθρώπινης συμβίωσης, τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατικής φιλελεύθερης πολιτείας: το δικαίωμα κάποιων να λένε αυτό που θέλουν και των άλλων που αποδοκιμάζουν, να διαφωνούν, χωρίς να διανοούνται να φιμώνουν. Αυτό δηλαδή που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε. Όπως έγραψε ένα έγκυρο ξένο μέσο ενημέρωσης με αφορμή μιαν άλλη υπόθεση, υπόθεση κρατικής λογοκρισίας στην δημόσια τηλεόραση «η δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο όπου γεννήθηκε, αλλά για να πεθάνει». Θα την αφήσουμε;

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα
του Ανθρώπου και του Πολίτη









Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top